PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37633}

Buffy: Postrach wampirów

Buffy the Vampire Slayer
1997 - 2003
6,8 27 tys. ocen
6,8 10 1 26530
8,5 12 krytyków
Buffy: Postrach wampirów
powrót do forum serialu Buffy: Postrach wampirów

Pozwolę sobie na niebycie dyplomatką- to forum to raczej zbiór fanów tego kiepskiego serialu, wnioskując po tytułach. Z wiatrakami walczyła nie będę (więc uwielbieniem wielu osób dla tego dziełka, w końcu nie trzeba zachwycać się jedynie tym co ma Sens), natomiast może alternatywa: dla tych, którym odpowiada uczennica brzydkie potwory zabijająca, zatem : Blood- the last vampire. Dziewczyna nie jest farbowaną blondi, natomiast nieco w typie Angeliny Jolie. W przeciwieństwie do serialowej Buffy momentami zbliża się film do horroru. Całość zamknięta w niedługim Czasie, więc akcja rozwija się bardzo szybko, takie też są ujęcia i zamiast kopania i używania innych przedmiotów mało wyszukanych, pogromczyni posługuje się mieczem. A kim sama jest... wiadomo od razu, chociaż na wszelki wypadek zostaje to powiedziane wyraźnie na końcu filmu. Jak i Buffy nie ma wielkiej głębi, natomiast posiada wspaniałą, profesjonalna oprawę. POLECAM!

ocenił(a) serial na 9
Arrakin

pozwól że i ja coś tobie zaproponuje - wydaje mi się że widziałas zaledwie kilka odcinków Buffy, byc moze pierwszy sezon stwarzał takie wrazenie chociaz ja tam pokochałam Buffy od pierwszego momentu ;P - spróbuj obejrzeć odcinki dalszych serii a sama zobaczysz że serial ten wcale nie jest taki płytki, wręcz przeciwnie... a niektóre odcinki potrafia być całkiem straszne :P (chociażby Hush w czwartej seri, ci co oglądali wiedzą o co chodzi ;]) a co do polecanego przez ciebie anime - jesli tylko bede miala okazje napewno obejrze :)

anyanka

:):)nie no, nie skuszę się, widziałam różne odcinki, nie wciąga mnie, a i zasadniczo nie jestem zwolenniczką seriali. Tak też... - Buffy to profanacja piękna wampirycznego, któremu hołduję w obrazach,albowiem jest niesamowicie negatywnie traktowany w filmach- piękno histori zamienione na jakies niewydarzone, obrzydliwe stwory. Na szczęście jest Wywiad z wampirem, VHD, Dracula, dzielnie broniące liryzm wampirów!

Znacznie bardziej od serialu podoba mi się film Buffy- co prawda wiele zmarnowano, ale komedią jest przyjemną:)Szkoda że serial w tej konwencji nie został utrzymany.

A Blood polecam ze względu na stronę wizualną... i ciekawe momenty. O ile nasze stwory też urodą po przemianie nie grzeszą, zaakcentowane jest ich wyobcowanie i samotność... pozdrawiaM!:)

anyanka

:):)nie no, nie skuszę się, widziałam różne odcinki, nie wciąga mnie, a i zasadniczo nie jestem zwolenniczką seriali. Tak też... - Buffy to profanacja piękna wampirycznego, któremu hołduję w obrazach,albowiem jest niesamowicie negatywnie traktowany w filmach- piękno histori zamienione na jakies niewydarzone, obrzydliwe stwory. Na szczęście jest Wywiad z wampirem, VHD, Dracula, dzielnie broniące liryzm wampirów!

Znacznie bardziej od serialu podoba mi się film Buffy- co prawda wiele zmarnowano, ale komedią jest przyjemną:)Szkoda że serial w tej konwencji nie został utrzymany.

A Blood polecam ze względu na stronę wizualną... i ciekawe momenty. O ile nasze stwory też urodą po przemianie nie grzeszą, zaakcentowane jest ich wyobcowanie i samotność... pozdrawiaM!:)

ocenił(a) serial na 10
Arrakin

Lol to jesli tobie podoba sie film Buffy Postarch Wampirow, ktory ogolem jest uznany za totalna porazke (niedopracowany pod kazdym wzgledem) to jestem skora stwierdzic, ze skreslasz serial BtVS ze wzgledu na sam fakt, ze to po prostu serial. Widze ze najbardziej nie podoba ci sie wizja wampirow w tym serialu, no ale wiesz troche nudno by bylo jakby wszystkie filmy przedstawialy w ten sam sposob wampiry. Mi sie wlasnie podoba ta odmiennosc i oryginalnosc :) Uwazam za to, ze bardzo beznadziejnie zostaly wampiry przedstawione w filmie pt. Underworld, no i niestety w serialu "Angel" gdzie sa calkowicie pozbawione mrocznosci i tajemniczosci, no i juz zupelnie uczlowieczone :/ W "Buffy" w pozniejszych seriach jednak bardziej kladzie sie nacisk na roznego rodzaju dziwne demony, bogow piekielnmych itd. fajna fantastyka i ogromne zroznicowanie, wiec sie czlowiek nie nudzi ogladajac to :) Takze polecam ci odcinek Hush z 4 sez., musicalowy odcinek z 6 sez. i Buffy vs Dracula z 5 :) A tak najlepiej jest obejrzec wszystko, bo mialam calkiem inne zdanie o BtVS po zobaczeniu 2 sez. tych co w tv i zuuupelnie inne po zobaczeniu calosci.

lady_m4ry_J_

nie ma prawd ogólnych:P

O niedopracowaniu Buffy pisałam, nie zmienia to faktu iż film jest zabawny:)

A serial właśnie przedstawia schematycznie do bólu wampiry- ulubiony pokarm dla niewybrednych twórców kinowych;

Póki co Underw.omijam szerokim łukiem... poczekam aż na masochizm przyjdzie mi ochota:]

Natomiast co do samej formy serialu- uważam że zdolność obliguje
do nie-rozciagania czegoś w tak długim czasie. Jestem przeciwniczką tasiemców w każdej formie- z serialowych opowieści, nieco dłuższych hołduję Samuraiowi Jackowi tylko. Wszystko jest jednak w jakiś sposób ze soba w kolejnych epizodach powiązane...

Rozumiem miłość do jakiegoś serialu, nie podzielam jednak zasadniczo:) Serial Buffy, tak btw, przecież też jest niedopracowany, a straszyć ma w sposób, ot- np. zjedzenie dyrektora (dyrektora? jeżli tu błąd popełniłam , przepraszam) ... na usprawiedliwienie swe stwierdzę iż skoro gatunek gore mnie bawi, a nie przeraża, to tym bardziej serial taki może tylko znużyć.

Pozdrawiam!:)

Arrakin

Arrakin... przecież i tak 'Buffy rulezz'.

'Underworld' nie obejrzałem do końca, ale znacznie przyjemniej jest mi patrzeć na Kate B. niż Sarah M.G. - a jesli to są wyznaczniki jakości tych filmów (a są ich najajśniejszymi punktami), to nie ma co rozpisywać się o czymś 'głębszym'.

The_Perfect_Drug

oh, "Perfektusie-Okrutnikusie:) , a Und.- już słyszaałam iż uroda aktorów to jedyny jasny punkt... hhmm... tego mi brakowało w Kiepskiej Królowej (nie licząc bladolicego Lestata, czy raczej profanacji tej postaci,no ale śliczniutki jest i owszem:))

Arrakin

O miau... Takie szekspirowskie to przekształcenie nick'u;)

Ja wiedziałem, że od 'Underworld' wielkich rzeczy wymagać nie powinienem. trailer był całkiem znośny, plakat 'smakowity', zapowiadający się soundtrack wyborny (po przesłuchaniu jednak rozczarował). Film zaś zupełnie do odpuszczenia... 'Królowa...' jeszcze taka kaszanaista według mnie nie ejst - przynajmniej jest w niej więcej 'werwy', ale to przecież kontynuacja filmu Jordan'a - w tym przypadku zupełna pomyłka.

ocenił(a) serial na 10
The_Perfect_Drug

no chwila ale wiekszosc fanow serialu nie oglada BtVS ze wzgledu na Sarah - ona nawet nie byla zbyt slawna jak serial sie zaczal. po prostu serialik jest dosc oryginalny bo ma w sobie elementy komedii, dramatu, horroru, fantastyki wiec jest raczej inny od typowych telewizyjnych wypocin. ma niby w sumie 150 odcinkow, ale ktore powstaly w przeciagu 7 lat wiec to nie jest duzo i trzeba przyznac ze zaden z poruszonych pozniej watkow nie byl naciagany. tylko ze naprawde nie powinno sie porownywac seriali z filmami tak czy tak bo to calkiem inna bajka. musze nawet stwierdzic ze w pozniejszych odcinkach wampiry okazaly sie naprawde mniejszym zlem i najmniejszym problemem, nie byly wcale niebezpieczne, wiec zwolennicy horrorow z wampirami mogli czuc sie zawiedzeni - to przyznaje. ja nie bronie tradycyjnego wizerunku wampira, wiec mi to nie przeszkadzalo.
a jesli mamy zwracac uwage na aktorow ktorzy graja w "wampirzych" filmach to milo popatrzec na Dracule z Draculii 2000 ;)
a co do Underworldu to mogli sobie darowac wampiry latajace z pistoletami ;) to tez psuje ich wizerunek
pozdrawiam :)

lady_m4ry_J_

Często jest, że to serial rozsławia aktora, aktorkę. Tutaj tak się stało. Hmm... Ciężko teraz powiedzieć, czy to ona zawdzięcza sławę serialowi, czy serial jej. Jak postać Angel'a zyskała sympatię wykluł się przecież odrębny serialik o nim. Przyznam oczywiście, że nie widziałem wszystkich (nawet jednego sezonu) odcinków, a jedynie kilka (całościowo, czy fragmentarycznie;)) - Trudno jednak oczekiwać, abym oglądał wszytskie seriale i wszystkie epizody, abym mógł mieć zdanie na ich temat. Oczywiście zawsze można napisać, że po obejrzeniu wszystkiego 'zreflektuję' swoją opinię na pozytywną. Trudno odeprzeć taki argument, więc pozostawię ':)'.

'Dracula 2000' nie obejrzałem - także ograniczyłem się do przewijania. Przyznam, że nie mam pojęcia, kto tam grał - musiałbym poszukać;)

Jakby 'Underworld' był solidną 'rzeźnią', to bym się nie obraził;) Nie podoba mi się także 'Blade', ale te mutacje wampirze z drugiej części były jednak znośnym i ciekawym urozmaiceniem.

użytkownik usunięty
anyanka

jesteś głupia. bez buffy niemogłabym żyć .lubię tesh anioła ciemności.uzależniłam się od tych seriali i ryczałam gdy buffy musiała zabić anioła.powiem jedno:
''nie odzywaj się na tematy ,o których nie masz pojecia , bo każdy szanujący się fan buffy i anioła ci tego nie daruje''

asiorek 11.02.'05

użytkownik usunięty
Arrakin

arrakin. tego co czytalam to ty chyba po prostu nie doroslas do tego typu seriali. lubisz animy itp. a nawet jesli ci sie nie podoba, bo jest "tasiemcem" to pnikt ci nie kaze tego ogladac. jednak nie musisz od razu krytykowac tego czego nie znasz. bo sama przyznajesz, ze nie ogladalas "zbyt wielu" odcinkow.

co do underworld i dracula 2000 to widzialam i mnie nudzily. w und. spartaczytli wizerunek wampira, a w dracula byl zbyt "wspanialy" jak na wampira. i tak wole buffy i to nie dlatego ze gra tam SMG.

"tego co czytalam to ty chyba po prostu nie doroslas do tego typu seriali"...
- miało być "wyrosłaś" chyba, ale oki i najlepszym przejęzyczania się mogą zdarzyć:)

" nie musisz od razu krytykowac tego czego nie znasz"
-czyżby pan specjalista habilitował się z Buffy?

a Dracula 2000 jest po prostu kiepski niezwykle:)

ocenił(a) serial na 10
Arrakin

w obronie osoby niepodpisanej moge powiedziec tyle ze nie trzeba sie habilitowac z btvs wystarczy tylko obejrzec sezony nie nadawane w tv polskiej. ja tez mam juz swoj wiek i jeszcze nie wyroslam - ogladalam calosc 3 razy a ulubione odcinki wiecej :) tylko nie wiem o co ta dyskusja skoro kazdy ma prawo miec swoj gust. w Polsce jest akurat wiecej fanow btvs wsrod nastolatkow ale za granica sytuacja troche inaczej sie przedstawia bo widzowie dostali szanse zobaczenia wszystkiego. moze tez sie kiedys doczekamy...
pzdr. :)

lady_m4ry_J_

Ja nie lubię 'mody na sukces', ale przyznam, że nie tyle jednego sezonu, co nawet odcinka w całości nie widziałem.

ocenił(a) serial na 10
The_Perfect_Drug

to akurat ja tez :P ale moda na sukces nie laczy swiata rzeczywistego z fantastycznym ukazujac w interesujacy sposob jak ze soba wspolgraja te dwie przestrzenie, nie ukazuje postaci, na ktore pomysly zostaly zaczerpniete z mitologii (niektore demony z btvs), nie ma nawet za bardzo uksztaltowanej psychologii postaci z tego co zauwazylam gdy moja babcia oglada, ukrytych przeslan tez tam nie znajdziesz a w buffy sa :P ja lubie jak sie pojawi cos innego od wszystkiego ale nie zmuszam innych by tez lubili :P nie przekonam ludzi ktorzy nie lubia seriali i Sarah Michelle Gellar by zmienili zdanie i nawet nie probuje. jedyne co to wole was przekonac do tego ze krytykujecie cos czego do konca nie znacie. nigdy nie zdarzylo wam sie obejrzec filmu, ktory od pierwszych minut nie przypadl wam do gustu ale ostatecznie okazal swietny? nie mowie ze zmienilibyscie swoj poglad na temat btvs calkowicie po obejrzeniu calosci ale na pewno nikt nie przywolywalby scen ze zjedzeniem dyrektora ;D

użytkownik usunięty
Arrakin

nie, mialo byc wlasnie "nie doroslas". z tego co czytalam, to widze ze na razie jestes na poziomie bajeczek. moze kiedys dorosniesz takze do seriali. i niezbyt podoba mi sie to, ze krytykujesz serial, ktorego nie widzialas w calosci, tylko pare odciknow. to niesprawiedliwe

"bajeczka" jest Buffy i jezeli anime za takie masz, a tu podałam chyba Blood jedynie to znaczy iż nie widziałeś. Blood jest wykonany perfekcyjnie (czego o wizualnej stronie Buffy powiedzieć nie da się, bo z szacunku do widza wypadałoby "blondynce naturalnej" odrosty zafarbować:P i troszkę więcej finezji posiadać, gdy budżetu zabrakło;P) i do bajki, w znaczeniu jakim Ty używasz, daleko mu. Jeżeli Buffy Cię przestraszyła niegdyś, to to Ci zawał zapewni, więc odradzam, bo choć mi to obojetne w gruncie rzeczy, nie muszę Cię mieć na sumieniu;)
A jak już chcesz dyskutować to przestań demagogicznie używać słów, jak "bajeczka", bowiem używasz dodatkowo źle i nie kończ "że to niesprawiedliwe"... lekka toż to przesada:) To nie są argumenty;)

ocenił(a) serial na 9

ty nie postępujesz inaczej, jezeli ktos nazywa cały gatunek anime "bajeczkami" to nie ma chocby najmniejszego pojęcia o japońskiej animacji i jedyne co widzial to chyba pokemony, anime jest taaaaak szerokie w swojej ofercie dla widza, że sa tam zarówno "bajeczki" jak i naprawde ambitne filmy, wręcz arcydzieła, które fascynują twórców na całym świecie (chociazby Quentina Tarantino, który wzorował się na japonskiej animacji w niektórych scenach swojego, bądź co bądź poważanego filmu- Kill Bill - ale to juz argument dla kogoś kto z tematem aniem nie ma w ogole do czynienia, wiec moze choc ten fakt da ci w jakiś sposób do myślenia)
p.s jestem fanka Buffy, uważam że to najlepszy serial jaki kiedykolwiek zrobiono :]

anyanka

i bajki w tym gatunku potrafią być cudowne- choćby Spirited Away...chyba dla każdego, w każdym wieku:)
A i Pokemony się podobają...choć znów nie rozumiem za co- te też osądziłam po kilku odcinkach:/...Pzdr!:)

ocenił(a) serial na 10
Arrakin

ja tez lubie Animy - moja kumpela jest ogromna fanka i zaczelam ostatnio ogladac chcac czy nie chcac a teraz mnie nie trzeba namawiac :P tylko prosze cie Arrakin nie podawaj takich argumentow przeciwko BtVS jak odrosty Sarah Michelle Gellar, bo naturalnych blondynek to juz za wiele na swiecie nie ma, jasne wlosy kiedys byly czestszym zjawiskiem z powodu niedozyweinia hehe :P zreszta nigdy nie ma mowy ze Buffy jest naturalna blondynka a w 6 sez. ma dla odmiany ciemne blond wlosy. to akurat zaden argument i nie swiadczy o dopracowaniu badz nie serialu. jedyne co to o niecheci do SMG. no i wszystkie "rozjasniane" blondynki robia sobie pasemka zwykle a nie farbuja calych wlosow skoro jestesmy w tym temacie :)
wiadomo ze wszystko mozna osadzic po zobaczeniu kilku odcinkow i uznac ze wcale mi sie to nie podoba ale nie trzeba odrazu tak mocno krytykowac skoro jednak mimo wszystko cos w tym jest ze BtVS ma tylu fanow na calym swiecie - w roznym wieku (szczegolnie we Francji, Wloszech, w Niemczech, w Japonii tez leciala - fajna jest w wersji z japonskim dubbingiem ;))
ja na poczatku krytykowalam animy, gdyz pierwsze ktore widzialam to Akira, ktory mnie jakos nie porwal, a pozniej kolezanka chciala ukazac mi dowcip japonski pokazujac kilka pieciominutowych serialowych animow tych niby smiesznych - jeden o chomiku ktory ciagle obrywa i kocha sie w nim jakis koles, a drugi o lasce ktorej przyczepil sie krab to twarzy i jej przyjaciolka pomagala jej go zdjac :| na szczescie nie skreslilam calkiem animow po tych nieudanych dla mnie przygodach i udalo mi sie zobaczyc takie ktore bardzo mi sie spodobaly. ale nie krytykuje tych ktorzy lubia akurat te z chomikiem :P mozna sobie zobaczyc jak calkiem inna jest kultuta japosnka, dowcip i stopien wrazliwosci.
a "Buffy" to najlepszy serial jaki kiedykolwiek widzialam mimo ze lubie bardzo rozne rzeczy zaleznie od humoru :P

lady_m4ry_J_

Oj, odrosty nie są argumentem:) Na głupi komentarz takim samym odpowiedziałam po prostu...wiem , nie powinnam, ale jakoś tak zostało:) TO nie jest argument i takim być nie miał... najpierw jednak piszę , a potem myślę.
Tyle że Blood jest tak dopracowany i perfekcyjny że aby określić z taką dyskredytacją „bajeczką” jest zwyczajnie śmieszne. Wizualnie to majstersztyk!

Gladiator i Moulin Rouge też mają fanów, co nie podnosi w mych oczach wartości tych filmów:)
Faktem jest że nic nie oceniamy obiektywnie, zawsze się nakładają na to emocje, itp. Buffy nie ma chyba punktu, który świadczy o genialności tego serialu. Wykonanie Blood trudno podważyć (w kwestii treści już inaczej)... natomiast rozumiem że ma fanów, w serialu życie bohaterów w jakiś sposób wciąga i chociażby z ciekawości się ogląda... widziałam przecież Ally czy Przyjaciół i to na pewno więcej odcinków aniżeli Buffy.

Chomik? Czyżbyś mówiła o Hamtaro??;) Heh, ohydka, natomiast śliczna muzyka tu chyba jest pana Iwasaki:)

Pozdrawiam!:)

ocenił(a) serial na 8
Arrakin

hej. ja nie bardzo rozumiem, czemu ty tak bardzo chcesz sie do czegos przyczepic w buffy. rozumiem, ze tego nie lubisz, bo nie wszyscy to lubia, ale z tego co czytalam, to na sile chcesz pokazac wszystkim, ze wszystko jest lepsze od Btvs. Ja tez lubie anime, ale wedlug mnie buffy rules.

miss_noone

"chcesz pokazac wszystkim, ze wszystko jest lepsze od Btvs." (--- a na jakiej podstawie myślisz tak? I nie potrzebuje nikogo przekonywać o tym,tak btw;)

ocenił(a) serial na 8
Arrakin

tak mi sie wydaje, z tego co czytam. a poza tym na kazde zdanie o tobie odpowiadsz z takim wielkim urazeniem. nikt cie o nic nie oskarza.

miss_noone

nie potrzebnie starasz się takie wnioski przeprowadzić... tzn. możesz, ale są one błędne. Zapewniam więc że nia ma tu nic z "urażenia", albowiem to mnie nie dotyczy w rzeczywistosci, a dopiero co na portalu takim:)Zatem jeżeli moja wina że takie wrażenie odniołaś- przepraszam.
Jednak i tak pzrydałoby się poparcie na tej tezy- więc "zdanie o mnie" i ma reakcja na nie...

ocenił(a) serial na 8
Arrakin

byc moze blednie cie ocenilam, ale kazdemu zdarzaja sie pomylki. jednak zwyczajnie nie lubie, gdy ktos ocenia cos, jesli nawet tego nie widzial. :D

miss_noone

ja także, dlatego ujrzałam kilka odcinków i niemożliwym abym trafiała na same słabe- a jeżeli tak, to i tak stanowczo ich za wiele :P... i z Samurajem Jackiem nie meczyłabym się 40 epizodów, gdyby pierwsze nie okazały się dobre. Buffy to tylko sensacja po prostu.

użytkownik usunięty
Arrakin

wedlug mnie ludzie maja poprostu inne gusta. ja widzialam tylko pierwsze 2 sezony i pare odcinkow dalszych, ale uwazam ze serial jest swietny. co do samuraja, to mi sie nie spodobal, a widzialam dosyc duzo odcinkow, bo moja kuzynka to uwielbia.

ocenił(a) serial na 8
Arrakin

niektorzy wlasnie twierdza ze pierwsze odcinki sa slabe, ale potem sie rozkreca. te 7 sezonow to naprawde dobra robota rezysera

ocenił(a) serial na 9
Arrakin

Arrakin a ja mam dla ciebie jeszcze jedną propozycję, mam wrażenie, że uwazasz Buffy za coś totalnie bezwartościowego, jeszce jeden amerykański, pusty serial jakich pełno, i tutaj bede się nie zgadzać i przekonywac Cie że jest inaczej, zachęcam Cię do obejrzenia 3 odcinków, po których jeśli nie zmienisz zdania - to ok niech juz takie zostanie :p są to "The Body", "Hush" i "Once more with feeling", oczywiście nie są to jedyne dobre na ponad 100 odcinki ;P ale jesli po obejrzeniu ich nie zmienisz zdania to juz nie zmienisz go nigdy :P skoro widziałam kika odcinków, nadal uwazam że ty słabszych :) to już zdobedziesz się na obejrzenie tych trzech :P

anyanka

heh, obejrzeć się postaram zatem jak zdobędę...skoro wyszłam z krytyką to wydaje mi się to całkiem fair rozwiązanie! Zatem przybędę tu, jak ujrzę. Dzięki i pozdrawiam:]

ocenił(a) serial na 10
Arrakin

no ale zobaczenie oderwanych od reszty 3 roznych odcinkow to nie to samo :( moge ci arrakin jedynie powiedziec ze the body jest swietnie wyrezyserowane no a hush i once more with feeling to wiadomo ze 2 najlepsze :))) tylko ze w tresci sie nie polapiesz :(

Arrakin

Naprawde nie wiesz co muwisz. Ten serial jest Cool. Może pierwsze sezony sie nie wszystkim podobaja ale póżniej jest naprawde wciągający.

Arrakin

serial do kitu ta dzi... ktora gra buffy w chu j zginela by w pierwszym odcinki :P tym ktorym podoba sie ten serial radze zapisac sie do psychologa.)P:P

Arrakin

serial do kitu ta dzi... ktora gra buffy w chu j zginela by w pierwszym odcinki :P tym ktorym podoba sie ten serial radze zapisac sie do psychologa.)P:P

Arrakin

Mnie ten serial zdecydowanie nie leży... Zwalczanie wampirów zbyt oryginalnym pomysłem nie jest, sama oprawa serialu- nic szczególnego, walki jakies takie drętwe... No cóż, to jest oczywiście moja subiektywna ocena, nie mam zamiaru nikogo przekonywać, aby przestał Buffy oglądac. Sam skusiłem się na oglądanie tylko ze względu na osobe S.M.G., zresztą obsada serialu to jedyny pozytyw jak dla mnie. To by było na tyle :) Pozro dla wszystkich fanów i antyfanów ;)

Mikez

1. SMG nie była gwiazdą dopóki nie zagrała Buffy, więc to ten serial ją wypromował, a nie ona serial.
2. Wiele osób pisało, że pierwsze sezony uważana są za słabe - tak naprawde to zależy od wieku oglądającego. Wiem, że nastolatkom podobają się dwa, trzy pierwsze sezony. Za granicą jest mnóstwo "zaawansowanych" wiekiem fanów Buffy właśnie dlatego, że oni obejrzeli obie serie do końca. Gdy z serialu znika ciastkowaty Angel (dostał własną serię) i pojawia się Spike atmosfera się zagęszcza. Ciekawa jestem kiedy TVP uda się wyemitować 7 sezon. Mam nadzieję, że to stanie się wcześniej niż w 2020 roku.

ocenił(a) serial na 10
Jorjan

No w takim tempie to moze im zejsc do 2020 roku, ale wierze, ze sie w koncu zbiora. =) Nie wiem po co antyfani zabieraja glos w sprawie btvs po pierwsze podaja beznadziejne argumenty i nawet nie widzieli wszystkich odc btvs a pasuje byc przynajmniej w temacie zeby cos krytykowac. Nie maja szans zniechcecic fanow, bo my kochamy ten serial i tak juz zostanie. Pozdro dla fanow =)

ocenił(a) serial na 10
Monia_41

Jakby ktos chcial pogadac o Btvs to moje gg: 1840589 =)
Pozdro dla fanow

ocenił(a) serial na 9
Monia_41

Dobrze Monia mówi , niekażdemu musi podobac sie to samo a seriale typu Btvs czy tez Angel skierowane są głównie do miłośników gatunku i to zazwyczaj własnie oni je oglądają. Ktoś wspomniał że film Btvs był lepszy od serialu- to ja współczuje tej osobie , bo upodobania filmowe ma troche spaczone , gdyz ten film to był totalny kicz. Ktoś inny wspominał o Underworldzie i tu musze powiedzieć że film jak dla mnie świetny zarówno 1 jak i 2 (troche słabsza). Autorka tego tematu wspominała że prawdziwe , godne uwagi filmy o wampirach to chociazby Wywiad z wampirem- oczywiscie film świetny , ale zauważ że on był kierowany do innej grupy wiekowej niż serial o Buffy. I na konieć uż w sobote 3 sezon Buffy na Tv4 o 17 :)

ocenił(a) serial na 10
Kraven

No wlasnie ogladajmy w sobote i pokazmy ilu fanow ma Buffy. Pozdro =)

Arrakin

Btvs to jeden z najlepszych seriali jaki miałam okazję zobaczyć. Wcale nie uważam go za kicz. Poza tym wbrew pozorom, w BtVS znacznie więcej jest momentów smutnych niż szczęśliwych... A tak w ogóle to nie lubię, gdy ktoś ocenia dany serial obejrzewszy jedynie kilka pojedyńczych odcinków. Przyznam, że sama b. negatywnie oceniałam "Anioła ciemności" właśnie po kilku takich wyrwanych z kontekstu odcinkach, ale teraz zaczęłam oglądac Angela od początku, odcinek po odcinku i coraz bardziej wciągam się w ten serial.

missi__

Uwielbiam "Anioła Ciemności". Oczywiście każdy serial ma słabsze i gorsze odcinki, więc też mnie trochę w kurza gdy ktoś ocenia po obejrzeniu paru (dobra, przyznaję - ja tak oceniłam "Losta", ale nie twierdzę, że to zły serial, tylko że jest zrobiony w formie która zupełnie mi nie odpowiada; na pewno nie będę nikomu argumentowała że jest głupi).
Na Ats zdarzyło mi sie kilka razy bardzo, bardzo mocno wzruszyć, np. przy okazji "You're Welcome" albo "Not Fade Away", wiele razy śmiałam się do siebie jak wariatka. Buffy i Ats yzwalają we mnie emocje - jeśli przez moment zapominamy że to wszystko czysta fikcja, oznacza to, że rzecz jest dobra.

ocenił(a) serial na 1
Arrakin

...