PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=499386}

Bakemonogatari

2009 - 2010
7,7 2,2 tys. ocen
7,7 10 1 2220
Bakemonogatari
powrót do forum serialu Bakemonogatari

Magiczne

ocenił(a) serial na 8

Zaczęłam oglądać to anime dobre kilka lat temu, ale wczoraj obejrzałam drugą część Kizumonogatari i nagle mnie naszło na wylewność.
Zacznę może od tego, że nieszczególnie przepadam za anime, a haremówki i żarty o majtkach budzą we mnie co najmniej duży niesmak. Ale, o ironio, jest w tym tytule coś takiego, co rekompensuje mi te wszystkie cyckowe śmieszki-heheszki. Goddammit, gdyby zignorować erotyczny humor, to anime jest cholernie mądre (mówię o całokształcie wszystkich serii). Dziewczyna, która nie może komuś wybaczyć, że potrafił uratować jej ukochaną, gdy ona tego nie potrafiła. Dziewczyna, która zgadza się na wszystko, winę widzi tylko w sobie, pozornie jest idealna, ale skrywa w sobie patologię absolutnej nijakości, którą przezwycięży tylko z pomocą przyjaciół. Lęk przed krzywdą, dumne "nie potrzebuję pomocy", podczas gdy w środku krzyczy się o ratunek. I tak dalej i tak dalej.
Uwielbiam również estetykę serii. Te wyludnione przestrzenie, piękne światło i wyraziste kolory tak strasznie, strasznie kojarzą mi się z esencją lata. Wystarczy, że o nich pomyślę, a już mam wrażenie, że poczułam ciepło wakacyjnego słońca, z dala od tłumu i niepokojów.
Nie wiem, dlaczego tak. To jakaś magia. Autentycznie.

ocenił(a) serial na 7
Phea

Mam dokładnie takie same odczucia. Z tą tylko różnicą, że gatunkiem anime interesuję się tak samo jak filmami oraz żarty o majtkach ani mnie śmieszą, ani mi przeszkadzają.