Witam serdecznie wszystkich fanów serialu CSI Las Vegas. Od wielu lat trapi mnie pewna zagadka, której do dziś nie potrafię rozwiązać. Parę lat temu, jak tylko telewizja polska zaczęła emitować pierwsze odcinki serialu CSI las Vegas od razu zainteresowałem się nowym serialem. Niestety w związku iż leciał on dosyć późno, a ja miałem jeszcze szkołę na głowie, to nie mogłem sobie pozwolić na systematyczne oglądnie każdego odcinka. Widziałem wtedy odcinki, których dzisiaj nie mogę znaleźć w żadnym sezonie, który ściągnąłem z Internetu. Jak to możliwe? Pamiętam co najmniej cztery różne wątki (akcje) czterech różnych odcinków, których dziś nie potrafię odnaleźć. O ile mnie pamięć nie myli był to rok ok. 2002 może 2004. Odcinek którego szukam zawierał pewien aforyzm Gila Grissoma. Dziś nie wiem jak on dokładnie brzmiał i niestety nie potrafię odnaleźć tego odcinku. W tych latach leciał chyba 3 i 2 sezon. Obejrzałem dokładnie wszystkie sezony i nie ma w nich ani jednego odcinka z tych czterech, które zapamiętałem z TVP2. Co tu jest grane w takim układzie? Liczę bardzo na wszą pomoc.
No właśnie jest to raczej niemożliwe. W jednym odcinku przy sprawie pracowali Grissom i Sara. A chodziło o zwłoki kobiety, którą mąż zamknął w plastikowej beczce i trzymał we własnym domu. Inny odcinek dotyczył dotyczył morderstwa którego śledczy nie potrafili rozwiązać, ponieważ facet posiadał w domu dużą ilość literatury kryiminalistycznej. Podejrzewali go, że jego zbrodnia była idealna ponieważ wiedział jak zacierać ślady. Odcinek którego ja poszukuję to fragment gdzie Grissom rozmawia z Warrickem i tam padł ten aforyzm odnośnie złodzieja. Początek brzmiał dokładnie tak " Jeżeli złodziej mówi ze czegoś nie ukradł to znaczy ze kłamie?..." Druga część tego zdania była na prawde zaskakująca. Zaraz w kolejnym odcinku znowu ci dwaj aktorzy w rozmawiali płętą aforyzmów odnośnie " pająka co ciągle chował się w muszli klozetowej mimo iż go ciągle wynosili". Wiem ze to wszytstko brzmi dziwacznie z mojej strony ale to było CSI Las Vegas. W tamtych latach nie było CSI Miami anie tym bardziej NY. Naprawdę nie wiem jak to jest możliwe, że tych odcinków nie ma w żadnym z sezonów i nikt ich nie pamięta :(. Jestem uparty i choćbym miał ostatecznie kontaktować się z samą TVP to jestem do tego zdolny.
po tych fragmentach opisu kojarzą mi się dwa odcinki - "Scuba Doobie-Doo" sezon 2 epizod 5 i "Who Shot Sherlock" sezon 5 epizod 11, ale nie wiem czy o te akurat Ci chodzi, być może TVP z jakiegoś powodu nie wyemitowała wszystkich
I. Cytat " w jednym odcinku przy sprawie pracowali Grissom i Sara. A chodziło o zwłoki kobiety, którą mąż zamknął w plastikowej beczce i trzymał we własnym domu"- to jak napisał buzzkill jest to odcinek "Scuba Doobie-Doo" sezon 2 epizod 5, II. Cytat "Zaraz w kolejnym odcinku znowu ci dwaj aktorzy w rozmawiali płętą aforyzmów odnośnie " pająka co ciągle chował się w muszli klozetowej mimo iż go ciągle wynosili" - to jest nic innego jak historia Grissoma opowiedziana Warrickowi w "Friends & Lovers" sezon 1 epizod 5 (swoją drogą jeden z moich ulubionych odcinków CSI ;-) ), ta rozmowa przebiegała mniej więcej tak:
Grissom: Dowody znają tylko jedną rzecz:prawdę. Jest jak jest
Warrick: Chcesz w to wierzyć,prawda?
Grissom: Leciałem na seminarium do New Hampshire parę lat temu. Siedziałem w samolocie obok profesora filozofii z Harvardu. Opowiedział mi historię o tym jak każdego ranka brał przerwę zaraz po swoich trzygodzinnych zajęciach z filozofii. Spuszczał wodę w toalecie a tam był malutki, brązowy pająk walczący o swoje życie ze spływającą wodą. Następnego dnia, znowu ten sam pająk wspinający się spowrotem z zapomnienia. Minął tydzień, postanowił uwolnić pająka. Wziął kawałek papieru toaletowego, zabrał go i posadził na podłodze w rogu pomieszczenia. Wrócił następnego dnia, jak myślisz co stało się z pająkiem? Zmarł. Na plecach,osiem nóg w powietrzu. Dlaczego? Ponieważ jedno życie narzuca samo siebie na inne. Wtedy zrozumiałem gdzie się znajdujemy. Zrozumiałem naszą rolę. Nie narzucamy naszej woli pająkowi. Nie narzucamy naszych nadziei dowodom.
Co do ostatniego odcinka to z pewnością nie będzie to "Who Shot Sherlock", coś mi świta w głowie ten tekst " Jeżeli złodziej mówi ze czegoś nie ukradł to znaczy ze kłamie.." ale trudno mi go dopasować do konkretnego odcinka, gdybyś mógł podać trochę więcej szczegółów, bo ten opis,że 'facet zacierał ślady bo znał się na kryminalistyce'- mnie osobiście pasuje do kilku odcinków...Jak przypomnisz sobie coś więcej napisz, a ja postaram się pomóc :-)
Wielkie dzięki za bardzo szczegółowe informacje. Prawdę mówiąc, to na początku czegoś tu nie skumałem. Jakoś w styczniu tego roku, poprosiłem znajomego by co dwa tygodnie zgrywał mi na płytkę sezony CSI Las Vegas. Wiedziałem, że jeżeli będę oglądał od początku, odcinek po odcinku to znajdę odpowiedzi na moje pytania. Po pierwszym sezonie niczego nie znalazłem! Jak przeczytałem twój wpis to naprawdę się zdziwiłem. Napisałaś, że motyw tego pająka to pierwszy sezon, odcinek "Friends & Lovers". Obejrzałem ten odcinek ponownie i nic. Kompletnie nic. Ściągnąłem ponownie ten sezon z całkiem innego źródła i wreszcie wszystko zaczęło się zgadzać tak jak mówiłaś. Porównałem obydwa odcinki (niby te same) i okazuje się, ze w tamtym ktoś wyciął niektóre fragmenty, w tym te, poszukiwane przeze mnie. Odcinek był krótszy o jakieś 2 min. No czegoś takiego to bym się nigdy nie spodziewał. Miałem niesamowitego pecha że trafiłem na jakiś okradziony w pewne fragmenty sezon.
Nie pozostaje mi wiec nic innego jak jeszcze raz zobaczyć sezon 1. Wierze w pomyślne znalezienie tego fragmentu ze złodziejem ponieważ jestem teraz na 99% przekonany że jest to sezon 1. Niestety nie pamiętam więcej wątków. To było tyle lat wstecz, że niestety nie dam rady. W każdym bądź razie bardzo mi pomogliście.
No i nic. W 1 sezonie, motywu ze złodziejem nie znalazłem :(. Może poradzisz coś albertyna ? cofając się do roku 2002 lub 2003 wiem ze na 90% był to odcinek przed pająkiem. Niestety nigdzie ani śladu :/.
albertyna napisała: >>>Co do ostatniego odcinka to z pewnością nie będzie to "Who Shot Sherlock",<<<
"Who Shot Sherlock" to sezon 5 a nie pierwszy. a to że wydaje Ci się że to było przed motywem z pająkiem to jest to możliwe. TVP chyba nie emitowała chronologicznie sezonów.
Przeglądnęłam raz jeszcze wszystkie odcinki sezonu pierwszego i nic!! Bo jeżeli dobrze Cię zrozumiałam to uważasz ,że ten odcinek ze śledztwem w którym to nie mogą sobie poradzić (czyli nie udaje im się ująć mordercy) i w którym padły TE słowa jest na 90% przed odcinkiem z „pająkiem”? w takiej sytuacji nie ma dużego wyboru, bo odcinek z „pająkiem” jest odcinkiem 5 pierwszej serii, więc te odcinki przeglądnęłam dokładniej;-) i efekt taki sam czyli nic. W odcinku pierwszym (pilot) jest co prawda nie rozwiązana sprawa z Poulem Millanderem, ale tam nie padają żadne takie słowa. W odcinku drugim prowadzone jest dochodzenie w sprawie morderstwa tej nowej Holly i skoczka który wygrał 40milonów, sprawa zostaje rozwiązana. W odcinku trzecim chodzi o rzekome porwanie żony dla okupu, tu też sprawa rozwiązana, w odcinku 4 sprawa kobiety która została znaleziona w jeziorze, też zostaje rozwiązana. Pisze tak pobieżnie o tych odcinkach-bo zakładam że je znasz :-). W żadnym z tych odcinków nie padają te słowa. Jeżeli chodzi o pierwszą serie to nie rozwiązana zostaje jeszcze sprawa z ósmego odcinka-to jest ciąg dalszy z Poulem Millanderem i sprawa z 17 odcinka, która została niby rozwiązana jednak główni podejrzani uciekają, w tym Melissa Marlowe, ono została porwana jako dziecko i po 20’dziestu czy iluś tam latach zostaje odnaleziona... Czyli jak widzisz nic… Nie mniej jednak ja sama kojarzę te nieszczęsne słowa, więc może być tak, że padły one w innych seriach tego serialu( których oglądnięcie trochę zajmie;-) ), albo co bardziej prawdopodobne: inne jest tłumaczenie dla lektora a inne dla napisów..już tłumaczę o co mi chodzi..otóż ja teraz posiadam odcinki tylko z napisami, ale dawniej miałam z lektorem i jak je ze sobą porównywałam to różniły się i to czasami bardzo znacząco, wiec może w tym przypadku tak właśnie jest. I jest jeszcze jedna możliwość(choć mało prawdopodobna) słowa te pochodzą z innego filmu lub serialu… Na pewno nie pamiętasz więcej szczegółów z tego odcinka?? Nic Ci tam nie świta w głowie?? A tak w ogóle da się tu na tym forum pisać wiadomości na priva?? Czy nie ma takiej opcji? Wczoraj już o to pytałam ale nie wyświetliło mojego posta :-(
Cieszę się bardzo, że zaangażowałaś się w pomoc dla mnie J. W sumie jako jedyna kojarzysz że coś takiego było. Skoro to nasz „Pająk” jest w 1 sezonie to złodziej na 95% też musiał by tam być. Ciężko jest sobie przypomnieć coś z 2002 roku. Była późna pora i leciały pojedyncze odcinki. W pierwszej kolejności był motyw ze złodziejem i strasznie mi się to spodobało. Pamiętałem ten aforyzm, ale głupi go nie zapisałem. Tydzień później albo dwa leciał motyw z pająkiem. I tak zaczęła się moja przygoda z CSI. Scena gdzie padły te słowa ze złodziejem wyglądała niemalże identycznie jak w scenie z „Pająkiem”, czyli Grissom i Warrick stali w jakimś korytarzu i sobie luźno rozmawiali. Można by z tego wywnioskować, że prawdopodobnie pracowali wspólnie nad jakąś sprawą. Niestety do 5 odcinka nie pracują razem. Od stycznia przeglądałem po kolei sezony i nie znalazłem tego motywu. Opcja że pomyliłem to z innym serialem jest wręcz niemożliwa, bo widzę przed oczami sylwetki Warricka i Grissoma. Oczywiście ja uparłem się tego 1 sezonu ale wcale nie wykluczam, że mogło by to być w drugim. Pamięć bywa mylna. Jedyny ślad, który należało by sprawdzić to ściągnięcie odcinków sezonu pierwszego z TVP2. Ja mam dwa pierwsze sezony z tym, że to jeden z AXN a drugi z jakiejś stacji Hallmark. Wiem ze nie powinno być różnić ale w tej sytuacji trzeba sprawdzić wszystko.
wydaje mi się, że może rzeczywiście scena, której szukasz jest w I sezonie, jednak pechowo znów trafiłeś na okrojony ze scen odcinek ;) chociaż istnieje też możliwość odcinek z motywem pająka oglądałeś na innym programie telewizyjnym, a ten o złodzieju na innym. wtedy kolejność nie jest taka, jakiej się spodziewasz ;)
Grissom:Siedziałem w samolocie obok profesora filozofii z Harvardu Opowiedział mi historię o tym jak każdego ranka brał przerwę zaraz po swoich trzygodzinnych zajęciach z filozofii.Spuszczał wodę w toalecie a tam był malutki, brązowy pająk walczący o swoje życie ze spływającą wodą.Następnego dnia, znowu ten sam pająk wspinający się spowrotem z zapomnienia.Minął tydzień, postanowił uwolnić pająka Wziął kawałek papieru toaletowego, zabrał go i posadził na podłodze w rogu pomieszczenia.Wrócił następnego dnia jak myślisz co stało się z pająkiem?
Warrick:Zmarł?
Grissom:Na plecach, osiem nóg w powietrzu. Dlaczego? Ponieważ jedno życie narzuca samo siebie na inne
Ten dialog jest w 01x05 Friends & Lovers od 28min.
Mam nadzieje że pomogłem