PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=706365}
6,9 3,2 tys. ocen
6,9 10 1 3183
Ascension
powrót do forum serialu Ascension

Jak w temacie,zobaczyłem pojazd wyposażony w światła z diodami led który to pojazd stworzyli mieszkańcy tej cudnej rakiety,i jeszcze latarki bohaterów które rażą w oczy konstrukcja z XXI w.Trochę szacunku do widza....
p.s. obejrzałem tylko pierwszy odcinek,na więcej mnie nie stać bo wymiękam....

ocenił(a) serial na 8
bulv

Ogólnie nie widzę z tym problemu, bo jest jasna sugestia, że: 1) utrzymują kontakt z ziemią (a więc mają wiedzę o aktualnych technologiach i mogą je odtwarzać), choć oczywiście opóźnienie w komunikacji by było, ale nie aż takie, aby nie dowiedzieć się o technologii z przed 40 lat. 2) Dowiadujemy się, że są na ziemi cały czas, a więc brak opóźnienia ;) A biorąc pod uwagę, że technologia LED to późne lata 60-te to akurat nie powinien być problem ;)
Ja widzę problem raczej w surowcach do wytwarzanie półprzewodników ;)
Oczywiście pozostają problemy w edukacji załogi, bo nie wiem jak mogą sobie oni wytłumaczyć:
1) Fakt posiadania grawitacji.
2) Ogólne zachowanie w próżni, czyli rozchodzenie się dźwięku, ucieczka powietrza ze statku, itp.

ocenił(a) serial na 1
Dionizos13

jakoś nie wyobrażam sobie aby byli w stanie wyprodukować diodę led i jeszcze do niej elektronikę łącznie z programowaniem a potem zamknąć to w latarce troszkę większej od dłoni....

ocenił(a) serial na 5
bulv

Nie diodę led tylko led bo led to "light emiting diode". Sorry za bycie językowym faszysta :-)

ocenił(a) serial na 1
Sturm

spoczko,taka wiedza zawszę się przyda thx:)

bulv

<Diody LED>
Na wypełnionym naukowcami, filozofami, stewardesami :D okręcie który ma lecieć przez 100 lat by na obcej planecie potomkowie załogi mogli budować cywilizację nie umieścił byś maszyn i urządzeń pozwalających na wytworzenie nie tylko rzeczy o których wiemy że będą im potrzebne ale i takich których mogliby potencjalnie potrzebować?
W którymś z odcinków masz nawet informacje o wynalazkach i urządzeniach które astronauci opracowali podczas 50 lat podróży.
<Brak Grawitacji>
Ładują 600 ludzi na supernowoczesny(mają nawet prymitywne odpowiedniki naszych tabletów) okręt międzygwiezdny i to w latach 60. Nie trzeba wiele by ludzie(przodkowie tych których losy śledzimy w filmie bo oni biorą to za pewnik) uwierzyli że na okręcie znajduje się jakiś generator grawitacji.
< zachowanie w próżni, czyli rozchodzenie się dźwięku, ucieczka powietrza ze statku>
W filmie jest moment gdy jeden z astronautów(przebywając w faktycznej próżni) słyszy dźwięk i to jest błąd bo nie powinien móc nic słyszeć. Nie wiem o co chodzi ci z tą ucieczką. Wywalili typa w próżnię i z ich perspektywy go wyssało. To że ty widziałeś że wylądował na materacu nie oznacza że ci na statku też ten serial oglądali :D
Poza tym ci ludzie żyją od urodzenia w sztucznie wykreowanym świecie opartym na kłamstwie i ten świat jest dla nich czymś oczywistym. Nam łatwo jest pytać o to jak na okręcie w zbudowanym w latach 60 generowana jest sztuczna grawitacja, ale ci ludzie nawet ubierają się jak w latach sześćdziesiątych.

ocenił(a) serial na 8
i20918

co do braku grawitacji, to wystarczy nadać statkowi stałe przyspieszenie. Tyle osób poruszało ta kwestię i nikt na to nie wpadł.

slim97

slim nie do końca... można zrobić rotacyjną grawitację przez siłę odśrodkową ale nie można nadać statkowi czegoś takiego jak stałe przyspieszenie.... Jeżeli statek by przyspieszał i dotarł blisko prędkości światła (pomińmy efekty uboczne) to nie mógłby przyspieszać dalej. Można teoretycznie mieć ,,grawitację'' przez moment ale nie przez cały czas podróży. :(

Knazinn

Stanisław Lem we "Fiasko" opisywał proces uzyskiwania grawitacji poprzez stałe przyśpieszenie statku, a później poprzez jego hamowanie (poszczególne człony statku odwracały się w drugą stronę, gdyż w czasie hamowania ludzie chodziliby po sufitach). Hamowanie zaczynało się po przebyciu połowy drogi, by wytracając prędkość uzyskać taką samą siłę ciążenia aż do osiągnięcia celu. W serialu jednak po "przekroczeniu Rubikonu" o niczym takim nie słychać. W ogóle jak na pozycję Sci-Fi mało tam szczegółowych "technikalii" - rzeczy po prostu działają i już. Twórcy poszli raczej w dramat z elementami nadprzyrodzonymi.

bulv

zgadzam sie z toba w 100 % ! właczyłem oglądam i co widzę? jakiś statek kosmiczny i wyłaczyłem ! przecież kazdy wie że takie coś póki co nie jest możliwe , no k ... trochę szacunku do widza

slipdog

Rozumiem, że nie oglądasz filmów z fabułą niemożliwą? Dałeś 10 punktów filmowi "Battleship. Bitwa o Ziemię". Czyżbyś uważał, że takie coś jest możliwe? ;) Podobnie Residentovi Evilowi. Spotkałeś kiedyś zombie?

AJGOR_2

a teraz skup się, wysil.....i przeczytaj na jaki post odpisałem bo to żenujące

slipdog

aaa chyba juz czytałeś to użyję mózgu za ciebie i ci podpowiem , to coś się zwie ,,ironia" niech ci ktoś wytłumaczy

slipdog

A właśnie że nie czytałem i dlatego mi się pozajączkowało :) Ale w każdym razie nie mam w zwyczaju kogoś obrażać. Nawet jak się pomyli.

bulv

Bardzo, ale to BARDZO nieuważnie oglądałeś. A właściwie nie widziałeś drugiej części i dlatego nie wiesz, że to wszystko jest logicznie wyjaśnione. Po pierwsze do tego "lotu" wybrano najlepszych naukowców na świecie (czytaj w USA:) ), takich, którzy są zdolni takie rzeczy wymyślić, a po drugie (i najważniejsze), to nie oni jakimś cudem mają wynalazki z Ziemi, tylko dokładnie odwrotnie. Wiele rozwiązań technicznych na Ziemi wzięto właśnie od nich (oni wymyślali, a ci na zewnątrz je przejmowali i rozpowszechniali).

ocenił(a) serial na 1
AJGOR_2

wysłali tak wspaniałych naukowców że ich fenomenalność nie była w stanie ogarnąć tego że siedzą w wannie w garażu:)

ocenił(a) serial na 1
bulv

jeszcze jedna akcja która mnie rozbawiła do łez.Koleś idzie na pseudo plaże i szuka tajnego wejścia,po chwili znajduje pod 2 cm warstwa piachu właz techniczny,co jest k,,, się pytam?co oni nie maja planów tego promu,rysunków technicznych itd?A ten piach skąd taki fajnie czysty sobie leżał na tym włazie?przez x lat nikt tego nie czyścił?