PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616572}

Boss

2011 - 2012
8,1 3,5 tys. ocen
8,1 10 1 3452
9,0 2 krytyków
Boss
powrót do forum serialu Boss

Powiem tak-jak kogos polityka nie interesuje to moze sobie odpuscic ale jak kogos kreca te tematy to ten serial jest dla niego arcydzielem.Mnie to kreci wiec dalemmu 10/10 i zdania nie zmieniam-chcecie zobaczyc jak wladza nami manipuluje i jak to co pokazuje TV ma sie do rzeczywistosci to obejrzycie wlasnie ten serial a wam oczy na pare spraw otworzy.

P.S.Jedna rzecz-naprawde nie rozumiem tego narzekania na brak polskich napisow-panowie to jest 21 wiek i mozna sie jezyka nauczyc w kilka miesiecy na poziomie wystarczajacym do zrozumienia TV.Ja pare lat temu bardzo chcialem obejrzec serial Stargate-mialem dostep tylko po angielsku wiec do niego przysiadlem.Troche jezyk znalem wczesniej ale niezbyt dobrze-po 5 seriach Stargate(co zajelo mi jakies dwa miesiace)juz rozumialem 99%.W serialach slownictwo powtarza sie wiec potem jest juz z gorki.Nie znajac angielskiego sami sobie swiat zamykacie-ogladalem mase filmow i seriali po angielsku na dlugo przedtem znaim pojaiwly sie poslkie tlumaczenia a wiele z nich nie jest przetlumacoznych nawet po latach(produkty niszowe itp).Zachecam do nauki jezyka-jak sie robi to w sposob ktory sie lubi(czyli ogladanie seriali)to ta nauka jest LATWA i nawet przyjemna.Najpierw JEDNA prosta ksiazka(cos jak angielski w miesiac albo cos w tym rodzaju)a potem zacyznacie ogladac.Po 2-3 miesiacach bedziecie juz dobrze rozumiec a po roku czy dwoch ja juz ogladalem nawet filmy dokumentalne z LATWOSCIA.Czasem jak mnieznajomi o jakis film pytaja czy ogladalem po polsku czy po angielsku to ja nawet NIE pamietam bo mi to juz zadnej roznicy nie robi i w ogole na to nie zwracam uwagi.Panowie to jest PROSTE-naprawde zachecamdzieki temu -obejrzycie mase rzeczy ktorcyh dotychczas obejrzec nie mogliscie.

P.S.S.Jak bedziecie mieli problem z rozumieniem to na poczatek wlaczcie sobie ANGIELSKIE napisy-bo na poczatku na sluch troche ciezko idzie bo wszystko sie zlewa w belkot.Po jakims czasie(jak juz bedziecie niezle rozumiec)napisy wylaczyc-nawet ich braku nie zauwazycie(nie trzymajcie napisow na sile bo wam sie rozumienie przestanie poprawiac-po jakims czasie napisy KONIECNZIE trzeba wylaczyc).Ja od dobrych 2-3 lat niemal wszystkie filmy i seriale(w tym Discovery itp)ogladam tylko po angielsku-po polsku tylko jak nie mam wyboru albo jak ogladam z rodzina-choc moja zona i brat tym saym sposobem juz sie tez nauczyli,jeszcze mi mama zostala ale i ona robi postepy i za jakies pol roku juz tez w ogole po polsku przestanie ogladac.

ocenił(a) serial na 10
piotr34

wow

ocenił(a) serial na 9
piotr34

zgadzam się - serial odsłania kulisy polityki na szczeblu miasta: układy, kompromisy, mentalność tzw. elit. Doskonały obraz.

ocenił(a) serial na 10
tiglatpilesiar

genialny serial oj od dawna tak porządnego i rewelacyjnego serialu nie oglądałam. Nawet nie wiem jak mija te 55 minut każda minuta zaskakuje. Czekam na kolejny sezon. Polityka to jedne większe bagno gdzie przed mediami można upiększyć.

użytkownik usunięty
piotr34

Serial jak dla mnie jest rewelacyjny. Uwielbiam takie filmy, gdzie nie ma sztampowego podziału na dobry/zły, tylko wszyscy są ambiwalentni moralnie, mają swoje dobre i złe strony a scenariusz pozwala na relatywny odbiór każdej z nich. Bardzo dawno nie widziałam serialu, który by mnie urzekł prawie tak jak The Wire, Sopranos czy BreakingBad. Jeśli ktoś lubi takie polityczne klimaty to warto też obejrzeć Brotherhood. Może nie jest tak wielkomiejsko, ale daje radę.

ps. z tym tłumaczeniem to nie przesadzajmy, jak ktoś nie ma podstaw komunikacji werbalnej to się najzwyczajniej w świecie pogubi w specjalistycznym słownictwie jaki narzuca tematyka serialu. The Boss tto nie Stargate ani ulica sezamkowa, tak że nie dziwię się ludziom, że chcieliby zobaczyć to z polskimi napisami. Ja kumam angielski, ale wolę nie męczyć się z tłumaczeniem "w locie" przy tak świetnym serialu liczy się tylko komfort:).