PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=745570}

Bodo

2016
6,8 8,2 tys. ocen
6,8 10 1 8175
Bodo
powrót do forum serialu Bodo

Biografia

ocenił(a) serial na 7

Mam prośbę o polecenie mi biografii Bodo (książki). Chciałbym się przygotować przed obejrzeniem serialu :)

ocenił(a) serial na 1
Myszkin_filmweb

Eugeniusz Bodo. "Już taki jestem zimny drań"
Sławomir Koper - Gwiazdy II RP
i filmy z Bodo też warto znać, choć niektóre :)

ocenił(a) serial na 7
gamertr

Dzięki, wypożyczyłem :) Mam zamiar zrobić sobie rekonesans filmów z Jego udziałem, podejrzewam, że w serialu będą nawiązania do niektórych scen z przedwojennych filmów, A jak serial okaże się szmirą to chyba się zastrzelę. Ha!

Myszkin_filmweb

Mam nadzieję że nie będzie źle liczę na dobry serial .
A z tego co wiadomo z wywiadów, to scen z z niektórych filmów chyba można się spodziewać .

gamertr

Czytałam książkę Gwiazdy II RP i rzeczywiście historis Eugeniusza Bodo jest tam dobrze opisana. Koniecznie muszę przeczytać inne książki tego autora.

alien_2

Czytałam kilka jego książek i najbardziej polecam "Życie prywatne elit artystycznych II RP", tytuł pokrewny wyżej wymienionemu, ale opowiadający o artystach związanych z literaturą, muzyką i sztuką: Skamandryci, Leśmian, Witkacy, Bruno Schulz, Boy-Żeleński, Kiepura i wielu innych, których życiorysy zakończyły się nie rzadko w 1939 roku. Bardzo ciekawa, momentami poruszająca i barwnie napisana książka.

ocenił(a) serial na 1
Arya_2

W marcu ma wyjść jego nowa książka poświęcona tylko Bodo :)

gamertr

Widziałam i już nie mogę się doczekać. We wstępie książki o aktorach II RP autor wspomina, że ma w planach książkę o artystach, którzy zginęli podczas II wojny światowej, np. Ina Benita. Czy wiecie czy ta książka powstała? Czy może dopiero ma powstać?

ocenił(a) serial na 1
alien_2

Chyba jeszcze nie powstała takowa.