PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37633}

Buffy: Postrach wampirów

Buffy the Vampire Slayer
1997 - 2003
6,8 27 tys. ocen
6,8 10 1 26505
8,5 12 krytyków
Buffy: Postrach wampirów
powrót do forum serialu Buffy: Postrach wampirów

Witam fanów serialu.

Oglądając wczoraj panel ze zlotu fanów serialu (jest na YT w 8 częściach) w lipcu 2008 (5 lat po zakończeniu serialu), dowiedziałem się kilku ciekawych faktów i postanowiłem rozszerzyć ten temat, przenosząc go tu.

Obecny Joss Whedon jak i większość z obsady (nie było niestety z Tony;ego Head'a i Alyson Hannigan) pod koniec odpowiadali na pytania zebranej publiczności.

Ja posiadając wiedzę na temat serialu i dowiadując się wczoraj nowych faktów, zacząłem się zastanawiać, co by było gdyby. Ale po kolei.

Do pierwszych poważnych zmian w obsadzie doszło pod koniec 3 sezonu, kiedy to 2 z ważnych bohaterów odchodzi z głównej linii fabuły ( na fali popularności BtVS powstaje spin-off Angel, który pochłania Davida Boreanaz'a jako Anioła i Charismę Carpenter w roli Cordelii). Motywy takiego posunięcia są oczywiste- własny serial i ważniejsza rola.
Tutaj dość jasno wyszło z panelu, że to był pomysł twórców i odejście Angela jest bezdyskusyjne o tyle o ile odejście Cordelii było chyba wymuszone kalkulacją- w spinn-off'ie grała ważniejszą postać ze względu na jej wkład w fabułę i ilość kwestii.

Jak słusznie zostało przypomniane w panelu i co rzuciło nowe światło, było odejście Oz'a ( Seth Green), i to było tematem jednego z pytań. Jak się dowiedziałem, postać Oz'a została usunięta/wypchnięta z fabuły na życzenie Seth'a, który miał najwyraźniej inne propozycje i chciał zainwestować swój czas w kolejne projekty. Zatem pytanie czy pojawienie się Tary i powstanie nowej relacji z Willow było wymuszone decyzją Seth'a, czy było z góry zapisane w scenariuszu a zmieniono tylko detale.

Kolejną nową informacją, która ma znaczenie odnośnie tematu posta jest wspomniana postać Tary (Amber Benson). Jak wyszło z panelu (również dzięki jednemu z pytających), postać Tary została uśmiercona na życzenie jej odtwórczyni. To był jeden z ważniejszych punktów zwrotnych serialu wpływający bezpośrednio na dalszą część sagi. Sama Amber starała się wywinąć od odpowiedzi, ale jasno dała do zrozumienia, że chciała zająć się czymś innym. Pytanie co by było gdyby decyzja aktorki była inna..

No i ostatni fakt z tego tematu, który nie wyszedł na panelu ale o którym dowiedziałem się z innych źródeł ( poprawcie mnie jeśli się mylę)- postać Anyi, która zostaje uśmiercona w ostatnim odcinku serialu. Z moich źródeł wynika, że to aktorka (Emma Caulfield) postanowiła odejść z obsady i na jej prośbę, Joss uśmiercił Anyę. Jest to dość dziwne o tyle, że obsada jak i reżyser wiedział, że sezon 7 jest sezonem ostatnim, ponieważ taka jest decyzja stacji (z tego co wiem Joss planował jeszcze 2 sezony Buffy). Z drugiej strony Emma znając realia panujące w tym biznesie, mogła przypuszczać, że za jakiś czas ktoś może chcieć odgrzać tego kotleta, tym samym zamknęła sobie furtkę ( chociaż w serialach tego typu są inne sposoby na przywrócenie postaci do życia ;)).

Nie zostało niestety wytłumaczony z przyczyn oczywistych (absencja Anthony'ego Head'a na panelu), jego nieobecność w części 6 sezonu i kilku odcinkach 7- czy to był zabieg związany z fabułą czy z planami aktora).

Uff..:) Polecam obejrzenie panelu trwa, około 80 minut ale jest dużo śmiechu i atmosfera jest luźna ( dzięki Nickowi Brendonowi i Sethowi, który ma świetne poczucie humoru).

Piszczcie swoje spostrzeżenia i podzielcie się swoimi wiadomościami, wykopanymi gdzieś tam a złożymy to w jedną całość :)

użytkownik usunięty
Hunter_THE_Watcher

hm, dziwne to, bo ja oglądałam wywiady z aktorami i Jossem na dodatkach z płyt buffy, bo mam cały zestaw i właśnie powiedział wyraźnie, a było to jakieś spoykanie też w TV, 40 minutowe, że Amber Benson wiedziała, że ma odejść, było ciężko, ale to było ważne, żeby Willow zrobić big bad, co do Anthonego Heada zaś to chciał spędzić więcej czasu z rodziną w Angli, a Anyę uśmiercili, bo hm.. mieli na początku uśmiercić Xandera, ale scenarzyści przekonali Whedona, że nie spodobałoby by się to fanom, więc Xander stracił oko ,miał też zostać w związku z Buffy, ale ostatecznie pozbawili go dziewczyny i oka

Nie kwestionuje tego, co mówisz, w żadnym wypadku, ciekawa jestem tylko jakim cudem są w tym takie rozbieżności, może - oczywiście nie obrażając Cię - oglądałeś po angielsku i nie wszystko dobrze zrozumiałeś? Ja tam rozumiem, studiuję ten język.

Mam nadzieję, że nie odbierzesz niczego w zły sposób:)

ocenił(a) serial na 9

Hej, spoko, prawdę mówiąc żadnych wywiadów z płyt oryginalnych nie oglądałem, tylko to co jest na YT. Z angielskim sobie radzę ale nie wykluczam, że coś mi mogło umknąć. Ona strasznie kręciła i jej wypowiedzi były mgliste (Amber Benson), także ja to odebrałem tak jak ona to przedstawiała=> wejdź na YT i poszukaj tego panelu (Buffy Reunion 2008, jest w 8 częściach). Co do Tony'ego to tak przypuszczałem, chociaż świetnie się to zgrało z fabułą. Odnośnie postaci Anyi to gdzieś przeczytałem w sieci, ale nie weryfikowałem tego. Dzięki za info i wkład w temat :)