PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151837
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

Zapewne wielu z Was jest świadomych obecności w realnym świecie powieści o ww. tytule. Mimo, że jest ciężko dostępna (zwłaszcza jeżeli zależy nam na czasie) w naszym rodzimym kraju, to polecam ją w ten czy inny sposób zdobyć i przeczytać. Tak naprawdę została napisana przez Jonathana Grotensteina. Bukowski to on nie jest, aczkolwiek jest to pozycja warta uwagi osób, dla których serial nie jest tylko serią opowiadań o seksualnych podbojach Hanka.
Czytając God Hates Us All dowiecie się więcej o życiu (w młodości - ~20-21 lat) bohatera serialu i pomimo iż jego wypowiedzi czy narracja nie są tak soczyste i klimatyczne jak w serialu to nie ma się czym zrażać, bo tak właśnie miało być. Tutaj Hank dopiero kształtuje swój charakter. Według mnie książka świetna i zdecydowanie warta uwagi.
Jedyny problem polega na tym, iż książka nie została (i pewnie nie zostanie w najbliższym czasie) przełożona na naszą piękną, bogatą polszczyznę tak więc polecam ją jedynie osobom dobrze znającym język Shakespeare'a.

ocenił(a) serial na 9
Drakewolf

jak byś opisał w skrócie o czym opowiada książka ??

ocenił(a) serial na 9
Pietrek_13

W ogromnym skrócie? Hank jest w wieku ~20 lat, chce się usamodzielnić, wyprowadzić od rodziców, jego marzeniem jest zamieszkać w Chelsea Hotel (NY), dostaje propozycje pracy jako diler, którą zresztą przyjmuje. W książce jest kilka ciekawych wątków, np. opisane relacje rodziców Hanka, przedstawiona postać jego przyjaciółki, wątki z kobietami oczywiście również są, aczkolwiek nie w takiej ilości jak w serialu (młody wiek bohatera).

ocenił(a) serial na 8
Drakewolf

W trzecim sezonie w księgarni Hank kradnie swoją wczesną książkę pod tytułem "South of Heaven" :-) AAAAAAA :-) SLAYER rządzi !!!! :-)

ocenił(a) serial na 9
yanek75

no właśnie też mnie to zastanawia. "God Hates Us All" był Slayera , "South Of Heaven" tak samo :)

ocenił(a) serial na 7
Narcoser

Jeszcze chyba kiedys wymienili w serialu, ze inna jego ksiazka jest 'Seasons in the Abyss' :D

ocenił(a) serial na 10
Drakewolf

A wiesz może, jak, jako zwykły, szary mieszkaniec Warszawy, mogę sobie sprawić taką książkę?

ocenił(a) serial na 9
Gunnersthebest

Opcja nr 1 - http://www.bookcity.pl/A6813248/God_Hates_Us_All/Hank_Moody

Opcja nr 2 - http://www.amazon.com/God-Hates-All-Hank-Moody/dp/1416598235/ref=sr_1_1?ie=UTF8& s=books&qid=1262125204&sr=8-1 można również spróbować na Amazon.co.uk bo tam książka też jest dostępna.

Ja kupowałem w BookCity. Na chwilę obecną nie mają książki w magazynie, więc sprowadzenie potrwa góra 2-4 tygodnie, a jak ją tylko sprowadzą to kurier zapuka do Twoich drzwi na drugi dzień.

ocenił(a) serial na 10
Drakewolf

Ja ściągnąłem przez amazon.de. Wysyłka trwa niecały tydzień.
W jeden dzień dostała koleżanka w Hamburgu, a potem 2 dni szła normalną wysyłką do Wawy. Poczta niemiecka to nie to co ten polski gniot ;)

ocenił(a) serial na 9
ser_ser

Wystarczy tez wejść na ebaya, tam za około 51 zł z wysyłką z Polskiej księgarni kupi się tą książkę. Albo wystarczy pogrzebać na necie. Ja znalazłem przynajmniej 3 Polskie księgarnie które oferują tę książkę :)

ocenił(a) serial na 8
Pietrek_13

mógłbyś podać linki? bo szukam i jakoś niczego nie potrafię znaleźć.;)

lisu1993

również przyłączam się:P znalazłem tylko na bookcity i na ebayach, ale czekanie tyle czasu zniechęca mnie :p

ocenił(a) serial na 9
rizjee

Dzień dobry,

informujemy, że mamy w tej chwili w na półce 5 egzemplarzy poszukiwanej książki (stan na 22 lutego 2010) - Zapraszamy.

Księgarnia Bookcity
http://www.bookcity.pl

ocenił(a) serial na 10
Bookcity

Ma ktoś pojęcieczy czy ta książka może być kiedykolwiek ukazana w języku polskim?
Czy muszę się uczyć na blachę angielskiego ?

ocenił(a) serial na 10
Drakewolf

Nie rozumiem przeciez wyzej ktos kto sie zna na ksiazce napisal ze jest autorstwa Jonathana Grotensteina, a w waszym polskim sklepie pisze Hank Moody - WTF? o.0

Drakewolf

Dla wszystkich fanow Hanka Moody’ego i serialu Californication: ksiazka “God Hates Us All” juz wkrotce w Polsce! Wprowadzeniem do polskiego wydania „Bog nas nienawidzi” jest blog http://www.bognasnienawidzi.pl – co o tym sadzicie?
Rzecz dziala też na Facebooku, można się przylaczyc.

ocenił(a) serial na 10
qsol

Zajebiście !! Jeśli ktoś będzie znał dokładną datę to pisać!

ocenił(a) serial na 6
bounce7

ma być już we wrześniu!

ocenił(a) serial na 8
qsol

Ciekawy pomysł na promocję bloga. Powiem tylko tyle, że na chwilę obecną nie ma żadnych informacji na temat wydania "God Hates Us All" w Polsce, po polsku.
Co do bloga, no cóż - jest on wzorowany na "Californication" i to mocno. Za mocno. Historie, które mają wyglądać jak prawdziwe są niemal żywcem wzięte z serialu przez co powstaje tylko wrażenie słabszej podróbki. A szkoda, bo język całkiem, całkiem. Denerwuje fakt, że autor chce być jak Hank. A raczej chce być Hankiem. Dziwnym zbiegiem okoliczności wszystko tam jest bardzo podobne. Szkoda. Bo nie lubimy podróbek.
Polecam wyposażyć się słownik, usiąść wygodnie w fotelu i spokojnie zacząć czytać "God Hates Us All" w języku angielskim, niż czekać na coś, co może nigdy nie nadejść.

JacksLiver

Przeciwnie :) Ten blog to rzeczywiście pierwsza zapowiedź zbliżającego się polskiego wydania książki. Z
rozmów z jego twórcami wynika, że wkrótce pojawi się na nim więcej informacji, a ich głównym celem jest
stworzenie społeczności znającej i lubiącej (lub nie) serial, lubiącej dyskusje i klimaty rodem z "Cali".
A jak pojawi się książka, będzie to dobre miejsce do dyskusji o niej.

Co do samego bloga - myślę, że takie jest założenie. Czy przygody autora są prawdziwe, czy nie, widać, że to
człowiek z krwi i kości reagujący na to, co się wokół niego dzieje. Oprócz jego życia, które opowiada,
komentuje też bieżące wydarzenia (bodaj jeden film i ostatnio dość oryginalnie, choć dla mnie z przesadą,
pisał o Smoleńsku).

ocenił(a) serial na 10
amronowski

nie mogę się doczekać tej książki. Czytałem jej fragment na blogu i jest nieziemska. zapowiada się niezła lektura

ocenił(a) serial na 8
MelvinKoren

Książka będzie dostępna już 12 listopada, oczywiście kupuję, a jeśli nie jesteście pewni co do zakupu to na http://californication.info.pl/ opiszę wstępne wrażenia, recenzję a później będzie konkurs - w którym będziecie mogli zdobyć właśnie tą książeczkę, jeśli wam zależy to możecie śledzić stronę :)

ocenił(a) serial na 7
izzard

a co myślicie, już po przeczytaniu książki? jak dla mnie niestety tragedia...

ocenił(a) serial na 10
wacek1990

Ujmijmy to w ten sposób - arcydzieło to to nie jest.... ;)