Serial ma ciągłą fabułę - w każdym sezonie jest jedna sprawa wiodąca i jakieś mniejsze sprawy. Watki między sezonami też czasem mocno się przenikają, dlatego polecam oglądać po kolei - od 1 sezonu. Mnie serial bardzo wciagnął i niecierpliwie czekam na zapowiedziany ostatni 7 sezon
Nie. Źle mnie zrozumiałeś - to nie jest procedural. Te inne sprawy przewijają się przez kilka odcinków, czasem nawet są rozwiązywane w kolejnym sezonie. Po prostu serial jest na podstawie książek Michaela Connelly'ego i każdy sezon to więcej niż jedna książka - stąd więcej niż jedna sprawa. Moim zdaniem jest to dość inteligentnie zrobione.
Obejrzyj pierwszy sezon - to w końcu tylko 10 odcinków, wtedy lepiej zrozumiesz, o co mi chodzi. Żadna sprawa nie zamyka się w jednym odcinku - śledztwo trwa dłużej i śledzimy jego kolejne etapy.
Spoczko, rozumiem a jak jest a z adaptacją ksiązek ?? Wzięty jest z nich tylko bohater czy serial stara się dość wiernie je odwzorowywać ??? :) Ale już i tak chyba mnie przekonałeś ... 10 odcinkowe seriale w 90% nie są proceduralami ;)
Serial stara się w miarę wiernie odzwierciedlać treść książek - najważniejsza różnica polega na tym, że akcja serialu dzieje się w czasach współczesnych np. Bosch walczył w Iraku i Afganistanie, a w książkach - w Wietnamie. To przesunięcie fabuły o te lata do przodu. Same wątki kryminalne są natomiast dość wiernie odzwierciedlone. Autor książek jest mocno zaangażowany w tworzenie serialu. Mnie bardzo podoba się to przenikanie fabuł kilku książek w jednym sezonie - zostało to nieźle zrobione i właściwie każda sprawa jest ciekawa. Nie było sezonu, który bym uznał za mało wciągający. Ale to już sam musisz zobaczyć. Tyle z mojej strony. Odezwij się na forum po obejrzeniu 1 sezonu.