PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33600}

Bastion

The Stand
1994
6,9 5,0 tys. ocen
6,9 10 1 4973
5,3 3 krytyków
Bastion
powrót do forum serialu Bastion

To ciekawe, że całą, 1340-stronnicową księgę Stephena King'a czyta się z przyjemnością i narastającą ciekawością, a już pierwsze 15 minut filmu potrafi sprowadzić człowieka do pozycji horyzontalnej. Na siłę, czyli tak jak nakręcono ten film, mógłbym stwierdzić, że im dalej tym lepiej, ale niewiele byłoby w tym prawdy. Poza paroma wyjątkami aktorstwo jest na bardzo, ale to bardzo niskim poziomie, muzyki niewiele, zdjęcia i reżyseria też takie sobie. Jedyne co w filmie jest ciekawe to scenariusz, z którym dużo lepiej można zapoznać się, czytając książkę. Bastion potwierdza więc że w przeciwieństwie do książek Stephena King'a, gdzie większość jest naprawdę dobrych (ta zresztą też), większość ich ekranizacji jest bardzo kiepska. Pomijając parę wyjątków (Skazani na Shawshank, Misery, Uczeń Szatana), filmy takie jak Czerwona Róża, Sztorm stulecia, czy Bastion nie zasługują na polecenie. Polecam książkę. Wyrazy uznania dla S.K. za pomysł.

pawelqcm

Książka wciąga już od początku i nie sposób nie przeczytać jej do ostatniej 1340 strony:) Miejscami była obrzydliwa, miejscami straszna (skutek - podrapana okładka przeze mnie). Chociaż nie lubię czytać ani oglądać takich rzeczy, King jest mistrzem grozy i nawet jemu nie zdołałam się oprzeć. To na temat książki. Film oglądałam na długo przed jej przeczytaniem. Więc niewiele powiem, pamietam jedynie strzępy.
Jak poprzednik - polecam zdecydowanie książkę.
Pozdrawiam