Okres dwudziestolecia międzywojennego bardzo mnie zaciekawił, przez co zaczęłam oglądać filmy i czytać różne artykuły (choć matura za 2 tygodnie :( ) Aktualnie czytam biografię Boda pt. "Taki już jestem zimny drań" i już niewiele mi zostało do końca. Jednakże w serialu występuje duża ilość niezgodności odnośnie tytułowego aktora, dlatego chciałabym go wam opisać w kilku zdaniach jaki naprawdę był. Być może większość z was wie, ale może dowiecie się kilku faktów.
.Charakter Bodo
W serialu Bodo to po prostu cham, skupiony tylko na własnym wizerunku i karierze. Jest nieempatyczny i chodzi mu o rozgłos ( sytuacja z Zulą, gdy udaje z nią romans na potrzeby zwiększenia publiczności. Wie, że Zula cierpi z tego powodu,ale nic z tym nie robi). W rzeczywistości Bodo był czarujący i szarmancki ( w serialu kompletnie tego nie widać) i niesamowicie dyskretny, nie mówił o swoich związkach ani o rzeczach prywatnych w wywiadach. Był również bardzo pracowity, wszystko co osiągnął, to dzięki ogromnemu wysiłkowi. Podobno omawiał wszystkie zbędne i niezbędne szczególiki. Był bardzo lubiany nie tylko przez fanów, lecz także przez osoby z którymi pracował (np. z Dymszą), czego znów nie widać tego w serialu.Był bardzo towarzyski, chętnie rozmawiał z obcymi osobami(najczęściej z dziewczętami) w miejscach publicznych. I jeśli miał romanse to głównie z cichymi i skromnymi kobietami typu szwaczki. Ubierał się bardzo elegancko, był wręcz prekursorem mody. Fikcja, która miała miejsce w serialu to wyrzucenie Boda z Qui Pro Quo. Tak naprawdę to sam z niej odszedł i to z wieloma aktorami np.z Pogorzelską, a to ze względu na małe zarobki. I nie miał żadnego związku z Adą, ponieważ Ada w rzeczywistości nie istniała. Została wymyślona, ale czemu to nie mam pojęcia. W którymś tam odcinku Bodo śpiewać Titinę, co spodobało się publiczności. Szkoda, że scenarzyści nie poszli o krok dalej, bo w rzeczywistości "titina" zrobiła ogromną furorę i dosłownie cała Warszawa ją śpiewała.
Tak, że widzicie,że serialowy Bodo bardzo się różni od tego rzeczywistego.:)