PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37633}

Buffy: Postrach wampirów

Buffy the Vampire Slayer
1997 - 2003
6,8 26 tys. ocen
6,8 10 1 26475
8,8 10 krytyków
Buffy: Postrach wampirów
powrót do forum serialu Buffy: Postrach wampirów

Kiedyś oglądałam ten serial , ale nie pamietam za wiele , wiec mam kilka pytan..:

1. Ile jest wogole sezonow tego serialu ?
2. Ile sezonow wyemitowano w Polsce ?
3. Który sezon jest teraz emitowany ? ( O ile jakis jest wogole)
4. Jak sie konczy caly ten serial ? Slyszlaam ze Buffy umrze ?
5. Kogo wybrała Angela czy Spike ?
6. Jak zakonczyl sie jej romans ze Spikem ?

ocenił(a) serial na 10
Blair

1. Sezonow jest 7
2. W Polsce wyemitowano 3
3. W lipcu bedzie 1 na tv4
4. Buffy umiera pod koniec 5 sezonu, ale na poczatku 6 zostaje wskrzeszona. 7 sezon konczy sie wielka bitwa w wyniku ktorej Sunnydale znika z powierzchni ziemii. (To tak w skrocie).
5. Buffy wlasciwie nie wybrala ani Spike'a ani Angel'a... Powiedziala Spike'owi ze go kocha, ale to nie bylo do konca szczere.
6. Spike 'umiera' pod koniec 7 sezonu tzn teoretycznie bo wraca w Angel'u. Ten zwiazek byl dosyc specyficzny i wyjatkowy. On ja bardzo kochal i ona jego tez tylko do konca nie zdawala sobie z tego sprawy.

ocenił(a) serial na 9
Monia_41

co do 3 punktu w lipcu Tv4 rozpoczyna emisję tam gdzie skończyła czyli 1 odcinek 3 sezonu ;)

ocenił(a) serial na 10
sarah496

Przeciez 3 sezon byl juz emitowany w calosci, hmm moze zakupia w koncu 4 sezon i chca zrobic wprowadzenie...

ocenił(a) serial na 9
Monia_41

byż moze:) ja ogladalam wszystkie 7 i serial jest świetny. 5 sezon najlepszy :)

ocenił(a) serial na 10
sarah496

Ja tez ogladalam 7:) ja uwielbiam 3 sezon, ale serial caly ogolnie jest swietny i fajnie by bylo zeby inni fani mieli szanse ogladnac wszystkie odcinki;)

Monia_41

a w którym sezonie jest wątek miłosny Buffy i Spike'a??

selesta

od polowy 5 do 7
za krótki za krótki za krótki za krótki

hornet

dzięki, hornet. a jak to się stanie, że między Buffy a Spike'iem coś zaiskrzy?? z tego co teraz leci w tv to Buffy i Angel bardzo się kochają.

selesta

angel pod koniec 3go sezony przeprowadza się do LA (tam bajeruje Cordelię) :P spike wraca do sunnydale i zostaje mu wszczepiony chip przez co każda próba sprawienia bólu ludziom kończy się u niego strasznym bólem głowy, chcąc nie chcąc spike zaczyna czasem pomagać buffy, na początku robi to dla kasy potem to już bywa różnie, mniej więcej w połowie sezonu spikowi śni się że buffy przychodzi go zabić, po czym nagle rzuca się na niego i zaczynają się obściskiwać, spike budzi się ze słowami "Oh my God" mniej więcej od tego momentu zaczyna coś do niej czuć - wystarczy czy opowiadać dalej?

hornet

A mnie ciekawi co stanie się z Drusillą ? :)
I z kim na koniec będą Willow i Xander?

Blair

dzięki, Hornet, ale jeżeli wiesz więcej to opowiadaj. chętnie dowiem się wszystkiego o Buffy i Spike'u.
dołączam się do Blair.

selesta

Epizod z drusilla skonczyl sie w ktoryms z odcinkow z 5 sezonu gdy chciala zeby spike do niej wrocil, potem chyba wystepowala jeszcze w angelu ale tu moja wiedza sie konczy.
Willow po zerwaniu z ozem bedzie z tarą (też czarownicą) a po jej (tary) śmierci poczuje coś do jednej z potencjałek (ostatnie odc 7 sezonu).
Xander od 4 sezony praktycznie cały czas będzie z Anya, dojdzie do zaręczyn a potem Xander zwieje sprzed ołtarza. Anya puści się ze spikiem (również pokłóconym z buffy) a pod koniec 7 sezonu się pogodzą ale .. Anya zginie w ostatnim odcinku.
Teraz ciąg dalszy wątku spika i buffy :D
5 sezon -Spike zacznie się kręcić coraz bliżej buffy, wyzna jej swoje uczucie, ale ona go odtrąci. To właściwie tyle. Spike dalej będzie od czasu do czasu pomagać gangowi aż do ost odc 5 sezonu gdzie buffy zginie.
6 sezon - buffy wraca przywrócona do życia przez willow, okazuje się że spike może ją udrzyć bez ataku migreny, w którymś z początkowych odc zaczynają się bić w starym budynku aż w końcu zapadają się pod podłogę i kończą ze sobą w eeee no sex uprawiają. Od tego czasu regularnie ze sobą sypiają ale buffy ukrywa swój związek przed przyjaciółmi. Po jakimś czasie mówi mu że tylko go wykorzystuje i to ją zabija, a następnie od niego odchodzi. Pod koniec sezonu spike przychodzi do buffy po czym po kolejnej kłótni próbuje ją zgwałcić. Buffy go wykopuje, a wkurzony spike opuszcza miasto ...
7 sezon - ... i wraca z duszą którą udało mu się odzyskać - zrobił to dla buffy aby mogła go pokochać. Przez kilka pierwszych odc zachowuje się jak obłąkany ale potem normalnieje (tego wątku a bardzo nie zaczaiłem). Ponieważ sytuacja w sunnydale robi się troche napięta - first evil, przygotowanie do otwarcie piekielnych ust itp buffy znowu potrzebuje pomocy spike'a. I tak gdzieś mniej więcej do końca sezonu. W jednym z ostatnich odcinków buffy spędza ze spikiem noc (bez sexu) po tym jak została wyrzucona z domu przez przyjaciół, działo się to jakoś przed finałową walką. Kiedy buffy odzyskuje przywództwo nad potencjałkami udaje im się zdobyć jakiś tam magiczny medalion (może go nosić tylko ktoś kto ma duszę silniejszą niż ludzka - tak to bylo opisane w 1 z tematów na filmwebie)który pomaga rozwalić piekielne usta. Angel ofiarowuje swoją pomoc ale buffy odsyla go do LA, wiec medalion w koncu dostaje spike. Poswiecając sie dla buffy - dobro świata raczej mało go interesowało - spike z medalionem pomaga zniszczyć piekielne usta. Tuż przed jego smiercią buffy mówi mu że go kocha a on odpowiada jej "wcale nie, ale dzięki że to powiedziałaś". Piekielne usta się zapadają, spike ginie, reszta ucieka. Po Sunnydale zostaje jedna wielka dziura. KONIEC
Dalej wiem tylko tyle że buffy wyprowadza się do europy a spike początkowo jako duch trafia do ekipy Angela. Ciąg dalszy można więc obejrzeć w 5 sezonie angela - z tym że ma on otwarte zakończenie i w komiksie buffy - czytałem tylko 4 pierwsze części i nic tam nie ma o spike'u.
Any questions yet?

hornet

Ale się rozpisałeś...XD Dzięki za pomoc;)

ocenił(a) serial na 10
Blair

słyszałam wiele nieprzychylnych opinii o dalszym ciągu w komiksach. wczoraj skończyłam 7 sezon i chyba nie chcę sobie niczego psuć. komiksy zostały już wymuszone przez fanów.. takie mam wrażenie.

a propos Spike'a i Buffy, bo tam wyżej było pytanie, kogo w końcu wybrała.. Joss Whedon, udzielając instrukcji Sarah i Jamesowi w kwestii ich ostatniej sceny w odcinku "Chosen", powiedział "but you have to mean it". koniec końców Buffy chyba w końcu to uczucie Spike'a odwzajemniła. przynajmniej w zamyśle Jossa tak ma być :).
wydaje mi się, że Angel i Spike byli jedynymi, którzy potrafili dotrzeć do Buffy. oboje byli jej miłościami i właściwie - moim zdaniem - uczucia do nich obu nigdy się nie wykluczały.
i to nawet ma swój urok. Joss jest geniuszem (;

panna_niesmiala

dzięki, Hornet. a ja na jednym z filmików widziałam jak Anioł z innymi gdzieś jest, a potem nagle pojawia się Spike i pytania się o Buffy. nie umiem opowiadać. w każdym bądź razie, co to za scena??
i czy jest więcej scen, gdzie jest Buffy, Spike i Anioł oprócz tej w 3 sezonie kiedy Spike rozpacza za Druscillą??

selesta

Z jakimi innymi? Xander, Willow czy może Wesley, Gunn, Cordelia (ekipa Angela)? Jesli ta druga opcja to być może jest to piąty sezon Angela, tak czy inaczej przyznam się bez bicia że sceny tej nie kojarzę. Angel po odejściu pojawiał się stosunkowo rzadko, więc wydaje mi się że scen Angel,Spike i Buffy nie było ale poszczególne sezony ogladalem w różnej odleglosci czasowej i nie po kolei wiec nie pamietam. W 7 sezonie byla taka scena gdy Buffy walczyla z Calebem (taki zly ksiadz), Angel jej pomogl, a spike (z ukrycia) widzial ich razem po walce i widac bylo ze jest zazdrosny, to jedyna scena jaką pamiętam z udzialem tej trojki jednoczesie. Jest za to odcinek w ktorym Angel tlucze sie z Rileyem a potem przy buffy na siebie wrzucają :D A co do wypowiedzi kolezanki wyzej to wg mnie moze i whedon tak to sobie obmyslil ale jak dla mnie buffy nie byla jeszcze gotowa zeby odwzajemnic jego uczucie, stąd odpowiedź spike'a

hornet

Hornet, w tej scenie nie było Buffy. tylko Spike o nią się pytał. z jakimi innymi to nie pamiętam, gdyż nie było ich widać. a poza tym zwracałam wtedy uwagę na Anioła i Spike'a.
a "Angel" to kontynuacja "Buffy"??

selesta

Nie mam pojęcia co to za scena, właściwie to żaden sezon angela nie jest kontynuacją buffy, sezony 1-4 dzieją się =legle z sezonami 4-7 buffy, 5 sezon angela natomiast dzieje się już po zakończeniu btvs, ale buffy się w nim nie pojawia, do eikpy angela tak jak już mówiłem dołącza natomiast po swojej śmierci spike (wiem że to dziwnie brzmi ale w końcu to fantastyka :D ). To są 2 osobne seriale chociaż niektóre odcinki są ze sobą powiązane np. w 3 odc 4 sezonu btvs spike w sunnydale szuka medalionu który pozwoli mu chodzić w świetle słońca, znajduje go ale oczywiście buffy daje mu łupnia i zabiera medalion, pod koniec odcinka mówi że wyśle go angelowi do LA. Następnie w 3 odc 1 sezonu Angela do LA przyjeżdża Oz z tym samym medalionem i daje go Angelowi, Spike śledzi Oza tłucze sie z Angelem i po raz kolejny dostaje łupnia. Angel idiota robiąc z siebie ofiarę po raz kolejny, każe komuś ze swojej ekipy wyrzucić medalion do morza. Oprócz tego widzimy np. co się działo z Wesleyem i Cordelią, po wyjeździe z Sunnydale.

hornet

gdyby ktoś chciał przeczytać (po ang) krótkie streszczenia poszczególnych odc Buffy i Angela to daję linka http://www.geos.tv/index.php/select, zresztą są tam też streszczenia innych seriali, natomiast co do serialu Angel to polecam tą (tym razem już polską)stronę http://angelserial.w.interia.pl/

hornet

dzięki, Hornet. narazie nie mam pytań, ale pewnie to się zmieni w czw., gdyż obejrzę kolejny odc. "Buffy". postaram się poszukać też tego filmiku..., o którym pisałam.

selesta

ost. ja pisałam, ale cóż... mam pytania, więc napiszę jeszcze raz. wczoraj obejrzałam jak Anioł odchodzi i musiałam odetchnąć. teraz już mogę zadać te pyt.:
1. czy Buffy i Anioł jeszcze się spotkają??
2. czy Buffy już nie będzie współpracowała z Radą??
3. co będzie z Wesleyem i tym poprzednim opiekunem Buffy??

selesta

1. Co będzie się działo z Faith ?
2. I jak to się stanie ,że Willow będzie lesbijką?!

selesta

1.Się spotkają :P, angel pojawi się gościnnie w kilku odc buffy,ale nie będzie to miało większego wpływu na przebieg fabuły, buffy pojawi się też w serialu angel ale nie w ilu odc. Zresztą angel potem bedzie bajerował cordelię.
2.Buffy oficjalnie jest wolna,a giles przez jakiś czas będzie bezrobotny, ale rada pojawi się jeszcze np w 5 sezonie w okresie walki z glory. W 7 sezonie natomiast rada zostanie wybita przez siepaczy pierwszego zła (first evil :D)
3.Wesley pojawi się w serialu angel i zostanie tam już do końca jako pracownik Angel Investigation żeby opisać co sie z nim dzialo trzeba by obejrzec wszystkie sezony angela
4. Poprzedni opiekun buffy? Chodzi o gilesa? Dalej będzie pomagał buffy, w 5 sezonie zostanie wlascicielem sklepu magic box, a po smierci buffy odda go Anyi (dziewczynie Xandra), potem znowu wroci i dalej bedzie pomagal buffy - w sumie nic ciekawego :P

hornet

1. Faith jak wiadomo zapadła w śpiączkę, obudzi się w polowie 4 sezonu btvs, zamieni się z nią ciałami, narobi troche zamieszania np przespi sie z chlopakiem buffy, rileyem :P,a potem wszystko wroci do normy a faith albo ucieknie albo pojdzie siedziec (nie pamietam zakonczenia). Dalej faith pojawi się w 1 sezonie angela = 4 sezon buffy gdzie bedzie probowala zabic angela, po nieudanej probie tak czy inaczej pojdzie siedziec. Na samym koncu serialu czyli w 7 sezonie btvs znowu zwieje z pudla ale tym razem zeby pomoc scooby gangowi w finalowej walce. Po zapadnieciu sie sunnydale wyjedzie razem z reszta scooby gangu.
2. Czas na Willow. Oz w w 4 sezonie przespi sie z inna wilkolaczyca, o czym willow sie dowie, pod koniec odc opuszcza sunnydale zeby poszukac jakichs odpowiedzi o swojej naturze wilkolaka. W tym czasie willow pozna Tarę inna czarownice i między nimi zaiskrzy - wlasciwie to nigdy sie nie dowiedzialem czemu potem mowili na nią lesba a nie bi ale to malo istotne - tak czy niaczej kiedy oz pod koniec sezonu wroci do miasta dostanie kosza, i w zwiazku z tym opusci miasto po raz kolejny, tym razem na zawsze.

hornet

poprawka - faith została wyciągnięta z więzienia przez wesleya w celu schwytania angelusa pałętającego się po LA, dopiero później zostaje ściągnięta przez scooby gang do Sunnydale

hornet

dzięki, Hornet. i co Anioł i Cordelia będą razem?? ona bardziej mi już pasuje do tego Wesley'a.

selesta

wydaje mi się że nie, z tego co wiem to ona umiera w 5 sezonie, ale na razie jestem na 4 sezonie angela gdzie cordelia przespała się z jego synem connorem (z powodu jego pobytu w innym wymiarze ma on teraz około 16 lat) - nie pytajcie mnie jakim cudem angel spłodził dzieciaka bo pominąłem te odcinki, wiem tylko że jego matką jest darla - wampirzyca która stworzyła angelusa

hornet

poprawka - faith zostaje wyciągnięta z więzienia przez wesleya w celu schwytania angelusa pałętającego się po LA, dopiero potem zostaje ściągnięta do sunnydale przez scooby gang

ocenił(a) serial na 10
hornet

Cordelia umiera ale pojawia się jako projekcja astralna w ostatnim z odcinków i żegna się z Angelem... No właśnie Wesley ją wyciągnie z więzienia...a raczej to ona wybije szybe i wystkoczą przez okno razem... A co do Spika to on ją kochał baardzo ale wiedział, że nie ma szans z Angelem bo był świadkiem ich rozkwitającej miłości(sezon 2) i pocałunek ich w ostatnim odcinku Buffy (a ona odesłała go do L.A żeby go chronić przed śmiercią) A w komiksie wraca Angel...a o Spiku nie wiem co się z nim dzieje. Pozdro

Karolcia15

Jak to nie miał szans? Angel niby ją kocha, bla bla bla, obrońca uciśnionych, itp a po wyjeździe do LA bajeruje Cordelię, płodzi dziecko z Darlą, sypia z wilkołaczycą. Taki z niego pies ogrodnika, sam wzdycha do innych kobiet, a chciał się tłuc z Rileyem i Spikiem tylko za to że byli z Buffy. W przeciwieństwie do niego Spike jest bardziej autentyczny, chociaż nieokrzesany, po dłuższym czasie ta ofiarność Angela robi się nudna. Spike tymczasem nie ukrywał że to co robi, jest tylko dla niej a losy całego świata ma w nosie - chociaż później trochę się zmienił ale to już nie ten serial. Spike jak najbardziej miał u niej szanse, tyle że zabrakło mu czasu, a później trochę głupio wytłumaczyli dlaczego nie wrócił do Buffy na początku 5 sezonu Angela. Z tego co czytałem w którymś z komiksów pojawia się i Spike, aby pomóc Angelowi.

ocenił(a) serial na 10
hornet

Oki masz racje. Spike podobał mi się z jednej strony...nie obchodziło go to, że Buffy jest śmiertelna a on nie. Kochał ją i chciał z nią być...Angelowi niestety to się nie udało, zrezygnował z niby "tak wielkeij miłości" do Buffy by tam być z kim popadnie. Nawet w 1 sezonie Angela staje się śmiertelnikiem ale woli walczyć ze złem niż być z ukochaną...Spike gdyby miał go wyboru loś świata czy być z Buffy, bez wachania wybrał by ją...Angel to zmarnował i stracił ją. Co do tego, że walczył z każdym jej nowym chłopakiem, jak odchodził z Sunnydale to mówił żeby ułożyła sobie życie i znalazła chłopaka...a jak znalazła to się z nimi bił. Buffy też zrobiła głupio bo mineło tyle czasu a ona dalej kochała Angela...powinna żyć dalej a nie wspomnieniami tamtej miłości. Oni to są dla mnie beznadziejni...kochają się a nie są razem. I co do czasu...Angela kochała odrazu...A Spike przeciaż napoczątku nienawidziła bo przyczynił się do powrotu Angelusa...potem też do nienawidziła a potem coś do niego czuła...Pewnie gdyby nie jego poświęcenie w 7 sezonie miał by czas zdobyć jej miłość..Perypetie Buffy i Angela przypopminają troche Clarka i Lane(Smallville) Ale onie to są bardziej pokręceni...

Karolcia15

W sumie to ciekawe jak długo Spike musiałby się jeszcze starać o jej uczucie. Buffy gardziła sobą za to że sypia ze Spikiem, który przecież do czasu wszczepienia chipa był zwierzęciem jak Angelus. A co do ich uczucia to w sumie ciężko im było zapomnieć o swojej pierwszej miłości (przynajmniej jeśli chodzi o Buffy, bo akurat nie oglądałem pierwszych odcinków z Darlą), więc częściowo ich rozumiem. Ale cytując buffy-robota "Angel jest głupi i ma włosy prosto do góry" :p

hornet

dzięki, hornet i Karolcia15.
Spike umiera czy nie. w końcu nie wiem. tyle różnych wersji czytałam, że już się pogubiłam: jedni mówią, że umiera, drudzy, że tak, ale odradza się, trzeci jeszcze inaczej. to jak jest naprawdę??

ocenił(a) serial na 10
selesta

Spike wraca do L.A Angel dostaje jakąś przesyłke a ty nagle boom!! Pojawia się Spike...ale napoczątku jest tylko ducham dlatego Agnel nazywa go "Casperem" Angel kłuci się często o nią ze Spikem i mówi mu że ona go nigdy nie pokochałaby i takie tam...Dziwie się czemu Spike nie został z Buffy w Szkocji...

Karolcia15

też się dziwię, na początku kiedy jeszcze był duchem podobno próbował opuścić LA, potem jak już odzyskał ciało to zaczął stosować wymówki typu "zadzwonię do niej i powiem cześć buffy, ja żyję bla bla bla", przecież nawet Andrew chciał mu pomóc delikatnie uświadomić jej że Spike wrócił, no ale po prostu musieli go jakoś za3mać w LA, więc zastosowali taki durny trik, co akurat serialowi Angel wyszło na dobre bo uwielbiam docinki Spike'a

hornet

czyli Spike nie umiera tylko w jakiś sposób zmaterializował się w LA?? tak, chciałabym zobaczyć Spike'a i Anioła kłócących (docinających sobie) w związku z Buffy.

selesta

Tzn jakby to wytłumaczyć, Spike niszczy piekielne usta w ostatnim odcinku Btvs (dziejącym się =legle z 4 sezonem Angela) za pomocą medalionu przywiezionego z LA. W wyniku tego zostaje zniszczone jego ciało. Natomiast w 5 sezonie Angela jak ktoś już napisał wcześniej "Bum pojawia się jako duch" :D. Okazało się że było to z góry zaplanowane przez byłego wroga Angela, żeby namieszać w przepowiedni bo od 7go sezonu istniało już dwóch wampirów z duszą i nie wiadomo było który z nich jest wybrańcem. Mówiąc krótko jeśli ktoś oglądał tylko Buffy to będzie przekonany że Spike umiera, jednak jeśli ktoś oglądał potem jeszcze Angela to wie że Spike powaraca. P.S. Sorki, trochę za bardzo się rozpisałem. A tak przy okazji docinki Spike & Sngel są naprawdę śmieszne zwłaszcza w odc 5x20, kiedy wyruszją do Rzymu szukać spotkać się z Buffy :D.

hornet

dzięki, hornet.
czyli w "Buffy" w ost. odc. Spike umiera?? i nie ma dalszych??
ale w 5 sezonie "Angela" jest. od którego odc. "Angel" można zobaczyć docinki Anioła i Spike'a??

selesta

Odc Buffy w którym Spike umiera jest ostatnim. Potem Buffy pojawia się już tylko w komiksie. W 5 sezonie Angela jest :) A docinki Angela i Spike'a można zobaczyć mniej więcej od odc. 5x02 (odc.90 pt. "Just Rewards") P.S. Nie dziękuj już bo co drugi post zaczyna się od "dzięki hornet" :P

hornet

cóż... masz rację, ale za każdym razem kiedy zadam jakieś pyt. to ty mi na nie odpowiadasz z czego jestem bardzo zadowolona :) (że ktoś mnie odpowiada).
a znasz może jakieś str. z odc. gdzie mogłabym znaleźć docinki Anioła i Spike'a??
dzięki, hornet - tym razem pod koniec. :)

selesta

Odpowiadam bo cieszę że ktoś tu jeszcze zagląda :) Jedyną sensowną stroną dot. serialu Angel z jakiej korzystałem jest ta http://angelserial.w.interia.pl/odcinki.html z tym że tam raczej samych pyskówek dwóch miłych wampirów nie znajdziesz. A jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem, o ile będę znał odpowiedź, bo niektóre sezony oglądałem już dawno.

hornet

Mi się jednak wydaje ze Buffy wybrała ostatecznie ANGELA bo na poczatku odcina 22 w 7 sezonie kiedy pokonala Caleba(tego ksiedza) rozmawiali o Spike'u i ona powiedziala ze nie widzi gromadki wnucząt bawiących sie ze Spike'em...ale po dosc ciekawej rozmowie o ciasteczkach :D na koniec gdy Angel odchodzi mowi mu cos takiego "-Czasami zastanawiam się|nad przyszłością. -Bądź w niej. -Zajmie to lata, jeśli nie dłużej" Angel odpowiada jej "-I tak się nie zestarzeję." Moze to nie jest jasno powiedziane, ale mi sie wydaje ze ona wybrala Angela, albo bardzo z nim chciala byc..kiedys w przyszlosci..bo to przeciez on ja zostawil a nie ona jego:( A co do SPIKE'a to mysle ze on ja bardzo bardzo bardzo kochal...bardziej od Angela. Sam fakt, ze zakochal sie w niej jak byl jeszcze wampirem bez duszy...no mial niby tego chipa co nie mogl ludzi atakwoac ale przeciez ten chip nie kazal mu kochac Buffy.jego uczucie bylo szczere i nawet wtedy kiedy jego chip przestal dzialac na Buffy i mogl ja ugryzc nie zrobil tego bo ja kochal. A wtedy jeszcze nie mial duszy wiec bym zwyklym wampirem. Niby Angel tak bardzo kochal Buffy ale po stracie duszy znów stał sie zły i przestał nagle kochac Buffy, dopiero jak mu dusza wrocila to znowu ja zaczal zauwazac:D Spike byl inny bo wtedy gdy byl bez dusznym wampirem takim jka Angel kochal Buffy i nie musial mie duszy zeby to sobie uzmysłowić. To bylo naprawde wyjatkowe uczucie, wręcz niemożliwe, żeby wampir bez duszy mógł czuć tak silna miłość do człowieka. On był lepszy od Angela. To dla niej odzyskał duszę i tylko dla niej mimo iż wiedział, że go nie pokocha. Co do tego czy Buffy kochala Spike'a to chyba raczej tak. Sama powiedziala Angelowi, że "nosi Spike'a w sercu" no a to chyba coś znaczy:) zreszta w osttanim odcinku dużo się wydarzyło między nimi i kiedy mówiła mu, że go kocha gdy umierał to mówiła na prawdę. Na początku 7 sezonu w którymś odcinku Buffy wraz ze Spike'em ratują młodą dziewczyny która wiedziała,że umrze w piątek. Miała wizję różnych wydarzeń, które wystapia w przyszłości i z tego co pamiętam to ona powiedziała do Spike'a kiedy ją ratował "-Powie ci to. -Pewnego dnia ci to powie." nojest chyba oczywiste że chodziło o Buffy, która powie, że go KOCHA:) no i mówi na samym końcu. Szkoda, że nigdy się nie dowiemy czy mówiła prawdę, i kogo by wybrała. Myślę, że było by to ciężki wybór dla twórców serialu, bo zarówno Spike jak i Angel maja swoich zwolenników i pewnie dlatego pozostawili ta kwestię bez rozwiązania:) Moze i lepiej,, kazdy dopowie sobie co bedzie chciał. Ja osobiscie na poczatku wolalam Angela i nawet jak Spike juz zakochal sie w Buffy to wolalam zeby byla z Aniolem..ale Spike tak mocno ja kochal ze ostatecznie to tylko jego widzialam u jej boku .Nigdy by jej nie zostawił tak jak Anioł,który opuścił ją niby dla jej dobra...tylko czemu ciągle do niej wracał pod byle pretekstem:D Buffy miała w Spike'u oparcie i mogła na niego liczyć. To była piękna i niezwykła miłość..nigdy bym nie pomyślała, oglądając pierwsze sezony że Spike zakocha się w niej i sprawi, że wielu widzów to właśnie jego widziało by ostatecznie u boku Buufy zamiast Angela:))

Blair

Spuffy 4ever w pigułce...
http://www.youtube.com/watch?v=TRxOpmUXycs

latour

Nie widziałem nigdzie opisu, że Spike wywalczył sobie duszę a Angel zaczą pracować w tej firmie prawniczej z którą tak zaciekle walczył. O ile pamiętam z ekipy Angela zostaje "przy zyciu" tylko on i Spike.

Marcinov

jeszcze chyba Connor, Gun i ten demon który przejął ciało Fred