PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=12339}
7,6 2,1 tys. ocen
7,6 10 1 2053
Blisko, coraz bliżej
powrót do forum serialu Blisko, coraz bliżej

Ze niby Ślązacy tak niby tęsknili za Polską?... następna legenda jak o smoku wawelskim.

whitejack

To skąd się wzięły te powstania śląskie?
Dlaczego serial nie jest emitowany w telewizji publicznej ?

ocenił(a) serial na 10
whitejack

Że niby Ślązacy bardziej tęsknili za Niemcami?

_2014_

Wyniki plebiscytu były czytelne - Śląska opowiedział się za pozostaniem w eFie.

ocenił(a) serial na 10
whitejack

Zależy kogo uznajesz za Ślązaków.xD Dla nas Hanysów ci co nie znają śląskiej godki to nie Ślązacy. Pokaż mi Niemca co zna śląską godkę, to ni je takie proste. Ja znam tylko kilku, ale nauczyli się jej u nas na miejscu, a dopiero po tym wyjechali ze Śląska na zachód.

ocenił(a) serial na 10
_2014_

Moja była jest ślązaczka, mało tego to ma niemieckich przodków, dziadek służył w Wermachcie a mimo to mówi tylko po polsku, wręcz jako gorol chciałem żeby mówiła po swojemu, bo to taka egzotyka dla ucha, powiedziała że nie umie, jej rodzice też nie gadali choć ciut bardziej zaciągali gwara, ale i nie tak jak typowy Ślązak, więc nie jest ślązaczka bo mówi a nie gada po śląsku ??

whitejack

Przeca Niemców zwozili z rzeszy żeby zagłosowali odpowiednio!

macq_

Poloki tak chcieli. A Niemcy, naród zgodny i ugodowy zaakceptowali ta inicjatywa.

whitejack

Bzdury pleciesz whitejack. Ne masz zielonego pojęcia o Górnym Śląsku

whitejack

Ważniejsze, żezsama Polska nie byla zainteresowana Śląskiem. Piłsudski mial wydęte faszyzujące ego ktore karmil idiotycznym wojowaniem na wschodzie, a gdzie leży Sląsk i kto tu mieszkał go nie interesowalo. To jedna z tych postaci co nie zaslugują na to, bybulice i place nosily jego imię.