wiem że nie mam dobrego wyczucia czasu bo w końcu już jest sezon 3 a wiem, że było to wyjaśnione w 1 sezonie ale ja już nie do końca pamiętam jak to było i czy miała w tym coś wspólnego Moira ?
PORATUJE KTOŚ ? :\\\\\\\\\\
Z tego co pamiętam,to ogólnie była to robota Malcolma,bo stary Quenn chciał mu zdaje się pokrzyżować plany i dodatkowo miało to służyć za "straszak" i przykład dla innych,w tym Moiry,co grozi nieposłusznym.Moira ukrywała prawdę przed wszystkimi,w tym przed Oliverem ze strachu przed Malcolmem.Był też watek ukrywanego wraku statku,ale już nie pamiętam,czy przez Moirę,czy Malcolma.
Wiem że wyżej już jest odpowiedź, ale pozwolę sobie ją uściślić.
Gambit został zatopiony na polecenie Malcolma, bo Queen płynął do Chin aby uzyskać wsparcie w pokrzyżowaniu planu swego przyjaciela. Zdradził go chińczyk który był z nimi w paczce bogatych naprawiaczy Starling. Moira po katastrofie odnalazła wrak statku i przeniosła go do magazynu dowiadując się, że był to zamach a nie wypadek. Tym czynem wszyscy którzy o tym wiedzieli wiedzieli że Malcolm jest niebezpieczny i nie warto go zdradzać.
a teraz sie okazlo ze to jednak Emiko zatopila gambita :D:D ciekawie co będzie dalej? ze oliver queen to jednak jest swoją własną siostrą od strony siostry ciotecznej brata :D
Niekoniecznie ONA zatopiła. Pokazane było jedynie, że ma plany rozmieszczenia bomb - działając w organizacji takiej jak dziewiąty krąg mogła tę informację zdobyć.
Dokładnie. Miała informację, ale że była wkurzona na ojca to nic z nią nie zrobiła. Zatopienie statku to była sprawka Malcolma.