PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199156}

Bleach

2004 - 2012
7,9 20 tys. ocen
7,9 10 1 20137
8,3 3 krytyków
Bleach
powrót do forum serialu Bleach

Jestem w trakcie oglądania serii Bleach i mam parę niejasności, które chciałbym sobie
wyjaśnić. Mam nadzieję, że ktoś będzie znał odpowiedzi.
To tak:
1. W retrospekcjach Renjiego lub Hinamori o ich dzieciństwie w Rukongai pojawia się
stwierdzenie, że w Soul Society niemożliwe jest odczuwanie głodu (w kontekście tego, że
mogą czuć smak). Dlaczego więc koło odcinka 160, gdy Rukia walczy z Aaroniero w ciele
Kaiena i przypomina sobie treningi z porucznikiem, to w pewnym momencie słychać, jak
burczy jej brzuch, a Kaien mówi, że to nic, bo każdy odczuwa głód?
2. W rozmowach z Rukią Hanatarou mówi, że nie wie jak jest w świecie żywych. Ale czy
dusze nie trafiają do SS po śmierci w prawdziwym świecie?
3. Jak przebiega proces starzenia w Soul Society? Teoretycznie dusze nie powinny się
starzeć. I po śmierci w SS, gdzie się trafia dalej?
4. Skoro ojciec Marchewy był Shinigami, ba, był kapitanem, i to jeszcze dość niedawno,
czemu więc w SS nikt nawet nie reaguje po usłyszeniu nazwiska Ichigo?\
Na razie tyle :)

ocenił(a) serial na 7
epicface

na większość niejasności odpowiedź znajdziesz na bleach wiki :)

Cydka

przeszukalem bleach wiki już wcześniej, lecz nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi :(

ocenił(a) serial na 9
epicface

zgaduję i 'gdybam', więc mogę sporo odbiegać od prawdy xD

UWAGA NA SPOILERY!

1. może Kubo sam wpadł wyjaśniając najpierw, że dusze nie odczuwają głodu, a później, że to norma xD albo Kaien powiedział to Rukii dla otuchy, żeby dziewczyna za bardzo się nie wstydziła xD przypominam też, że Renji ma niezły apetyt xD
2. prawda, trafiają: do SS, Hueco Mundo lub do Piekła. ale podejrzewam, że skoro dusze mogą zakładać rodziny... 8D weźmy klan Kuchiki: Byakuya pewnie nigdy nie umarł (jak to brzmi! XD), tylko jest kolejnym potomkiem tego klanu... albo jak były te fillery z Rurichiyo (?)... więc Kubo wymyślił chyba wymiar, gdzie duszę mogą mieć normalnie dzieci, więc nie wykluczone, że Hanatarou nigdy nie był w świecie żywych xD
3. to jest ciekawe xD ja sobie ustaliłam, że ich 10 lat to nasz jeden rok xD ale to takie moja założenie, żeby 'schludnie' wyglądało. po śmierci w SS dusza chyba po prostu... znika na dobre : o
4. może nie chcieli zareagować xD

kara015

Znalazłem jeszcze jedno: podczas walki z Neriel Nnoitora mówi:"ile to już lat minęło odkąd cię stąd wyrzuciłem", po czym mamy retrospekcję przedstawiająca walkę tych dwóch w przeszłości, a w tle niebieskie niebo=sklepienie Las Noches utworzone przez Aizena (według słów Aaroniero). Ale przecież Aizen odszedł do Hueco Mundo jakieś dwa, trzy miesiące wcześniej :O

ocenił(a) serial na 9
epicface

też mje to zdziwiło '8D ale czy ja wiem... czy Aizen jest takim kozakiem, że zebranie armii Arrancarów i wybudowanie całego Las Noches zajęło mu dwa-trzy miechy? '8D może zaczął już budować swoje 'nowe imperium' jak 'został przybity do ściany'...? miałby wolną rękę, bo wszyscy myśleli, że Sousuke nie żyje : o

ocenił(a) serial na 9
epicface

W którym odcinku pojawiają się te informacje o ojcu Ichigo ??

Jack_Skellington_2

bodajże 111 :)

epicface

Są to trafne spostrzeżenia ale nie doszukiwałbym się logiki i ciągu przyczynowo skutkowego w tak długim tasiemcu. Co do umierania w SS było kiedyś wspominane że jak dusza zginie to łączy się z SS (coś jak Jedi i moc w Gwiezdnych Wojnach), gdyż ono samo jest stworzone z duchowych cząsteczek.

Ja mam inne pytanie, chociaż mogę się mylić bo pierwsze odcinki oglądałem dosyć dawno i mogę nie kojarzyć faktów. Bodajże podczas walki Ishidy z Kurostsuchi Mayuri, okularnik mówi o tym że jego moc w SS jest spotęgowana tym że składa się ono z cząsteczek duchowych które może wchłonąć (budynki, ulice, drzewa itp. to wszystko cząsteczki duchowe). W przypadku normalnego świata nie mógł takiej mocy osiągnąć ze względu na to że duszę posiadają tylko żywe istoty. Wszystko by się fajnie zgadzało gdyby nie to ze w arcu o Fullbringach dowiadujemy się że wszystko w świecie żywych posiada cząsteczki duchowe, nawet głupi kubek. A więc co? Ishida się mylił?

ocenił(a) serial na 10
epicface

1. Głodu nie odczuwają dusze, które nie posiadają energii duchowej. Jednak Renji i Rukia energię duchową posiadają, więc także muszą jeść. Było to wytłumaczone na samym początku, gdy Ichigo przechodził trening u Urahary, a także w którejś retrospekcji Gin&Rangiku.
2. Tego Kubo nie wyjaśnił, ale myślę że Hanatarou urodził się w SS, więc też nie miał szans na poznanie Świata Żywych. Cóż, to jednak tylko moja teoria.
3. Po śmierci (w SS zwykła dusza żyje z tego co pamiętam około 40-60 lat) dusza wraca na Ziemię. Jednak nie pamiętam momentu, w którym było to wytłumaczone. Dlatego nie można było się na przykład zgodzić na pracę Quincy, którzy niszczyli dusze hollowów, nie pozwalając na ich ponowną reinkarnację. Tylko dusza Shinigami łączy się z cząstkami duchowymi Soul Society (swoją drogą, już chyba lepiej być zwykłą duszą xD).
4. To także mnie zastanawiało, jednak skąd pomysł, że Kapitanem był niedawno? Tite ma to wytłumaczyć w ostatnim arc'u mangi, a przynajmniej tak zapowiedział.

użytkownik usunięty
epicface

1. są 2 wyjaśnienia tej sytuacji. ktoś mógł coś źle przetłumaczyć po drodze i stąd cała niespójność - dość prawdopodobne bo tłumaczenia to taki głuchy telefon czasem. a jak oglądasz wersję polską to ona jest tłumaczona z angielskiego a dopiero ten z japońskiego - to wydłuża pole na pomyłki w tekście i gubienie oryginalnego sensu. ale co też bardzo możliwe kaien mówi "każdy odczuwa głód" mając na mysli każdego shinigami a nie każdą duszę, w końcu tyle set lat żyją w swoim gronie więc może odruchowo mówiąc takie ogólnikowe rzeczy odnoszą je tylko do swojego grona. uważam, że to całkiem sensowne wyjaśnienie. takie ogólnikowe stwierdzenia bardzo często są nie do końca zgodnie z prawdą.
2. tu troszkę faktycznie bez sensu. aczolwiek - dusze z ss żyją razem zakladają rodziny. wydaje mi się, że się rozmnażają. mozliwe, że niektóre "świata realnego" nie widziały na oczy.
3.no to jest właśnie bez sensu. bo przecież yamamoto dowodzi 13 oddziałami ochronnymi od 1000 lat. to żyje tam od jak dawna? więc z jakiej paki tytuły szlacheckie są dziedziczne? przecież można żyć całe wieki dziwne, że ktoś nie dożywa swoich praprapraprawnuków. i ile trwa ciążą skoro życie trwa wieki? co do śmierci to w ogóle ona jest idiotycznie rozwiązana - najpierw mówią, że po śmierci shinigami znika razem z ciuchami i zmienia w duszowe cząsteczki. to jakim cudem w walce w las noches kurotsuchi może liczyć, że dokona sekcji zwłok kenpachiego jak ten przegra z yamim?
4.a tego to pewnie nawet einstein nie ogarnie...

użytkownik usunięty
epicface

Wygląda na to że w SS trafiają dusze umarłych jak i tworzą się nowe , zrodzone w soul society. I w SS kto śumiera to staje się cząstką duchową tego świata.
No i wygląda na to że shinghami starzeją się bardzo wolno.

użytkownik usunięty
epicface

Renji zareagował na Getsugę... pamiętam... była taka sytuacja że Renji coś skojarzył... pewnie dlatego że nikt nie chce o tym mówić... w Soul Society jest dosyć skrycie...