Dopiero co zaczęłam oglądac serial, tak od początku, a nie wyrywki odcinków. I strasznie
rzucił mi się w oczy beznadziejny błąd z odcinka 6 z I sezonu. Jeśli dobrze myślę, to hieny są
typowymi padlinożercami, one nigdy nie polują, a tylko jedzą resztki które zostawi lew czy
inny drapieżnik. Mam rację?
No nie do końca. Hieny są głównie padlinożercami i złodziejami, ale też czasami polują jeśli mają okazję, albo sytuacja je do tego zmusza. Hiena brunatna od czasu do czasu poluje na mniejszych od siebie, a hiena cętkowana aktywnie poluje na różne zwierzęta.
A mnie zastanawia inna sprawa... Wampiry nie oddychają, jest o tym wielokrotnie wspominane, Angel nie mógł np zrobić sztucznego oddychania, gdy Buffy umarła po raz pierwszy. Więc dlaczego Spike był podtapiany przez tego brzydkiego starożytnego wampira, dlaczego wampiry duszą się, gdy ktoś złapie je za gardło, no i dlaczego mogą palić ?
Z tymi papierosami to rzeczywiście niedopatrzenie - ale Spike bez papierosów byłby jeszcze gorszy, więc można na to przymknąć oko ;)
Możemy tu opisywac błędy, które znaleźliśmy. Ja zauważyłam właśnie, że w 17 odcinku 2 sezonu Anioł wchodzi do domu Gilesa i trochę tam miesza (nie chce umieszac spojlerów). Przecież Giles nigdy nie zaprosił Anioła do środka, więc jak był w stanie tam wejśc?
Nie powiedziałabym że to błąd ponieważ Giles i Angel pod koniec pierwszego sezonu oraz na początku drugiego byli dobrymi znajomymi i bardzo możliwe że zaproszenie było wykonane poza ekranem, zwłaszcza że w odcinku Prophecy Girl mamy scenę w której Giles dzwoni do Angela i umawiają się na spotkanie w sprawie przepowiedni dotyczącej Buffy.
Jeśli chodzi o błędy to dwa moje ulubione są z siódmego sezonu. Pierwszy to Wampiry Turok-Han raz prawie niezniszczalne w odcinku Showtime a za drugim razem w odcinku Chosen tak słabe że może je zabić normalny człowiek. Drugi błąd to pierwszy który w tym sezonie nie może nikogo dotknąć podczas gdy w trzecim sezonie w odcinku Amends dotyka Angela.
Ja zauważyłam, że cały czas zmienia się podatnośc wampirów na światło słoneczne. W pierwszych sezonach wystarczy maleńki kontakt ze słońcem żeby spalały się i ginęły. Potem się podpalały, a jeszcze później tylko dymiły. W 4 sezonie jest kilka ujęc jak Spike stoi sobie w pomieszczeniu, ale widac wyraźne, że promienie padają prosto na niego, a on nic.