PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430668}

Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 325 tys. ocen
8,8 10 1 324593
9,1 62 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

Witam, tak sobie odswiezalem kawalkami serial i trafilem na odcinek o poscigu za muchą. Na samym koncu odcinka gdy Walt kladzie sie spac to na czerwonym swiatelku od jakiegos alarmu widzi ksztalt muchy. Ma ktos pomysl co to oznacza? Ja jakos nie moge do tego dojsc :P Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
dawid1420

"Muchy i inne owady symbolizują krótkość życia. Prócz tego będąc szkodnikami powodują psucie żywności. Szczególnie muchy jako towarzyszki diabła (hebr. Belzebub, (hebr. "Pan much i komarów")." - wikipedia
""Much" - znajdziemy go w antynomii: nieograniczona wolność człowieka i konkretny ład społeczny." - eteatr.pl (ale nie czytałem tego całego)

Tak więc, wiedząc już co nastąpi po 3 sezonie, można się domyślać z tych cytatów, że komuś zostało niewiele czasu (czyli zbliża się finał pomiędzy Gusem, a Walterem), psucie żywności (może jako zepsucie interesu, co dzieje się z laboratorium wiadomo). A z nieograniczoną wolnością człowieka, to już chyba proste.
Ale całość to tylko takie moje domysły. Inaczej pewnie by wyszło gdyby się myślało o tym po premierze 10 odc.

ocenił(a) serial na 8
dawid1420

A moim zdaniem mucha, to metafora sumienia Walta. Widzimy, jak przez cały ep mucha go męczy, jak sumienie. Aż w końcu dochodzi do wyznań (O mało co się nie przyznał Jesse'mu do incydentu z Jane). Ba Walt rozważa samobójstwo! Na końcu widzimy że sumienie nadal dręczy Walta. Mogę też się mylić :) Interpretacja kolegi powyżej też dobra