PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37633}

Buffy: Postrach wampirów

Buffy the Vampire Slayer
1997 - 2003
6,8 27 tys. ocen
6,8 10 1 26531
8,5 12 krytyków
Buffy: Postrach wampirów
powrót do forum serialu Buffy: Postrach wampirów

Wyczytałam w ciekawostkach taką rzecz: "Joss Whedon jest znany z planowania wątków z
dużym wyprzedzeniem. Np. postać Dawn (Michelle Trachtenberg) została wprowadzona do
serialu w 5 sezonie, ale zapowiedź jej przybycia można odnaleźć już w 3 sezonie."
Czy ktoś może mi powiedzieć w którym odcinku trzeciego sezonu (a najlepiej w której
scenie tego odcinka) jest pokazana ta zapowiedź przybycia Dawn? :)

kwoka22

Chodzi sekwencje snu z Faith i Buffy w odcinku finałowym "Graduation Day, Part Two".

beksi

No ale co z tą sekwencją? Tam nic o tej Dawn nie mówią, a przynajmniej nie zauważyłam nic takiego :/

kwoka22

Podobno chodzi o słowa Faith “Oh yeah. - Miles to go - Little Ms. Muffet counting down from 7-3-0."

beksi

Ahaa. A co znaczą właśnie te cyfry? A teraz znalazłam w internecie, że zapowiedź pojawienia się Dawn można też zauważyć w ostatnim odcinku 4 sezonu, gdy Tara we śnie Buffy mowi: "Be back for dawn", czy coś takiego, co dosłownie znaczy 'wróć przed świtem' albo 'wróć dla Dawn' - tu Joss Whedon mówił, że jest kolejna zapowiedź pojawienia się Dawn :)

kwoka22

Jest to zapowiedź śmierci Buffy w sezonie piątym, 7.3.0 to 730 dni czyli w przybliżeniu dwa lata.

beksi

Buffy umrze???? :O jak to? I skąd Faith wiedziała o tym?

kwoka22

Upss przepraszam chyba ci niechcący zaspilerowałam, tak Buffy umrze na końcu sezonu piątego i wróci w sezonie szóstym. Niestety przynajmniej dla mnie niebyła to już ta sama Buffy, zresztą sama zobaczysz.
A skąd Faith wiedziała to nie wiem, wydaje mi się że to był po prostu jeden z tych proroczych snów pogromczyni zapowiadających coś ważnego co ma się wydarzyć w przyszłości.

beksi

A nie szkodzi, ja nawet lubię wiedzieć co będzie i w ogóle nie psuje mi to potem oglądania filmu :) a dlaczego ona umrze? Ktoś ją zabije? :/

kwoka22

Poświęci życie by ratować Dawn bo będzie to jedyny sposób by ją ocalić i zapobiec apokalipsie.

beksi

SPOILER!!!

Właśnie obejrzałam odcinek s05e05 No Place Like Home i jestem w szoku!!! :O Teraz dopiero zrozumiałam, dlaczego wydawało mi się wcześniej - jeszcze przed pojawieniem się Dawn - że Buffy jest jedynaczką! Przecież nigdy nigdzie wcześniej nie było nic o rodzeństwie Buffy - a tu nagle pojawia się jej siostra, Dawn. Po obejrzeniu tego odcinka wszystko zrozumiałam :) czyli tak naprawdę to Buffy była jedynaczką, a ta Dawn została 'stworzona', żeby była tym kluczem, i żeby Buffy ją chroniła... I dlatego w tym transie Buffy widziała na tych zdjęciach, że ta Dawn tak jakby miga, znika i pojawia się, tak jakby jej wcześniej nie było... I potem jak się dowiedziała, że zmieniono jej i Joyce wspomnienia, że Buffy ma siostrę, a Joyce jeszcze jedną córkę... No i jeszcze w tym śnie z 3 sezonu jak Buffy ścieliła to łóżko - to musiało być ono dla Dawn własnie.. Jeju ale to dziwne i fascynujące zarazem :D