Zapewne wielu z Was jest świadomych obecności w realnym świecie powieści o ww. tytule. Mimo, że jest ciężko dostępna (zwłaszcza jeżeli zależy nam na czasie) w naszym rodzimym kraju, to polecam ją w ten czy inny sposób zdobyć i przeczytać. Tak naprawdę została napisana przez Jonathana Grotensteina. Bukowski to on nie jest, aczkolwiek jest to pozycja warta uwagi osób, dla których serial nie jest tylko serią opowiadań o seksualnych podbojach Hanka.
Czytając God Hates Us All dowiecie się więcej o życiu (w młodości - ~20-21 lat) bohatera serialu i pomimo iż jego wypowiedzi czy narracja nie są tak soczyste i klimatyczne jak w serialu to nie ma się czym zrażać, bo tak właśnie miało być. Tutaj Hank dopiero kształtuje swój charakter. Według mnie książka świetna i zdecydowanie warta uwagi.
Jedyny problem polega na tym, iż książka nie została (i pewnie nie zostanie w najbliższym czasie) przełożona na naszą piękną, bogatą polszczyznę tak więc polecam ją jedynie osobom dobrze znającym język Shakespeare'a.
W ogromnym skrócie? Hank jest w wieku ~20 lat, chce się usamodzielnić, wyprowadzić od rodziców, jego marzeniem jest zamieszkać w Chelsea Hotel (NY), dostaje propozycje pracy jako diler, którą zresztą przyjmuje. W książce jest kilka ciekawych wątków, np. opisane relacje rodziców Hanka, przedstawiona postać jego przyjaciółki, wątki z kobietami oczywiście również są, aczkolwiek nie w takiej ilości jak w serialu (młody wiek bohatera).
W trzecim sezonie w księgarni Hank kradnie swoją wczesną książkę pod tytułem "South of Heaven" :-) AAAAAAA :-) SLAYER rządzi !!!! :-)
no właśnie też mnie to zastanawia. "God Hates Us All" był Slayera , "South Of Heaven" tak samo :)
Jeszcze chyba kiedys wymienili w serialu, ze inna jego ksiazka jest 'Seasons in the Abyss' :D
A wiesz może, jak, jako zwykły, szary mieszkaniec Warszawy, mogę sobie sprawić taką książkę?
Opcja nr 1 - http://www.bookcity.pl/A6813248/God_Hates_Us_All/Hank_Moody
Opcja nr 2 - http://www.amazon.com/God-Hates-All-Hank-Moody/dp/1416598235/ref=sr_1_1?ie=UTF8& s=books&qid=1262125204&sr=8-1 można również spróbować na Amazon.co.uk bo tam książka też jest dostępna.
Ja kupowałem w BookCity. Na chwilę obecną nie mają książki w magazynie, więc sprowadzenie potrwa góra 2-4 tygodnie, a jak ją tylko sprowadzą to kurier zapuka do Twoich drzwi na drugi dzień.
Ja ściągnąłem przez amazon.de. Wysyłka trwa niecały tydzień.
W jeden dzień dostała koleżanka w Hamburgu, a potem 2 dni szła normalną wysyłką do Wawy. Poczta niemiecka to nie to co ten polski gniot ;)
Wystarczy tez wejść na ebaya, tam za około 51 zł z wysyłką z Polskiej księgarni kupi się tą książkę. Albo wystarczy pogrzebać na necie. Ja znalazłem przynajmniej 3 Polskie księgarnie które oferują tę książkę :)
również przyłączam się:P znalazłem tylko na bookcity i na ebayach, ale czekanie tyle czasu zniechęca mnie :p
Dzień dobry,
informujemy, że mamy w tej chwili w na półce 5 egzemplarzy poszukiwanej książki (stan na 22 lutego 2010) - Zapraszamy.
Księgarnia Bookcity
http://www.bookcity.pl
Ma ktoś pojęcieczy czy ta książka może być kiedykolwiek ukazana w języku polskim?
Czy muszę się uczyć na blachę angielskiego ?
Nie rozumiem przeciez wyzej ktos kto sie zna na ksiazce napisal ze jest autorstwa Jonathana Grotensteina, a w waszym polskim sklepie pisze Hank Moody - WTF? o.0
Dla wszystkich fanow Hanka Moody’ego i serialu Californication: ksiazka “God Hates Us All” juz wkrotce w Polsce! Wprowadzeniem do polskiego wydania „Bog nas nienawidzi” jest blog http://www.bognasnienawidzi.pl – co o tym sadzicie?
Rzecz dziala też na Facebooku, można się przylaczyc.
Ciekawy pomysł na promocję bloga. Powiem tylko tyle, że na chwilę obecną nie ma żadnych informacji na temat wydania "God Hates Us All" w Polsce, po polsku.
Co do bloga, no cóż - jest on wzorowany na "Californication" i to mocno. Za mocno. Historie, które mają wyglądać jak prawdziwe są niemal żywcem wzięte z serialu przez co powstaje tylko wrażenie słabszej podróbki. A szkoda, bo język całkiem, całkiem. Denerwuje fakt, że autor chce być jak Hank. A raczej chce być Hankiem. Dziwnym zbiegiem okoliczności wszystko tam jest bardzo podobne. Szkoda. Bo nie lubimy podróbek.
Polecam wyposażyć się słownik, usiąść wygodnie w fotelu i spokojnie zacząć czytać "God Hates Us All" w języku angielskim, niż czekać na coś, co może nigdy nie nadejść.
Przeciwnie :) Ten blog to rzeczywiście pierwsza zapowiedź zbliżającego się polskiego wydania książki. Z
rozmów z jego twórcami wynika, że wkrótce pojawi się na nim więcej informacji, a ich głównym celem jest
stworzenie społeczności znającej i lubiącej (lub nie) serial, lubiącej dyskusje i klimaty rodem z "Cali".
A jak pojawi się książka, będzie to dobre miejsce do dyskusji o niej.
Co do samego bloga - myślę, że takie jest założenie. Czy przygody autora są prawdziwe, czy nie, widać, że to
człowiek z krwi i kości reagujący na to, co się wokół niego dzieje. Oprócz jego życia, które opowiada,
komentuje też bieżące wydarzenia (bodaj jeden film i ostatnio dość oryginalnie, choć dla mnie z przesadą,
pisał o Smoleńsku).
nie mogę się doczekać tej książki. Czytałem jej fragment na blogu i jest nieziemska. zapowiada się niezła lektura
Książka będzie dostępna już 12 listopada, oczywiście kupuję, a jeśli nie jesteście pewni co do zakupu to na http://californication.info.pl/ opiszę wstępne wrażenia, recenzję a później będzie konkurs - w którym będziecie mogli zdobyć właśnie tą książeczkę, jeśli wam zależy to możecie śledzić stronę :)