Od dawna nurtuje mnie to pytanie i jak dotąd nie udało mi się znaleźć na nie odpowiedzi.
Jak to się stało że na koniec ostatniego odcinka gdy Buffy stoi nad kraterem który powstał z Sunnydale wokół widać tylko pustynie skoro w wcześniejszych sezonach jest wyraźnie pokazane że w mieście są port i doki co oznacza że leży ono nad wodą (prawdopodobnie jest to ocean)?
Tak, oni znają odpowiedź na wszystko : )
A poważnie mówiąc czytałam kilka dni temu teorię jednego fana, wpis był sprzed kilku lat. Była tam mowa że pierwszy skoro torturował Spike przez topienie go był tak słaby i głupi że nie mógł sam doprowadzić do końca świata więc potrzebował pomocy Wolfram & Hart. Razem manipulowali Buffy tak by wykonała ona zaklęcie inicjacji i powołała te wszystkie pogromczynie zakłócając jeszcze bardziej równowagę na świecie pozwalając przyjść na świat jeszcze bardziej złowieszczej sile.
Moim zdaniem bardzo ciekawa teoria i wyjaśnia absurdalny plan Buffy by poprowadzić mała garstka potencjałów, Spike, Faith, Anye, Andrew i Scooby’s przeciwko tysiącom Turok-Han które co widzimy we wcześniejszych odcinkach miały być prawie do niepokonania.
Wyjaśnia to również czemu pierwszy podarował Buffy kosę a Wolfram & Hart medalion dzięki którym ona wygrała tą bitwę. No i trzeba powiedzieć że pasuje ona w połowie do tego co wydarzyło się w komiksach więc kto wie może okażę się to prawdą a i sezon siódmy okaże się bardziej logiczny.
Niestety nie znalazłam żadnej teorii, która pozwoli logicznie wyjaśnić ten błąd spójności na końcu, dlatego musiałam zadać to pytanie. Kto wie może inni fani będą mieli jakieś ciekawe pomysły. i podzielą się nimi ze mną: )