Wybaczcie, zazwyczaj staram się bardzo dokładnie i uważnie śledzić to co oglądam (i unikam w związku z tym zadawania tego typu pytań), ale tym razem zaryzykuję i poproszę Was o Wasze refleksje na temat krótkich migawek w trakcie walki Noli Longshadow z Clayem Burtonem (odcinek 3 sezonu 3). Byłem tak pochłonięty tą emocjonującą walką (jak również zmęczony porą, w trakcie której widziałem odcinek), że - przyznaję - nie do końca zrozumiałem, o co w tych krótkich i przerywanych sekwencjach chodziło. Pojąłem oczywiście ideę ogólną: że migawki te ilustrowały myśli, jakie pojawiały się u walczących w tym bardzo dramatycznym dla nich momencie, to znaczy morderczej walki na śmierć i życie. Ale nie udało mi się połączyć ich w jedną spójną całość. Pytam rzecz jasna o spojlery (w tego typu wątkach dyskusyjnych ich pełno): jakie zdarzenia działy się wówczas w umysłach walczących? O czym myśleli walczący? Co wspominali? I jaka rola przypadła wtedy Chaytonowi Littlestonowi, bo tego kompletnie nie załapałem... Domyślam się, że wydarzenie to mogło mieć związek z ucieczką Noli od plemienia i rodzinnych stron, mam rację? Dzięki za pomoc! :)
Jeśli chodzi o Claya Burtona to przypominał on sobie tortury podczas tej walki. Dostawał wtedy ataku szału. Nie do końca wiem kto go porwał i torturował, następne fragmenty z tych myśli były dostępne w odcinku 8 ale nie wyjaśniły nic poza tym że to Proctor go stamtąd wyciągnął.
Co do Noli to nie potrafię Ci pomóc :)
Były to fragmenty z odcinków trzeciego sezonu (jeśli można tak to nazwać) Banshee: Origins, wszystkie odcinki są dostępne na yt albo http://www.welcometobanshee.com/
No chyba nie do końca.. w origins mamy urywki (pewnie wycięte sceny) i nawet całą scenę z odc. 8 czyli retrospekcję Burtona, jak Proctor pomógł mu uciec z rzeźni...
A jeśli chodziło o te wspomnienia podczas walki to dla mnie znaczenie jest takie, że obydwoje walczących ma ogromny dług wdzięczności u swojego wodza/mentora za wyciągnięcie ich z matni i nie mają więcej do stracenia, niż straciliby gdyby nie ich pomoc... O Noli pewnie się nie dowiemy niczego więcej poza tym co było w migawkach - czyli że była w jakiejś narkotykowej norze...
Może u Claya się wyjaśni.. Mnie zastanawia co on takiego ma (lub nie ma) w spodniach.. (Reakcja Rebeki była co najmniej ciekawa :))