PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151709
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

Jak sądzicie ?

ocenił(a) serial na 7

Czy według was serial "Californication" odniósł sukces ponieważ ludzie mają okazję
oglądać uosobienie swoich niespełnionych ambicji i pragnień? Mi osobiście seria się
podoba, ale to bajka; do tego infantylna. Niejednokrotnie spotkałem się z porównaniem
owego dzieła do ksiażek i poezji Bukowskiego - bzdura, ponieważ sam scenariusz
"Californication" opiera się na schemacie:
żal, ruchanie, żal, rozterki, ruchanie, żal, miłość, fantasmagoria domu, ruchanie, żal, żal,
więcej żalu, ruchanie, ruchenia z jaraniem, nieszczęśliwe związki w promieniu
874985793847598793875 mil od miejsca egzystencji Hanka.
Zapomniałbym dodać, że wszystko okraszone jest cudownie uzdolnionym i uduchowionym
dzieckiem, z "pozornie" niespotykanym hobby (jakim oczywiście jest gra na gitarze i wiara w
tanią pseudoundergroundową muzyką rodem z samej fabryki marzeń). <--bardzo to
oryginalne i niespotykane.
Nie zrozumcie mnie źle, nie chodzi o udowadnianie miernoty tego serialu. Jakie jest wasze
zdanie.
Pozdrawiam, i podziwiam tych którzy to przeczytali :)

ocenił(a) serial na 8
J_Guana

"żal, ruchanie, żal, rozterki, ruchanie, żal, miłość, fantasmagoria domu, ruchanie, żal, żal,
więcej żalu, ruchanie, ruchanie z jaraniem" - zamiast żalu wstawił bym grzanie wódy i mamy życie Bukowskiego. Gdyby Hank grzał tak jak Bukowski serial skończyłby się po pierwszym sezonie. To jest serial, musi występować jakiś schemat, scenarzyści muszą iść jakąś drogą wplatając w to wszystko mniej lub bardziej udane wątki i postaci. Nie mniej, wydaję mi się, że robią to całkiem nieźle. Co do pytania: Myślę, że tak, ponieważ wielu z nas chciałoby zaliczać kolejne kobiety z taką łatwością jak robi to Hank, wielu chciałoby wyjść z domu, nachlać się i mieć wszystko w dupie. Wielu by chciało żyć z dnia na dzień. Ale Californication pokazuje, że to nie taka prosta sprawa i jest druga strona medalu. Także nie jest to takie infantylne jak się wydaje. Gratuluje zapoczątkowania ciekawej dyskusji i pozdro.

ocenił(a) serial na 7
Calimero

Dzięki, właśnie czytam "Szmirę" Bukowskiego.

ocenił(a) serial na 8
J_Guana

Ja przeczytałem "Faktotum", zamawiam "Kobiety". Nie ma lipy u Bukowskiego, ŻYCIE!