Śmieszy mnie tylko to że nigdy żaden wampir nie pomyślał żeby zamiast rzucać się na Buffy z pazurami lepiej se załatwić jakieś UZI i po sprawie :P
Spike na to wpadł, ale mu się odmieniło gdy zobaczył Buffy cała we łzach. Poza tym zdaje się, że te wszystkie upiory nie miałyby być z czego dumne gdyby załatwiły Buffy poprzez broń. W końcu najlepsze zaszczyty by ich czekały gdyby wygrały z nią w walce. Użycie przeciwko niej broni byłoby niemal hańbą dla wroga.
Może nie wampir ale Warren też na to wpadł i Buffy przeżyła (co prawda wtedy chyba uratowała ją Willow, ale jednak).
Taaak, też chciałam o nim napisać, ale doszłam do wniosku, że facet nie miał w ogóle szans w starciu z Buffy, ponadto nie miał żadnej dumy ani nie czuł jakby obowiązku do zabicia jej w starciu fair dlatego też posłużył się (dość cielakowato) bronią. Zapewne wampajery maszynówką by ją zabiły na miejscu, a założę się, że miałyby dostęp do tego typu broni jednak zaniechały. Bo miały swoją dumę.
Broń palna jest używana w serialu, ale jest mało skuteczna przeciw Pogromczynią. Darla próbowała trafić Buffy za pomocą pary pistoletów w odcinku ,,Angel", , później próbowała ją ustrzelić zabójczyni z Zakonu Taraka, w sezonie 3 para zawodowych zabójców starała się ją zabić za pomocą karabinów maszynowych, w odcinku serii ,,Angel" pt. ,,Sanctuary" zbiry nasłane przez the Watcher Council, próbowały ustrzelić zarówno Faith jak i Buffy z broni maszynowej, a w komiksie Buffy dobrze radzi sobie z całą bazą żołnierzy wyposażonych w karabiny maszynowe: :)
http://media.comicvine.com/uploads/9/97921/1758542-blz14_super.jpg
Pogromczynie są jak Trynity z ,,Matrixa" ;) - mają refleks umożliwiający im uniknięcie trafienia, nawet z bliskiej odległości. W jednym odcinku Buffy i Faith uchywliły się nawet od trafienia piorunem - fizykiem nie jest, ale zdaje się, że są one znacznie szybsze niż pociski. Jedyny raz gdy Buffy rzeczywiście została postrzelona, to odcinek gdy Warren zaskoczył ją w jej własnym ogródku - właściwie strzelał na oślep - i Summers starała się chronić Xandera przed postrzałem. No i jest kwestia tego, że serial mimo wszystko jest głównie adresowany do młodzieży - wiesz jaki podniósł się krzyk oburzenia po ostatnim odcinku trzeciej serii, w którym Buffy uzbraja uczniów, by ci pomogli jej w walce w burmistrzem? Odcinek został wyemitowany wkrótce po strzelaninie w liceum w Columbine i spotkał się z tego powodu z ortrą krytyką, że jakoby podsuwał młodzieży niebezpieczne pomysły na zabawy z bronią. ;) Amerykanie to paranoicy...