Czy ktoś ma może teorie, dlaczego skoro "The big bad" mogło przyjmować postacie osób tylko zmarłych mogło przez pół sezonu rozmawiać z tym księdzem jako Buffy???
Czy to dlatego, że zginęła na koniec 5 serii.... ?
Tak trochę nie wyjaśnili tego w serialu.
po co mieli płacić innym jak ona i tak byla na planie :-) a tak serio to nie mam pojęcia.ten ksiądz to też wyskoczył jak filip z konopi.skąd on się tam wziął i do czego był potrzebny do tej pory nie mogę zrozumieć.
może jako "nowa, ciekawa" postac ;)
Właśnie cały ostatni sezon buffy nie jest wyjaśniony do końca. Jest takie dziwne oko, które powiedziało, że przywrócenie buffy do życia zaburzyło równowagę i dlatego the big bad mógł powrócić, ale nic więcej... trochę to mętne....
tak dlatego że ona umarła... i było to dosyć jasne, trzeba by tylko ruszyć głową ;];];] hyhyhy
to jest na tej samej zasadzie co powołanie faith do roli pogromcy, co stało się po tym jak Buffy umarła na minutę(nowy pogroca pojawia się wraz ze śmiercią poprzedniego), Buffy teoretycznie jest martwa
własnie to jest bardzo proste trzeba tylko pomyśleć, zreszta moim zdaniem wcale nie trzeba myślec bo wyłozyli to dość jasno
Buffy zginęła praktycznie w odcinku Prophecy Girl od tamtego momentu z punkty widzenia Tradycji pogromczyń jest martwa i jej smierć w 5 sezonie nie ma już zadnego znaczenia, mogłaby umierac jeszcze 10 razy i być przywracana do zycia. Jej ciagłe zmartwychwstania naruszyły równowagę między siłami dobra i zła. O tym własnie mówiło oko.
Co do księdza to jest to zupełnie jasne. Księzulo ma fascynacje stanizmem i demonizmem. Jest po prostu pionkiem w grze Pierwszego. I to idealnym ze względu na czystą furie jaka w nim drzemie. Moim zdaniem Pierwszy ukazywał mu sie jako Buffy żeby bardziej wzbudzić w nim nienawisc do wroga, którego miał zniszczyć.
Sam sezon jest jednymz najlepszych obok 1,2 i 5.
Najmniej się udał 4 i 6. Choć końcówka w 6 częsci jest naparawde swietna jednak całe to bieganie za tymi żąłosnymi gamoniami (mowa oczywiście o Nemezisach) mnie wkurzała. Wole jak Buffy walczyła z prawdziwym mrocznym Złem
Mi najbardziej podobał się sezon 5 i Glory. Na prawdę fajnie zrobiony sezon :)
Ok w pierwszym sezonie, buffy umarła i powłowano kendrę, potem Kendra umarła, powołano Faith, czy w wypadku kiedy Faith przeszła na drugą stronę, nie powinni byli powołać kolejnej? W sumie wtedy latały by 3 pogromczynie które są "tylko jedne" ;)
Wiem, że księżulo był jaki był, bardziej chodziło mi o to, że się pojawił zniką, nie było wcześniej o nim mowy, nie pojawiał się....
może dlatego,że mechanizm powoływania pogromczyń był ustalony tysiące lat wczesniej, a nie, obserwator sobie dzwoni do kogos i mowi,ze Faith iest zła i że maja powołać kogoś innego?:)
popieram dokąłdnie tak...to że Faith stała się zła nie ma nic do rzeczy musiałaby umrzeć:)
jak to nie ma powiedziane skąd się wziął księzulo? no może nie jest to tak dokąłdnie powiedziane, ale w jednym z odcinków ekipa szuka dnaych na jego temat i tam jest coś że był wyrzucany z każdej parafii, ze mordowął dziewczęta itd