39 i pół = Californication
Kto miał takie wrażenie po obejrzeniu oby dwóch seriali, podobna historia, podobne zakończenie, tu muzyk a tam pisarz, tu kobieta wychodzącą za mąż i tam też. Ale oczywiście Californication lepsze, jutro obejrzę sobie drugi sezon.
Też mi się skojarzyło, ale 39 i pół nie dorasta Californication do pięt. Chociaż główni bohaterzy mają podobny problem są niedojrzali :) Hank Moody jest jednak bardziej interesującą postacią niż wszystkie razem wzięte w 39 i pół. Serial genialny czekam na 3 serię.
Widzieliście żeby jakiś polski program,film,serial itp. nie był cenzurowany? Są wyjątki,ale bardzo małe i nie do porównania z innymi krajami w szczególności USA .
nawet o tym nie pomyślałem - nie ma to nic wspólnego z californication(inteligentniejszy humor(lepszy humor),lepsza historia) - jedyny wspólny punkt to żona, ale to jest w co drugiej amerykańskiej produkcji!
Jak można wogóle porównywać Californication do tego.... czegoś?
Nie bluźnij człowieku, tylko oglądaj i czcij Hanka!
takie porównanie to sobie na pralkę ziomuś przyklej ;) . 39 i pół jest polską długometrażową reklamą a Cali. jest zajebistym pomysłem , świetnie zagranym i wykonanym. nie ma czego porównywać wg. mnie
Nie da się jednak ukryć, że "39 i 1/2" to marna podróbka amerykańskiego serialu.Pomysł przewodni został jednak powielony w wyjątkowo nieatrakcyjny sposób.
tvn mogło uczciwie kupić prawa autorskie, a nie robić nielegalnie tani jarmarczny serial, tyle w tym temacie
ja można wpaść w ogóle na takie skojarzenia?? Nie ma czego porównywać.
Żaden polski serial nie jest tak dobrze dopracowany, aktorzy, scenografia, pomysł, i przede wszystkim dialogi (inteligentne, zabawne.
Californication na to wszystko na wysokim poziomie i do tego nie jest pusty ani naiwny. Nie chodzi w nim tylko o seks (jak się niektórym wydaje) ale pokazuje przede wszystkim wartości jaki jest rodzina. Pomimo że każdy z nas jest dysfunkcyjny, destrukcyjny to warto walczyć o to na czym ci zależy (w przypadku californication o rodzine)
A polski serial jest tylko po to aby przed nim usiadły kobiety w wieku 18-49, średnio i lepiej zarabiające (lub ich mężowie tak zarabiający) z co najmniej średnich miast, gdyż takie najwięcej wydają a wiec są "ważne" dla reklamodawców. Polski serial jest tylko po to aby zgromadził jak najwięcej "cennych" dla reklamodawców widzów, czyli tworzony w myśl zasady jak najtaniej wyprodukować i jak najwięcej zgromadzić widzów, "zjeść ciasto i mieć ciasto" ot taka filozofia
Każda polską produkcję przede wszystkim rozkładają dialagi, które są debile, kretyńskie, puste i nic ze sobą nie reprezentujące, i nie pasujące do sytuacji. Nie wiem tylko czy mamy kiepskich twórców dialogów czy wszechobecna autocenzura (gorsze niż "zwykła" cenzura) to powoduje??
Odpowiedź jest prosta. Mamy kiepskich twórców dialogów, mało charyzmatycznych, mdłych i kiepskich warsztatowo aktorów rodem z telenowel i reklam zupki w proszku. No i chciwych producentów, którzy firmują to g..., bo wiedzą, że i tak na tym zarobią. Dialogi są pretensjonalne, postacie jak wycięte z obrazka, nie ma prawdziwych osobowości ani ciekawych postaci, tylko taki różnokolorowy szlam. Jak widzę tego koleżkę z przerwą między zębami w kolejnej z rzędu super-produkcji to mi się już zbiera na mdłości.
Californication nie jest może serialem doskonałym, ale przy naszych produkcjach to i tak będą jeszcze baaaaardzo długo Himalaje.
Nie ogladalem 39 i pol, bo po prostu od kilkunastu lat, polskie kino nie serwuje nic godnego uwagi. Oprocz juz wspomnainej cenzury i ogolnego uczulenia w tym kraju rzadzonym przez skrajnych pseudokatolikow, na wulgaryzmy (a przeciez one sa piekne - woekszosc z wielkich mistrzow piora uzywali ich w swoich dzielach) to ma wrazenie, ze tresci nam przedstawiane sa kierowane glownie do ludzi placacych abonamnet rtv (ja nie place) czyli ludzi starszych lub bogat<ch kur domowych.
Zatem daruje sobie ogladaie 39 i pol.
39 i pół to dno i wodorosty. Oszustwo TVN i produkcja "Buntowników" na życzenie. Pięknie zagrał w reklamie...
"Californication" to symbol nie tylko inteligencji - ale także wstydu dla naszych producentów - nasi by tak nie umieli. Z różnych przyczyn.
Posłużę się słowami pewnego znanego i ogólnie szanowanego autorytetu - nie nazywajmy szamba perfumerią... :P
Chyba się koledze coś pomieszało...:P
39 i pół nie jest nawet w tym, samym układzie słonecznym co Californication.
Ten serial jest genialny :)