Trapi mnie ostatnio kilka pytań.Mam nadzieję,że Wy bardziej obyci z universum Buffy znacie odpowiedź na nurtujące mnie pytania:
-Czy kobieta-wampir jest tak samo silna jak mężczyzna-wampir?
-Czy siła wampira i inne zdolności rosną wraz z wiekiem?
-Jak jest możliwe,aby zwykły śmiertelnik pokonał wampira?(mam na myśli Guna,Xander'a oraz Riley'a)
Dziękuje,za wszelkie odpowiedzi;)
Pozdrawiam i życzę miłego dnia;)
1. tak , kobieta wampir jest tak samo silna...
2.Tak
3.Zwykły śmiertelnik może pokonać wampira jeśli jest w tej technice szkolony... a Xander się tego nauczył....
Dodatkowo Xander głównie walczył z nowonarodzonymi wampirami więc nie były one tak silne i sprytne. Co do Rileya miał wstrzykiwane jakieś supergówna do żył dzięki czemu był efektywniejszy w walce, bo nie odczuwał bólu.
Dziękuje za odpowiedzi;)
Tak właśnie sądziłem jak Wy ale chciałem się najpierw upewnić;)
Co do tego czy ludzie mogą pokonac wampiry, uważam że w tym universum tak. Co zresztą uważam za minus świata Buffy.
Pisałem już o tym zresztą kilka dni temu. Ludzie pokonują wampiry i w Buffy i w Angelu. Bo skoro Xander, Willow czy Fred byli w stanie zabic wampira to zwykły policjant też powinien byc w stanie to zrobic, bo jest lepiej wyszkolony w walce wrecz. Tak przynajmniej mi sie wydaje.
tak , kobieta wampir jest tak samo silna...
Wow, skąd to wiesz? Bo ja w fikcyjnych utworach różnej maści napotkałem się na różne przedstawienie tematu, ale z reguły sugeruje się, że faceci z kłami są jednak silniejsi. Jedno jest ważne przy ocenie siły wampira, a mianowicie jego wiek: czym starszy tym silniejszy.
Jak jest możliwe,aby zwykły śmiertelnik pokonał wampira?(mam na myśli Guna,Xander'a oraz Riley'a)
Przewaga liczebna. fart, młody wampir, złe pisarstwo :) wszystkie odpowiedzi są poprawne.
Szczerze zawsze mnie to troszkę rozpieprzało&ogólnie deprymowało, że w "BtVS" wampiry to takie...słabizny;)
Przyzwyczaiłam się już do tej "typowej" wampirzej supersiły...a tu taki zwrot.
I jeszcze pół biedy taki Riley, który przez te śmiszne eksperymenta genetyczne był sprawniejszy i wytrzymalszy fizycznie od przeciętnego człowieka, że wampiry rozwalał...
Ale taki...yy.. z całym szacunkiem "Cielęcinka wołowa" tfu!...Xander???? ;)
No heloł, coś tu nie grałoXD
Ewidentnie.
Tak, te wszystkie wasze myśli o super sile i to takiej super super pochodzą od Zmierzchu i jemu podobnych. Należy wracać do klasyki. I tą klasyką jest właśnie ten serial.
A zabawne jest, że pan uruk 'na chaju' wypowiada się w ten sposób na ten temat. Kiczowaty? Nielogiczny? Podaj mi przykład braku logiki kolego to porozmawiamy. Joss Whedon to twórca niesamowitych seriali takich jak właśnie BTVS, Angel czy Dollhouse.
To w zmierzchu są wampiry nie wiedziałam, myślałam że to produkty wampiropodobne, fajnie że ktoś mnie oświecił : )
Zgadzam się z tym co powiedział UrukNaChaju nie chcę się rozpisywać ale prawda jest taka że w obydwu serialach mamy mnóstwo nielogiczności dlatego należy przymknąć oko i dobrze się bawić przy ich oglądaniu. Jako jeden przykład podam to że wampiry takie jak Spike i Harmony mieszkały w Sunnydale obok Buffy i jej przyjaciół grożąc im i stanowiąc zagrożenie (Harmony przecież porwała Dawn a Spike w czwartym sezonie sprzymierzył się z Adamem żeby ich wykończyć) a oni nic im z tym nie robili.
Trochę głópio to wygląda gdy pogromczyni zabija tylko wybrane wampiry nie wspominając że większość zabija zaraz po wstaniu z grobu.
W sumie masz rację, w Zmierzchu to raczej nie są wampiry... ;D
Harmony chciała się zmienić i w serialu "Angel" w końcu do tego doszło.
No tak ale skoro Buffy zabijała inne wampiry zaraz po wstaniu z grobu nie dając im szansy na zmienę to powinna tak samo postępować ze wszystkimi, dlatego między innymi Harmony powinna nie żyć od pierwszego spotkania z nią.
To nielogiczne że jednym daje szanse a innych po prostu zabija, tym bardziej że właśnie Harmony wtedy raczej nie dawała oznak że chcę się zmienić. Zresztą w serialu "Angel"nie dokońca się zmieniła bo na koncu okazało się że ich zdradziła.
Szczerze cholernie rozbawił mnie ten temat. Odrazu mówię jestem fanem Buffy i pierwszych 3 sezonów Angela (pozostałe wykluczam kiepski scenariusz 4 i brak Cordy w 5). Ten serial jest naiwny, kiczowaty i tandetny i pod wieloma wzgledami nielogiczny. A wy doszukujecie sie w nim jakichś reguł nieźle się usmiałem. Z wad tego serialu producenci wręcz uczynili zalete zapewniając widza swietną zabawę, grając na popkulturowych schematach. Przy tym nie są one głupie na poważnie traktuja tematy dal wielu młodych ludzi ważne. I to przede wszystkim jest dla mnie źródłem ich sukcesu.
tyle, że operowanie kiczem i autoironia nie wykluczają pewnego spójnego obrazu świata przedstawionego, a Buffy i Angel mają własną mitologię i własne regóły rządzące światem przedstawionym. Dla dalszych wyjaśnień czemu wampiry bądź sama Buffy wydają się nieraz słabsze niż powinny, odsyłam tutaj: :)
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/ForgotAboutHisPowers?from=Main.PlotIn ducedStupidity
,,When a character has the Idiot Ball slipped into their pocket while they weren't looking, causing them to forget to properly use their abilities, intelligence, or powers to stop a bad guy or get out of a situation, even though they may have used the ability in similar situations before (often many times). This happens often with Superheroes and within the filler episode of Shonen anime. "
Zgadzam się z twoja opinią. I dostrzegam reguły ktore funkcjonują w uniwersum wykreowanym na potrzeby tych dwu seriali. Ale ciężko mi nie zauwarzyć równierz, dość częstego wyłaczania tych że reguł przez twórców na potrzeby scenariuszy, pojedynczych scen czy też odcinków. Dla tego uznałem właśnie tą dyskusje za troche bez celową.
Widać tu bardzo ciekawą dyskusję,miło tak czytać inteligentne wypowiedzi;)
Mnie zawsze zastanawiało,dlaczego nie widać u Buffy i Wampirów nadludzką szybkość. Nie pamiętam w jakiej odcinku( 3 sezon,gdzie siły ciemności chciały złożyć w ofierze niemowlęta) było, jak Buffy poszła w pościg za Ethan'em a za nią biegł prawie w ramię w ramię prof. Giles. Kiedyś Harmony uciekała przed scoobies (początek 4 sezonu) też na super szybkość to nie wyglądało. Zastanawiam się czy to wina, poziomu efektów specjalnych(które jak na tamte czasy były na przyzwoitym poziomie) czy nie dopatrzenie scenarzystów,reżyserów.
Może to jak powyżej, w jakimś stopniu autoironia;)
Oglądałam serial „Angel” kilka razy i muszę napisać że u głównego bochatera często widać nadludzą siłę i szybkość. Pamiętam też że w odcinku „Angel” z pierwszego sezonu Buffy w scenie z Brązu Angel również oznaczał się nadludzką szybkością. Jeśli chodzi o Buffy często widać że posiada nadludzką siłę i zwinnośc nie pamiętam tylko żeby pogromczyni poruszała się z nadludzką szybkością.
Z nadludzką szybkością poruszała się w 5 sezonie jak na rękach trzymała Dawn , uciekając przed Glory. Kilka razy jest wspomniane,że pogromczyni jest nadludzko: silna,zwinna,szybka itp. itd. Nawet w ostatnim odcinku jak biegła po dachach, była widoczna ta nadludzka szybkość. Jak unikała ciosów Caleba też było to widoczne i wiele innych scenach. Tylko w niektórych nie było widoczne, tak sam u Angela cały czas nie było to ukazywane.
Masz rację teraz sobię przypominam, pamiętam również ze w sezonie szóstym zaraz po zmartywych staniu Buffy była w stanie wyprzedzić motocyklistę co niewątpliwie świadczy o jej nadludzkiej szybkości.
czy tej szybkości u Buffy nie widać? powiedział bym, że widać: zdarzyło jej się prześcignąć motocykl, dogonić autobus - mimo, że miała paskudną ranę kutą brzucha - , złapać strzałę wystrzeloną z kuszy, a nawet uchylić się od pioruna rzuconego w nią przez Gwendolyn Post, tak więc dowodów na nadludzką szybkość nie brakuje. Jeszcze lepiej było z Angelem. Wystarczy popatrzeć na odcinek, w którym zabił Jenny Calendar, goni ją, jest tuż za nią, ta rzuca w niego wózkiem z mopami, wampir się przewraca, ona wbiega na schody i kiedy dobiega na ich szczyt, Angelus już tam na nią czeka. W innym odcinku spin offu pt. ,,Angel" tytułowy bohater rozmawiał z Lilaham Morgan i... dosłownie zniknął przed jej oczami. Były nawet odcinki, w których poruszał się tak szybko, że zostawiał po sobie rozmazany ślad. Więc przykładów nadludzkiej szybkości też nie jest mało w obu serialach.
Przepraszam źle się wyraziłem. Nie miałem na myśli,że w obu serialach nie można zauważyć/wydedukować tej nadludzkiej szybkości,tylko moje pytanie( dość pokrętle sformułowane) dotyczyło wizualnie: czyli nie ma takiej różnicy (jak mamy przyjemność ujrzeć) czy w jednej scenie ucieka Willow (I sezon "Pack") a jak w drugiej biegnie sama Buffy (jeśli nie możemy wysnuć punkt oparcia) to wizualnie biegną taką samą szybkością. Tylko jak mamy punkt oparcia( jak twój przykład z motocyklem) to dopiero zauważamy tą cechę.
Nie zaprzeczam,że u Buffy pogromczyni tej nadludzkiej szybkości nie widać, po można tu wymieniać milion scen,gdzie można wysnuć taką tezę,iż jest nadludzko szybka.Dlatego mnie to zastanawiało,czy to winna efektów specjalnych czy nie dopatrzenie ekipy filmowej.
Mam nadzieję,że jakoś zrozumiale napisałem mój dylemat;)
Dziękuję,za wszystko odpowiedzi.;) Nie ma to jak dyskutować z inteligentnymi osobami;)
Pozdrawiam;)