PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151692
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

Hej, czytam tu wiele niepochlebnych opinii o ostatnich sezonach Californication. Mam takie pytanie.
Chcę zacząć oglądać ten oto serial, ale żeby uniknąć zniesmaczenia ostatnimi sezonami (jak mam
w przypadku Super Natural i żałuję, że nie skończyłem go na 5 sezonie) chciałbym go zakończyć w
jakimś odpowiednim momencie tak, żebym był usatysfakcjonowany i zadowolony z zakończenia.
Możecie wskazać taki moment?

sz_szostak

Zdecydowanie serial powinien zakończyć się na 3 sezonie, ostatni odcinek tego sezonu był jednym z najlepszych

ocenił(a) serial na 10
sz_szostak

cała historia jest opowiedziana w czterech sezonach. Wszystkie wątki są wyjaśnione. Późniejsze sezony to zupełnie inna historia, inne wątki. Tak jakby spinoff z tymi samymi bohaterami.

ocenił(a) serial na 8
sz_szostak

Czwarty sezon.

ocenił(a) serial na 10
sz_szostak

Obejrzyj wszystkie, aż takiego dramatu w nowych sezonach nie ma. Są słabsze,ale bez przesady...

użytkownik usunięty
sz_szostak

Przyznam, że też zawsze uważałem, że serial powinien się skończyć na 3-4 sezonie, a pozostałe są zbędne.
Ale jak ostatnio sobie powtórzyłem 'na szybkości' wszystkie dotychczasowe odcinki, to jednak 5 i 6 również mają parę fajnych odcinków.
Prawda jest taka, że Charliego W. Runkla nigdy za wiele.

ocenił(a) serial na 8
sz_szostak

Najlepiej zakończyć na trzecim sezonie włącznie potem jest gorzej, ewentualnie jeszcze 6 i tyle.

sz_szostak

Wszyscy będą Ci pisać, że najlepiej skończyć na 3/4 a sami oglądają już 7 :). Ponad 40 odcinków obejrzanych na siłę.

Fakt, że ostatni sezon jest słaby, ale większość seriali, jeśli kręci się je przez tyle lat, to w końcu się wypala. Ten serial pomimo rewelacyjnego początku nie jest wyjątkiem. Obejrzyj > oceń, bo czy warto oglądać to nie podlega dyskusji. Prawda jest taka, że z każdym sezonem i odcinkiem, zawarty w nim humor może przestać Cie śmieszyć a żarty mogą wydać się głupawe, ale nadal będzie Cie interesowało co dalej z Hankiem i Karen, bo w końcu kropką nad i tego serialu może być wielki happy end. No, chyba, że niejaki Tom Kapinos ma inne plany i chce jeszcze bardziej wk(*&#(* widzów w tym ostatnim sezonie :).

ocenił(a) serial na 9
sz_szostak

Niby na 3 ale 4 choć już troszeczkę słabszy to spaja jednak wszystko pięknie w całość i zamyka historię a więc po namyśleniu to na 4:) Te 4 sezony choć w jakiś sposób chamskie to te chamstwo było inteligentnie podane a to bardzo trudno uzyskać. Natomiast następne sezony to jazda w dół z kloacznym poziomem. Jest to jedyny serial gdzie nie wiem jaką dać ocenę. Za 3 pierwsze sezony mocarna 9 natomiast od 5 sezony wzwyż to 3 czyli słaby. Ech strasznie zniszczyli ten serial.

ocenił(a) serial na 9
vincent866

A mi 7 seria podoba się pomimo mocniejszych serii 1-4. Hank zaczyna dorastać, ma syna i próbuje nawet być dobrym ojcem (co jednak na zawsze mu wychodzi). Wydaje mi się, że jeśli seria 7 będzie rzeczywiście ostatnią, to obrany kierunek przy pisaniu scenariusza jest słuszny i świetnie zamknie całą serię kończąc ją może nawet happy endem. :)

ocenił(a) serial na 9
karol_bc

O 7 serii się nie wypowiem bo jeszcze nie widziałem. Powiem nawet tak że w sezonach od 5 do 6 są tez dobre momenty ale poziom sezonów 1-3 a 4-6 to jest niebo i ziemia to jakby przez kogoś innego były już pisane dialogi. W 1-3 to po prostu majstersztyk jak te chamstwo jest gustownie okazane natomiast później choć tez się śmiałem to jest to ale własnie humor już kloaczny i nie do każdego trafi plus sztuczne dialogi. Najlepiej to zobrazuje motyw taki: Oglądając z dziewczyną sezony 1-3 to bez wstydu był mógł z nią to oglądać. Natomiast wstydził bym się z nią oglądać sezony 5-6 bo bym się bał że uzna mnie za półgłówka któremu takie prymitywne rzeczy mogą się podobać. 1-3 smaczne chamstwo 5-6 poziom dna nastawiony na niesmaczne szokowanie. 4 sezonu nie idzie sklasyfikować ale jest mu bliżej do 1-3 czyli ok.

karol_bc

Ostrzegaj że spolerujesz!

ocenił(a) serial na 9
Moderatorrr

Gdzie tu spoiler? Skoro mowa o kończeniu serialu, to wiadomo, że mówi się o ostatniej serii, a to, że hank ma syna wychodzi na jaw w pierwszym odcinku serii.

karol_bc

Nie było mowy o końcu serialu tylko KIEDY SKOŃCZYĆ oglądać!

ocenił(a) serial na 9
Moderatorrr

Heh tylko gdzie tu spoiler? Chyba że uznać za spoiler kiedy skończyć oglądać. Tylko pierwszy raz w życiu słyszę że za spoiler można uznać opinię kiedy przestać oglądać serial hehe.

vincent866

Weź się zastanów zmami coś napiszesz. 'karol bc' napisał że Hank ma syna! To jest spoiler!

ocenił(a) serial na 9
Moderatorrr

No własnie to nie ja napisałem więc to ty się zastanów co piszesz.

vincent866

A Ty napisałeś "gdzie tu spojler"!
Bez odbioru.

sz_szostak

Zacząłem 4 sezon i widzę że jest słabiutki.

ocenił(a) serial na 9
sz_szostak

pomimo tego jak bardzo uwielbiam ten serial, tez zawsze twierdzilem, ze powinien zakonczyc sie na 4 i bylem hejterem 5 i 6 sezonu. Teraz wlasnie skonczylem 11 odcinek 7 sezonu i musze przyznac, ze 7 sezon bardzo odbil sie od dna i jest na prawde spoko. Troche za duzo komedii jak dla mnie i mala dbalosc o szczegoly, czy o watki z wczesniejszych sezonow, ale o dziwo na prawde 7 sezon jest calkiem ok :)

ocenił(a) serial na 10
sz_szostak

Oglądaj całość:)

ocenił(a) serial na 8
sz_szostak

Nie jest tajemnicą,że najlepsze były pierwsze 3 sezony,ale jeżeli ktoś ogląda dany serial i odbiera go w kategorii jakiegoś jednorazowego numeru,że tak powiem,innymi słowy,obejrzeć i zapomnieć,to pewnie nie będzie oglądał w momencie,gdy przestanie mu się to podobać..Ale jeżeli ktoś ogląda,bo uważa się za "fana" jakkolwiek by tego nie rozumieć,to powinien oglądać wszystkie odcinki,pomimo zaniżania poziomu,dlatego też zapewne,cytując jeden z komentarzy "Wszyscy będą Ci pisać, że najlepiej skończyć na 3/4 a sami oglądają już 7" Ja zaliczam się do tej drugiej kategorii,bo choć widzę,że dalsze odcinki,to już nie to samo,to jednak tkwię w tym dalej i konsekwentnie oglądam do końca.Każdy musi sam zdecydować,co mu odpowiada.

sz_szostak

Nie czytaj wypowiedzi nie-fanów tego serialu. Ja oglądałem wszystkie odcinki po 5-6 razy przynajmniej, Duchovny to mój ulubiony aktor a w Kalifornii jako miejscu jestem zakochany od kilkunastu lat. Serial to moja obsesja więc mogę Ci skromnym zdaniem polecić tylko sezony 1-4. Jest cała fabuła domknięta, nie jest przekombinowane i żenujące. Później jest tylko gorzej i zepsujesz sobie zdanie o tym serialu. Tylko sezony 1-4 warte obejrzenia.