Czy ktoś mógłby mi streścić (ale dość dokładnie) co było w odcinku gift?? Plis, bardzo mi zależy. A może ktoś wie, gdzie mogę znaleść ten odcinek w całości?
Proszę o odpis!!
hm niestety dość dokładnie nie mogę ci streścić odcinka bo był to jedyny jaki oglądałam z 5 serii i sama nie wszystko rozumiałam. Ogólnie chodzi o to że, Dawn jest kluczem otwierającym przejście do innego wymiaru i mnisi zrobili ją z Buffy po to by ona ją ochraniała sądząc że jest to jej rodzona siostra. Buffy i Scooby gang mają mało czasu na uratowanie świata gdyż Dawn jest w rękach jakiejś babki która z tego co zrozumiałam jest bogiem i chce właśnie dostać się do innego świata. Buffy nie chce poświęcić siostry nawet dla ocalenia naszego świata. Muszą powstrzymać Glory przed odprawieniem rytuału. Xander oświadcza się Anyi. Potem następuje dłuuuuga scena walk i zaklęć. W końcu Buffy pokonuje Glory ale pojawia się jakiś facet(nie wiem kto) i on kaleczy Dawn, której to krew otwiera portal. Buffy dociera do Dawn, stojącej na wieży i obie obserwują otworzenie się portalu. Giles w tym czasie zabija faceta w którego ciele była właśnie ta Boginia(bo jej nie dało się zabić ale jego tak). Dawn chce skoczyć do portalu bo jej krew może zamknąć przejście(z którego zdążył wylecieć już jakiś smok;). Buffy uświadamia sobie że skoro Dawn jest częścią jej samej takze krew mają tą samą. Zaczyna się wschód słońca. Buffy żegna się z Dawn i sama wskakuje do portalu. Ponownie uratowała świat. Na koniec jest piękna scena gdy scooby gang patrzy na ciało Buffy a w tle słychać jej pozegnanie które kazała przekazać Dawn reszcie. Na koniec widzimy jej grób z napisem : Buffy Ann Summers 1981-2001 ukochana siostra, oddana przyjaciółka. ocaliła swiat wiele razy.
to tyle. wiem że to nie jest dobre streszczenie, nie wiem wszystkich rzeczy i przepraszam za błędy.
Wielkie thx. Na szczęście Buffy zostanie w VI sezonie wskrzezona prze Willow za pomocą czarów!!
To może ja jeszcze wyjaśnię kim był facet, który ciął Dawn nożem :P Był to demon, Doc. Wcześniej pojawił sie w odcinku 5x17 "Forever": Na nowotwór zmarła Joyce. Dawn postanowiła wskrzesić matkę, dlatego też zabrała Willow księgę z zakleciami (czy cos w tym stylu). Kiedy odprawiała rytuał na cmentarzu, pojawił się Spike, który to postanowiłł jej pomóc i zaprowadził ją do Doca. Doc udzielił jej wszelkich wskazówek dotyczących rytuału wskrzeszania, przy czym ostrzegł ją, ze Joyce moze powrócić nie do końca taka, jaka była (zombie).
Mimo iz w tym odcinku pomógł dawn, to w "the gift" stanał po przeciwnej stronie. Był w końcu demonem, więc otworzenie portalu, dzięki któremu na ziemię dostałoby się wszelkie zło, było mu jak najbardziej na rękę ;)