PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37633}

Buffy: Postrach wampirów

Buffy the Vampire Slayer
1997 - 2003
6,8 26 tys. ocen
6,8 10 1 26475
8,8 10 krytyków
Buffy: Postrach wampirów
powrót do forum serialu Buffy: Postrach wampirów

Hej wszystkim :)
Warto oglądać ten serial ? Poszukuje nowych "zdobyczy", a ten był na mojej liście.. więc, proszę o odpowiedź :)
Pozdrawiam :)

wercia214

Czy warto? No pewnie ze warto. Jesli nie lubisz filmow o wampirach itd to Ci sie nie spodoba. Ale warto obejrzec go bo jest tam:
miłość , dobre akcje, kazdy odcinek jest o czyms innym, jest zło i dobro , przyjazn, nienawisc, zazdrosc. Wszystko. Pare lat temu szalalam na pukncie tego serialu. Polecam

ocenił(a) serial na 9
youarenotalone18

ja pamiętam jak miałam 15 lat i leciał ten serial na Wizji Tv 9 lat temu ... nie wyobrażałam sobie życia bez Buffy i jej przygód ;)

ocenił(a) serial na 10
sarah496

Cóż... Ja niestety nie zakochałam się w tym serialu tak wcześnie. ; ) U mnie to coś koło sześciu lat... Ale Buffymania - w moim przypadku - trwa nadal. xD

ocenił(a) serial na 10
wercia214

Zgadzam się z przedmówczynią, chociaż to raczej zależy od tego, jaki lubisz gatunek.
To serial skierowany głownie do młodzieży, przynajmniej pierwsze sezony. Znam jednak dorosłe osoby, które również go uwielbiały.
W każdym odcinku Buffy spotyka się z kolejnym problemem, kolejnym potworem, kolejnym wampirem. Jednak to nie jest jedynie opowieść o ratowaniu świata, ale i również jej życiu prywatnym - problemom nastolatki na początku, a potem problemami dorosłej osoby i odpowiedzialnością w dalszych sezonach. Opowiada o miłości człowieka z wampirem... A nawet dwoma. Próbie stania się zwyczajną dziewczyną, a potem kobietą, mimo ciążącej na niej odpowiedzialności i przeznaczeniu.
Żcyie prywatne pokazane jest jednak w takim samym stopniu jak życie "zawodowe" wybranej.
Reasumując, znajdziesz tutaj zarówno akcję, jak i... Historię o zwykłej nastolatce. Jeśli uważasz to za ciekawe (a moim zdaniem za takie powinnaś uznać. ; )) to zapraszam do oglądania! ; )

Slayerka

'Wampirzy' temat mi się zawsze podobał :]
Dziękuję Slayerko za tak wyczerpującą odpowiedź o fabule ;) :*
stacha17: Tobie też dziękuję :*
Zamierzam zabrać się za ściąganie :)
Pozdrawiam :)

wercia214

Świetnie się złożyło, że zachorowałam :] Mogę teraz o 13.00 usiąść wygodnie na kanapie, przykryć się kocykiem i popijając ciepłą herbatkę oglądać 'Buffy'.
Obejrzałam już kilka odcinków i jestem w pełni przekonana co do tego, że serial warto oglądać. :):)

ocenił(a) serial na 10
wercia214

A oglądasz od początku? Pierwszy sezon jest moim zdaniem najsłabszy (prawie we wszystkim, może poza grą aktorską), ale im dalej tym lepiej :)

No a tematyka wampirza, no cóż. Moim zdaniem Buffy stoi i tak na znacznie wyższym poziomie niż "Pamiętniki Wampirów" (zwłaszcza jeśli chodzi o wątki romantyczne).

Z tej tematyki polecam też Moonlight - niestety, bardzo krótkie.

Ashura

Nie od pierwszego, niestety. Tylko te kilka odcinków które w tym tygodniu leciały w TV. Ale ściągne 1,2...7 ;]

Moonlight oglądałam :] I wielka szkoda, że zakończyli.
I oglądam Pamiętniki Wampirów :)
Ale ich fabyły [Buffy : Pamiętniki] różnią się bardzo nawet... tutaj poluje na wampiry, a tam .. heh .. jak to określić ;p no ...są ;]
Oba fajne ;] Podobają mi się i narazie nie będę oceniała który lepszy ;)

ocenił(a) serial na 10
Ashura

Moim zdaniem pierwszy sezon nie jest najsłabszy. Po prostu bohaterowie są tam najmłodsi, niedoświadczeni. Później dojrzewają, zmieniają się. Korzystają z życia, można by powiedzieć.
W pierwszym sezonie poznajemy bohaterów, dopiero później, w następnych, są tworzone z nimi większe wątki, historie.
Ten sezon jest również jakby dla najmłodszych (przynajmniej takie moje odczucie), więc nawet wątek miłosny nie jest tak bardzo rozwinięty.
Ale to wszystko dla mnie nie jest minusem i pierwszy sezon jest jednym z moich ulubionych. ; ) Fajnie powspominać dawne czasy. : )

Slayerka

Oglądanie jak rozwijają się postacie to coś bez czego seriale by nie istniały ;]
Chętnie obejrze :)
I każdy serial ma jakiś słabszy sezon ;) Zdarza się ;p Ale jak się serial podoba i się go lubi to da się wytrzymać :)

użytkownik usunięty
wercia214

Jeśli lubisz walki gorsze niż w strażniku teksasu, ,,różowość" w stylu MTV, hannah montana, itd., itp. to jak najbardziej polecam. A jeśli poszukujesz czegoś o wampirach to trzymaj się od tego ,,czegoś" z daleka

ocenił(a) serial na 10

A tutaj nie ma wampirów? Gdzie jest Hannah Montana? I jakoś nie widziałam odcinków w kolorze różu... Oglądałeś/aś to w ogóle?

ocenił(a) serial na 7
wercia214

Jak masz więcej niż 13 Lat to NIE WARTO. Pamiętam jak ładnych parę lat temu oglądałem z zapartym tchem każdy odcinek... gdy polsat zdecydował się ponowić emisję i obejrzałem kilka (Chyba dwa) odcinków... zastanawiam się co ja widziałem w tym serialu??? gust wyrabia się z wiekiem

ocenił(a) serial na 10
pjk23

Kazdy ma inny gust, ale cóż... Ja mam 17 lat i jakoś to nadal jest mój ulubiony serial. ;]

Slayerka

Ja mam wiecej:) i też jest mój ulubiony:) szkoda ze przegapiłam parę odcinków z polsatu:(

ocenił(a) serial na 8
pjk23

Mimo 24 wiosen serial wciągnął i jestem na finiszu :D

pjk23

Oj ludzie ludzie, jakie 13 lat? Przecież ten serial jest po prostu genialny. Zastanawiam się czy może nieznajomość angielskiego / oglądanie z lektorem ma na tego typu opinie jakiś wpływ, bo serial jest fenomenalny pod względem dialogów - Joss konstruuje świetne postacie, które do tego mają doskonałe, pełne humoru dialogi. No i co by nie mówić, jestem w stanie sobie wyobrazić, że zobaczenie dwóch czy trzech odcinków w telewizji może nie zostawić dobrego wrażenia - postacie, postacie i jeszcze raz postacie - to jest tu najważniejsze, a nie wampiry czy miłość. Trzeba oglądać od początku do końca i dostrzec, jak świetnie są skonstruowane (ironicznie, Buffy się zbytnio nie wybija :P), a po pierwszym sezonie to już leci i człowiek się uśmiecha jak tylko Xander czy Giles pojawią się na ekranie, zanim jeszcze zaczną cokolwiek mówić :) Także polecam wszystkim, preferowana znajomość języka angielskiego i oglądanie od początku. Aha, nie lubię tematyki wampirów. Serial obejrzałem, gdyż Firefly Whedona był moim ulubionym i postanowiłem sprawdzić i to, przeczuwając, że wyłączę w cholerę po paru odcinkach.

joker718

Właśnie zauważyłem, że średnia spadła do 6,9 - masakra jakaś, ja wiem, że różne są gusta, ale 6,9? Chyba to jednak trochę podejście ludzi, sam przyznaję bez bicia, że zanim obejrzałem, to słowo "Buffy" kojarzyło mi się ze słowami "Sabrina" i "Czarodziejki", co jest oczywiście bzdurą - Buffy to serial niezwykle inteligentny, nawiążę choćby raz jeszcze do kwestii dialogów - neologizmy, gry słowne, inteligentne docinki - dla mnie jako studenta anglistyki nie ma nic lepszego pod tym względem.

ocenił(a) serial na 10
joker718

Ocena jest tak niska,dlatego,ze Buffy tak naprawde nigdy nie zdobyla popularnosci w polsce .Dlaczego?Nie mam pojecia.ale mozliwe,ze Twoja teoria o nie znajomosci angielskiego przez niektorych ludzi ogladajacych Buffy jest trafna (zreszta,ogladanie czegokolwiek z lektorem,to wg mnie porazka) i byc moze to wlasnie jest tego powodem.Dla mnie ten serial jest genialny,niesamowity,uwielbiam go.Zdecydowanie w top 5 moich ulubionych seriali,polecam goraco wszytskim:)

ocenił(a) serial na 10
wercia214

z całego serca polecam, ja niedawno zaczęłam oglądać od początku już chyba piąty raz i ciągle go uwielbiam ;)

ocenił(a) serial na 1
wercia214

Nie warto