Serial oceniam jako najlepszy z trzech 6/10. Parę lat temu kiedy tv leciały pierwsze odcinki serial na prawdę mi się podobał. Ciekawi aktorzy, nietypowy, zagadki często zakręcone, no i pokazane bardzo obrazowo "metody śledcze".
Jednak po pierwszej serii poziom znacznie spadł. Zagadki były, tak zakręcone, że często po rozwiązaniu sprawy byłem raczej poirytowany niż zaskoczony, poirytowany że wciskają mi taki kit. Druga sprawa to, "laboratorium" i "dowody" już w pierwszej serii zauważyłem że "metody śledcze" i"nauka" to tylko kolejne powody do pokazywania ciekawych animacji i efektownych ujęć w zwolnionym tempie. Ale to co zaczęło się dziać potem, to już czyste SF. Można by powiedzieć że to serial i nie ma być realistyczny, ma mieć ciekawą fabułę, i powinien być dobrze zagrany. Niestety ten serial od początku w dużej mierze opierał się na ukazywaniu właśnie policyjnych "metod śledczych" w ciekawy sposób. A fabuła jak wspominałem wcześniej sporo straciła, nie tylko przez zakręcone śledztwa, które po pewnym czasie stały się nudne albo irytujące. Nawet bohaterowie przestali być ciekawi, bo próbowano zrobić ich aż nazbyt ciekawymi. Serial zaczął być nazbyt pompatyczny, bohaterowie zaczęli prawić morały co pięć sekund, a aktorzy zrobili się zbyt nadęci.Spin offy tylko odziedziczyły wszystkie wady i jeszcze bardziej je uwydatniły.
Tak czy inaczej od czasu do czasu można go obejrzeć jeśli nie ma nic ciekawszego w TV. A ze względu na sentyment do pierwszych odcinków 6/10.
Zgadzam się w pełni, to nie jest serial o prawdziwym działaniu policji. Ekspertyzy i śledztwa to jak bym MTV
oglądał, nie ważne czy sensowne ważne aby było błyszczące i kolorowe, bohaterowie tez jacyś wymuskani, jak
oglądam Dextera to policja jest prawdziwa, nieogolona, czasami niedomyta, a tutaj super hero jacyś i do tego
oczywiście czarny, kobieta, biały, żeby było politycznie poprawne. Wniosek taki, że serial to straszny plastik.