PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771749}
7,9 10 tys. ocen
7,9 10 1 10197
7,9 19 krytyków
Artyści
powrót do forum serialu Artyści

Czy ogląda się dobrze? Tak. Czy gdzieś już to widziałem? Tak. Ale po kolei.

1.Pomysł zaczerpnięty z "Mozart in the jungle" tylko, że przeniesiony na grunt aktorów. Mówią - oryginalny scenariusz...chyba niekoniecznie.
2.Ujęcia i kadry - kopia z "The Knick" !! Ale tak okrutna, że myślałem że zaraz gdzieś wyjdzie dr Thackery !! Albo Barrow lub dr Edwards.
3.Muzyka - ehhh... Znowu "The Knick". Kopia, kopia, kopia. I niestety to ta muza robi cały klimat serialu.

Póki co to mieszanka dwóch seriali w 3 obszarach. Chyba ktoś się zachłysnął The Knick i zrobił megakalkę w nowej aranżacji. Ciekawe co będzie dalej. Chyba po drugim odcinku odpuszczę. 5/10. 2 za ujęcia z The Knicka, 3 za muzę z The Knicka.

ocenił(a) serial na 9
pap156

Mnie to cieszy, że w naszym kraju powstaje coś podobnego do "The Knick"

ocenił(a) serial na 10
pap156

Czy każdy serial o środowisku artystycznym jest już Kaśką z Mozarta?
A zdjęcia i muzyka są robione zupełnie osobno więc argument trochę nie trafiony. Strzępka ich wybrała bo pracowała z nimi nie raz w teatrze. Pomysł wydaje mi się wyjątkowo autorski jak na polskie warunki, więc trochę nie rozumiem.

ocenił(a) serial na 10
NickLart

*kalką

ocenił(a) serial na 1
NickLart

Oczywiście że nie każdy jest kalką Mozarta. Ale ten akurat TAK. Nowością jest kalkomania The Knick - tego bym się nie spodziewał. Mnie po prostu denerwuje, że każdy zagraniczny serial który oglądam jest inny (HOC, TK, Stranger Things, Narcos i inne) ; każdy ma charakterystyczne dla siebie ujęcia, sposób filmowania, muzykę... a jak u nas wychodzi "fajny" serial to jest kopią. A przykładami można sypać jak z rękawa... Ostatni oryginalny pomysł na polski serial to był chyba Czas honoru

ocenił(a) serial na 10
pap156

aż poszłam patrzeć co to ten cały "The knick",
litości, nie porównujcie środowiska lekarzy do artystów!
a serial jest mega oryginalny, po co to czepialstwo i wychwalanie tego co zachodnie skoro WRESZCIE mamy coś czym możemy się chwalić.

Kasha

Tu nie chodzi o środowisko, tylko o aspekty techniczne, sposób realizacji. W tym przypadku surowe zdjęcia + elektroniczna muzyka w tle, nawet postać głównego bohatera jest podobnie zbudowana. Obejrzyj przynajmniej jeden odcinek "The Knick", a załapiesz o co chodzi. Dla mnie to nie jest zarzut, ale nie da się ukryć, że podobieństwa są znaczne.

ocenił(a) serial na 10
marek1980_filmweb

Rozumiem, skoro polecasz to obejrzę wnikliwie :-)

ocenił(a) serial na 9
pap156

muzyka bardziej odnosi się do Korzyńskiego i Gintrowskiego wg mnie

ocenił(a) serial na 7
pap156

zgodzę się, od pierwszego odcinka skojarzenia z the knick (głównie muzyczne) mnie nie opuszczały :D

pap156

Zgadzam się całkowicie!
Chciałbym się lepiej bawić przy tym serialu, ale skojarzenia z The Knick nie chcą puścić..