PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37633}

Buffy: Postrach wampirów

Buffy the Vampire Slayer
1997 - 2003
6,8 27 tys. ocen
6,8 10 1 26506
8,5 12 krytyków
Buffy: Postrach wampirów
powrót do forum serialu Buffy: Postrach wampirów

Ktoś na forum napisał, że w Btvs wampiry są zbyt ludzkie i za mało złe. Nie pamiętam kto i gdzie to napisał, więc nie mogę sie odnieść w konkretnym miejscu. Jednak nie za bardzo widzę ową "dobroć" wampirów. Jak dla mnie wampiry w Btvs są złe, żądne krwi mieszkańców Sunnydale, władzy nad światem a przede wszystkim smierci Wybranej. Wystarczy wymienić: Władca, Darla, Pomazaniec, Luke, Drusilla, Spike (2 sezon), Angel gdy staje się Angelusem, uberwampy. "Dobre" wampiry są tylko 2: Angel i Spike (od 4 sezonu). Jednak ich "dobroć" nie wypływa z ich wampirzej natury. Na Angelu ciązy cygańska klątwa: przywrócono mu duszę, aby cierpiał wieczne męki i wyrzuty sumienia z powodu popełnionych zbrodni. Angel bez duszy jest natomiast najokrutniejszym z wampirów (gorszy chyba nawet od samego Władcy). Spike przechodzi dłuższą ewolucję do dobra. Najpierw wszczepiono mu chip, przez który nie może zabijac ludzi (co, znacznie otępia jego krwiożercze cechy) potem zakochuje się w Buffy, a żeby zyskać jej miłosć odzyskuje duszę. Teraz każdy może zapytać: ale po co to i na co? a wszystko po to by nadać pikanterii fabule. Jest coś lepszego niz Pogromczyni Wampirów na zabój zakochana w przystojnych wampirach?

ocenił(a) serial na 10
Lady_Rita

Spike w 4 sezonie był nieszkodliwy, bo miał chip, natomiast nazwanie go dobrym to troche przesada gdyby nie chip zabijał gdzie pobadnie jego "dobroć" zaczyna się od momentu gdy zdaje sobie sprawę że jest zakochany w pogromczyni, zrobił parę rzeczy dobrych ale moim zdaniem nie pojmował czym jest dobroć, od momentu gdy uzyskał dusze nauczył się ostatecznie zaczął postępować tak jak trzeba i wskoczył na ścieżke prawdy:)
Przeciez poświęcił życie by uratować świat i szczerze kochał Buffy, i tu plus dla niego bo chciał postępować zanim odzyskał dusze natomiast Angel bez duszy to tylko bezduszna bestia...
O ile dobrze pamiętam Darla w pewnej chwili też się opamiętała gdy zaszła w ciąże i poświęciła życie dla dobra Connara ( bardzo lubie tą aktorkę), Drusi był walnięta a w sumie co się z nią stało?
Strasznie mi się podobały retrospekcje z życia 4 wielkich wampirów szkoda że tak mało pokazali ich w serialu.

ocenił(a) serial na 10
pufek_1986

nie oglądałam Anioła Ciemności, więc nie wiem czy Darla się nawróciła:) włąsnie co do Dru to ten watek został pominięty. Ostatni raz widzimy ją w Sunnydale, jak zmasakrowała pociąg:D nie zyskuje nic u Spike, korzysta z jego kłótni z Buffy i ucieka chyba... czy słyszałes o tym że ma być 8 i 9 sezon? może tam rozwiążą się niewyjasnione wątki

ocenił(a) serial na 10
Lady_Rita

8 i 9 sezon powstał w wyobrażni fanów na całym świecie. W necie aż roi się o dalszych przygodach dalszej pogromczyni, niektóre śą bardzo fajne, a czasem możesz znaleźć taki który odpowiadałby CI samej. Niestety Buffy nie wróci już na ekrany TV, ale od marca Joss Whedon wypuszcza na rynek komiks BtVS, w którym będzie ciągnął dalsze losy Buffy, po wydarzeniach z 7 sezonu.
I jeszcze ma wejść kreskówka o BtVS.
A Anioła Ciemności gorąco polecam, fantastyczny serial, i każdy fan Buffy powinnien go obejrzeć, zresztą te dwa seriale są powiązane ze sobą.
Ps skoro nie oglądałąś Angela to pewnie nie wiesz, że Spike nie zginął?:D

pufek_1986

Przeciez Spike umarl w Buffy w 7 sezonie poswiecil swoje zycie by ratowac swiat

ocenił(a) serial na 7
akasza666

no nie tak całkiem zginął,jak nie oglądałaś jeszcze Angela nie będę Ci psuć zabawy i mówić co się stało,
nie zgadzam się jednak że Spike poświęcił swoje życie by ratować świat,poświęcił je z miłości do Buffy,a świat jako taki miał daleko w d...

pufek_1986

zgadzam się z tobą Angela Nie które są Dobre wampiry a nie które nie do są Bardzo Grożne i piją krew