Cześć!
Mam takie małe pytanko.
Jak wiemy Angel jest spin-off'em Buffy The Vampire Slayer. I mam pytanie (nie chcę spoilerów).
Czy np. jeżeli w którymś odcinku Buffy jedzie odwiedzić Angela, to czy to się jakoś łaczy w tych dwóch serialach? Np. są podobne sceny lub coś?
W sezonach 4 Buffy i 1 Angela mamy odcinki które są razem złączone są to: odcinek 7 Angela (Bachelor Party),odcinek 8 Buffy (Pangs) oraz 8 odcinek Angela (I Will Remember You) i 19 odcinek Angela (Sanctuary) oraz 20 Buffy (The Yoko Factor).
Może nie występują w nich podobne sceny ale żeby zrozumieć w pełni zachowanie bohaterów moim zdaniem powinno się je obejrzeć razem.
A oprócz wątków Buffy i Angela są jeszcze odcinki z Faith, zarówno po jej ucieczce z Sunnydale w pierwszej serii, jak i przed jej powrotem w czwartej (w siódmej "Buffy"). No i dwa razy pojawia się też Willow. Natomiast odcinek "I will remeber you" jest naprawdę obowiązkowy ;(
Można również dodać Dru która pojawia się w drugim sezonie Angela by później wystąpić w piątym sezonie Buffy. W pierwszym odcinku obydwu seriali możemy również zauważyć scenę która je łączy, konkretnie chodzi o telefon Angela do Buffy.
PS. Zgadzam się co że odcinek "I will remeber you" to pozycja obowiązkowa, to zdecydowanie mój ulubiony odcinek tego serialu.
Wprawdzie nie Buffy i Angel, a Buffy i Spike. W pierwszym odcinku 5 sezonu Angela jest poazana scena tuż przed śmiercią Spike'a, w BVtS był to 7 sezon odcinek 22. Tłumaczenie w Buffy mówiło : "Kocham cie" - Buffy do Spike'a , on na to "Nie ,nie kochasz ale miło ze to powiedziałas" ( pominę to że chyba jednak kocha) ale w Angelu w ogóle ani słowa na ten temat nie ma, tylko że ma uciekć. Kocham te tłumaczenia , w TWD całe sceny potrafią brzmieć inaczej ,tzn. ich odbiór.Czy naprawdę nikt nad tym nie czuwa?
Pamiętam że czytałam iż specjalnie zostało to zmienione żeby nie zmylić fanów którzy oglądali tylko Ats. Podobnie scena pomiędzy Buffy i Angelem w odcinku „Chosen” została zmieniona, bo pierwotnie miała być w niej wzmianka o Connorze, ale została wycięta by nie wprowadzać zamieszania wśród fanów którzy oglądali tylko Btvs.
Jak dla mnie szkoda bo zawsze chciałam zobaczyć Buffy reakcje na wzmiankę o nim : )
Nie wiem jak ona, ale ja przezyłam szok jak zobaczyłam Connora ,który nie wie że Angel jest jego tatusiem.