Behawiorysta
powrót do forum 1 sezonu

Dobrze zekranizowana powieść Mroza. Jest intryga, są emocje, jest zagadka, zupełnie dobra gra aktorów. Czego chcieć więcej od kryminału?

ocenił(a) serial na 3
Agatonik

A czy zapoznałaś się może z materiałem źródłowym (czyli książką). Serial to niestety wesoła twórczość scenarzystów która z oryginałem ma co najwyżej 20% fabuły wspólnej z czego te 20% to nie potrzebnie spłycane wątki a pozostałe 80% są niczym innym jak czystym Fan-fiction. Po za tym oryginalna powieść oprócz bycia kryminałem, thrillerem była również dramatem psychologicznym który po mimo nastawienia na pustą rozrywkę miał również za zadanie skłonić czytelnika to głępszej refleksji.

ocenił(a) serial na 8
Ajik_7777777

Czytałam, ale dawno temu i jak to z kryminałami bywa niewiele pamiętam. Ale też nie oczekuję od filmów czy seriali wiernego odtworzenia fabuły książki.

ocenił(a) serial na 10
Ajik_7777777

Nie wiem czy chciałabym tak drastyczne sceny zobaczyć jak były opisane w książce. Dla osób które czytały właśnie różnice były według mnie zaskoczeniem bez którego bez sensu byłoby oglądać.

ocenił(a) serial na 8
Agatonik

Pełna zgoda

ocenił(a) serial na 8
ocenił(a) serial na 9
Agatonik

No właśnie ja też tak uważam, wprawdzie sama nie czytałam książki (zamierzam to nadrobić), ale nie oczekuję, że będzie odzwierciedleniem. Mi się to po prostu dobrze oglądało. I tyle :)

ocenił(a) serial na 9
Agatonik

Książki nie czytałam, ale planuję to nadrobić w oczekiwaniu na kolejne części, ale serial naprawdę mi się podoba, wciągnął od początku, zainteresował, trzymał w napięciu, a tego oczekuję od kryminałów

ocenił(a) serial na 8
cro1990

przeczytałam książkę, zmiany są i to według mnie normalne, co ciekawe zostali wprowadzeni nowi bohaterzy, co jest dosyć ciekawym zabiegiem i wzbogaca fabułę, w ksiązce było sporo skrótów

ocenił(a) serial na 9
Agatonik

No własnie mam wrażenie, że niektórzy chcieliby zobaczyć super wierne ekranizacje, ale tak sie nie da. Większość produkcji tego typu jest inspirowana książkami czy historiami, nie ma co się dziwić i oceniać przez pryzmat porównań z książką

ocenił(a) serial na 10
domidominika_3miasto

też tego nie rozumiem, mi się serial mega podobał, książki nie znam ale od tych co ją czytali też dobre opinie słyszałem