W tym temacie napiszę o różnicach i proszę innych jak coś zauważa niech napiszą w temacie
- Początek jest inny widzimy sceny z królestwa księżyca w której jest pocałunek Usagi z Marmuru
jest u mnie na plus :)
-Pierwsze spotkanie Usagi z luna wygląda inaczej,W nowej serii Usagi upada na nią a w starej
Usagi raduje lune od dzieci .
-Matka Usagi czyta o sailor 5 w starej serii nie było takiej Sceny
- Usagi na schodach w domu upada na cztery Rydery (w nowej serii) w starej nie było tej sceny
-Pora dnia Matka wywala Usagi gdy na tworze jest ciemno (nowa seria ) w Starej serii jest jasno
-Demon prosi o pomoc ludzi którzy są w domach (nowa seria ) w starej pojawiają się już w
salonie
-Gdy ludzie którzy są pod kontrolą demona atakują Usagi wtedy z jej co ma we włosach
czerwonych elementów idzie fala dźwiękowa (w nowej serii) w starej serii tej umiejętności nie
było
-tuxedo mask nie użył roży w nowej serii w pierwszym odcinku .
-Atak diademem jest też inny
-Zniknięcie tuxedo mask w nowej wersji wygląda bardziej efektownie w moim odczuciu
-nie było Królowy Beryl
Pod koniec Odcinka był smaczek dla fanów w ostatniej scenie mogliśmy zobaczyć Amy/ Sailor Mercury.
Jak ktoś jeszcze zauważył jakąś różnice lub ciekawostki o której nie napisałem w tym odcinku niech napisze .I pytanko mam jak ten odcinek jest wierny mangi czy czymś się rożni ???
Budzik Usagi ze starej wersji był w kształcie kurczaka i ćwierkał - w nowej ma zwykły.
Nie przypominam sobie też, by w starej wersji pokazano mamę Naru związana w piwnicy.
To nie jest Sailor 5 tylko Sailor V od Venus. Wynika to z tego, że jak dobrze pamiętam, Minako dowiedziała się pierwsza o byciu Czarodziejką, i ona w mandze była...przywódczynią. A mnie strasznie ukłuło nie tylko brak różyczki, ale i motywu Tuxedo :(
motywu w jakim sensie?
/jestem ciekawa czy pojda w mange takze pod wzgledem tego, ze Mamoru i Usagi'prawie' rozpoznali w sobie Sailor Moon i Tuxedo, czyli odejdą od 'ULTRAkamuflażu' przy przemianach;p zreszta w mandze nigdy nie bylo do konca wiadomo jak to dzialalo, wiec ciekawe jak to rozstrzygna
Tuxedo Mask theme song. Zawsze jak się zjawiał Tuxedo to ta melodyjka grała https://www.youtube.com/watch?v=XiE9Hy4qpvE
Nie mam bladego pojęcia, ja mangi nie czytałam z 15 lat.
ach no tak, na smierc zapomnialam:D faktycznie, jak teraz pomysle, to nie ma Tuxedo bez róży i tej melodii :D może gdzieś wplotą, mam nadzieję, że wcisną gdzieś także chociaz fragmenty Moonlight Densetsu i Heart aMoving, nie wspominajac o temacie Outer senshi :-) ot tak dla wspomnien :)
Naoko T. najpierw stworzyła mangę o Sailor V, dziewczynie walczącej z przestępczością i ze złem nadprzyrodzonym. Minako w Sailor V ma znak księżyca na czole. Sailor Moon była następnym projektem, dlatego w fabule mangi nie można było tego pominąć i uważam że Naoko bardzo ładnie z tego wybrnęła.
Faktycznie, dziękuję. Wiedziałam, że coś było, że Minako była najpierw, ale mój ostatni kontakt z "gadżetami" SM to piętnaście lat temu, albo więcej. Ale nie mogłam sobie przypomnieć na jakiej zasadzie to działało. Mangę Sailor V miała bodajże raz w życiu w ręce w formie ciekawostki.
akurat co do Sailor V i Sailor Moon to zgrzytów fabularnych jest całe mnóstwo :D
chyba, że miałaś na myśli sam fakt "jak wprowadzić Sailor V do Sailor Moon i wytłumaczyć wczesniejsza odmienność Minako" wtedy sie zgodze :D
dokładnie o to mi chodziło. O sam fakt, że w swiecie Usagi funkcjonuje Sailor V.
Tak o to chodziło. Absolutnie nie zamierzałam łączyć dwóch historii w jedno, bo tego się tak łatwo nie da zrobić ze względu na zgrzyty fabularne. Po prostu pamiętałam (zaznaczam mój kontakt z tym światem skończył się ok 18 lat temu) że Artemis jako pierwszą znalazł Minako i że to jej zlecił szukanie księżniczki, ale już jak, dlaczego i czemu taki strój a nie inny...nie umiałam wyjaśnić bo zwyczajnie nie pamiętałam. Takie stare prześwity w pamięci, że "coś takiego było, ale jak, czemu to nie pamiętam"
Chodzi ci o Matkę Usagi z innego życia ??? albo nie zauważyłem jej albo ci się pomyliło z Usagi .Albo coś mi się p..... za przeproszeniem ..
Królowa Serenity miała białe włosy i oddała życie by powtrzymać złe siły, używając całej mocy Srebrnego Kryształu. Ale nim to zrobiła zadbała o to by Księzniczka Serenity, jej strażniczki i Endymion (albo ich dusze, albo ich magiczne kawałki x) znalazły się w ciałach zwykłych ludzi (coś jak reinkarnacja) mających zwykłe życie, a gdy nadejdzie czas (zuo powróci) by ich prawdziwe "ja" się obudziło i znaleźli księzniczkę by ją chronić. A że Sailor Moon to księzniczka to inna bajka.
co jest dziwne, bo w mandze obie mialy srebrne wlosy, jako ksiezniczka i krolowa o ile nie pomieszlam, bo kolory wlosow Usy/Serenity/ Sailor Moon byly jedna z ciekawszych zmiennych :D
no i mowiac o innych wlosavh -> matka Usy (Ikuko? czy jakos) i Shingo tez po farbowaniu:)
Bo to jest księżniczka Serenity i książe Endymion a nie Królowa Serenity matka księzniczki. I to właśnie królowa miała białe włosy i przy użyciu srebrnego kryształu ocaliła świat od zua oddając za to swoje życie, w ruinach bodajże Srebrnego Milenium.
Bo ma blond włosy. Usagi nigdy nie miała broszki w kształcie księżyca, skrzydełek jak u wróżki ani księżyca na czole na łańcuszku.
No racja a może mam pomysł może w tej nowej wersji będzie pokazana młoda Matka ??? zanim urodziła księżniczkę ??? Jak było w mange ?? albo twórcy coś takiego dodadzą coś takiego od siebie może ???
W mandzie ogólnie młodo wyglądała. Ale zawsze była obok niej mała księżniczka, choćby niemowlak jak w serii z cyrkiem.
Może w tej serii będzie pokazane jej życie jak była młodsza ?? sami twórcy pisali że serial będzie wzorowany na mangie ale nikt nie napisał że będzie dokładną kopią .
Ale jak spojrzysz wnikliwie na mange to da się zauważyć że wyglądała identycznie jak na księżycu, nie jako wspomnienie, tylko jak po wyciągnięciu miecza. Swoją drogą ciekawe czy miecz też będzie.
Ja nie mam takiej możliwości wieże na słowo :) czy w mangie było lepiej pokazane królestwo niż w starej animacji ????
Hym... muszę sprawdzić. Nie,nie chce mi się:P Moim zdaniem w całej mandzie było więcej do niego nawiązań i wyjaśnienie skąd się wzięła Beryl.
Ale nie było balu o ile pamiętam.
a nie bylo czegos takiego w mandze, ze : ,, o ile Naoko rysowała Usagi z blond, białymi i awet różowymi włosymi, o tyle włosy Księżniczki były stale białe" ? ewentualnie ''stale blond" -> kojarze taki cytat skads;p ale moglam pomieszac;p bo w samej mandze kolorowe ilutracje tez bardzo roznie wygladaja
Nie, to nie złośliwość to tylko żart. I próba wymyślenia nawet najbardziej głupiego wytłumaczenia, dlaczego Usa miała blond włosy podczas gdy mama niebieskie a ojciec czarne, a księżniczka miała białe, jeśli faktycznie masz racje.
Więc albo pani Tsukino zdradziła męża, albo jasne włosy niewystawione na działanie księżycowych mocy nabrały najbardziej naturalnego odcienia włosów na ziemi. Najbardziej naturalnego zbliżonego koloru do białego.
Spotkanie Usagi i Mamoru też było inne, w starym anime nie miał na sobie smokingu i był bardziej złośliwy w stosunku do Usagi (przynajmniej tak pamiętam ;p).
za malo czzasu poswiecili na to spotkkanie wg mnie. anime ma byc oparte na mandze (ktora pierwotnie planowana byla na tylko 1serie, oparta na Mirakuru Romansu :D) wiec historia Usy i Mamoru jest tu naaaajistotniejsza, a tu tylko chwilka;p 1 sezon prawdopodobnie opra na pierwszych 26 aktach (akt na odcinek -> najlogiczniejsze rozwiazanie) wiec mielibysmy tak jakby dwa poprzednie sezony w jednym nowym, z wykluczeniem watku Mamoru bez pamieci oraz Anny i Aliego, ktorych w mandze nie ma:)
Nie, nie miał smokingu. I jak dla mnie już samo to jest dziwne na co zwróciła uwagę Usagi - smoking z jakimś medalem w środku dnia i okulary słoneczne. To równie dobrze mógł nie robić z siebie pajaca i ubrać maske i latać po Tokyo w środku dnia robiąc zakupy