PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151711
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

Witam, zastanawiam się czy warto kupić książkę God Hates Us All?
Czytał ktoś tę książkę, jakieś odczucia, opinie ? Bardzo byłbym wdzięczny o jakieś opinie, pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
rizjee

Po pierwsze musisz naprawdę dobrze znać język angielski, jeżeli chcesz oczywiście wyłapać z niej jak najwięcej.
Co do samej książki - czytałem lepsze, aczkolwiek dla fana serialu jest z pewnością interesująca. Problem polega na tym, że książka ma inny klimat niż serial. Akcja nie rozgrywa się w L.A. tylko w Nowym Jorku, Hank jest małolatem i dopiero wkracza w świat łatwych kobiet, dragów (jest dilerem) i rock'n'rolla.
Wydaje mi się, że to w dużej mierze kwestia gustu, ale książka może się podobać. Z tym, że tak jak mówię, angielski trzeba rozumieć na wysokim poziomie, ponieważ język jakim napisana jest ta książka nie należy do najłatwiejszych (jako przykład powiem, że "Just One Look" Harlana Cobena przeczytałem w jeden dzień bez większych problemów, natomiast "God Hates Us All" zmusiło mnie kilka razy do zaglądnięcia do słownika).
Pozdrawiam i życzę miłej lektury!

JacksLiver

Bohaterem "God Hates Us All" nie jest Hank Moody, tylko kompletnie inna osoba :) Polski opis książki poniżej,
i choć nie jest to "Californication", klimat został zachowany. Większość "nieszczęść", które spotykają Hanka w
serialu, spotyka również bohatera książki.

O książce: „Bóg nas nienawidzi” to prześmiewcze spojrzenie na życie współczesnego, apatycznego pokolenia.
Samokrytyczny, nastawiony przyjaźnie – ale z dystansem do świata – narrator porzuca studia, zostaje
narkotykowym dilerem z przypadku i wpada w świat pełen sprzeczności. Jego szef – palący marihuanę
dredziarz – prowadzi niezwykle zorganizowany i pomysłowy nielegalny biznes cieszący się rosnącym
zainteresowaniem; wśród najnowszych odbiorców znajdują się ważniak z Wall Street i niedoszła gwiazda rocka
posiadająca wybuchowy charakter i zniewalającą dziewczynę. Samotny narrator pragnie jednak czegoś więcej
niż luźne, choć bliskie związki z klientami.
Uciekając przed rozpaczliwymi oczekiwaniami matki, ciągłym niezadowoleniem ojca i byłą dziewczyną z
rozpoznanym klinicznie obłędem, przenosi się do nowojorskiej mekki dla ambitnych obiboków – Hotelu
Chelsea – gdzie pogoń za pożądaniem (i dziewczyną rockmana) przynosi mu szereg nieszczęśliwych, choć
budujących wypadków i sprowadza z powrotem do punktu wyjścia.
Opowiedziana w nietuzinkowym, subtelnym stylu powieść „Bóg nas nienawidzi” jest począwszy od samego
tytułu ironiczna, po ostatnią stronę optymistyczna i – tak jak jej autor – niezapomniana. Doceniona przez
krytyków, została przeniesiona na wielki ekran w filmie „Szalona miłość” (Crazy Little Thinkg Called Love).

ocenił(a) serial na 10
amronowski

A jaki jest Link / spokrewwnienie / czy nie wiem jak to napisac Prawdziwej ksiazki God hates us All co do Californication Serialu jak i ksiazki w nim. Chodzi mi - czy Californication jest ....."na podstawie powiesci 'takeigo i takiego' God Hates us All" czy jak?

ocenił(a) serial na 8
rizjee

gdzie dostanę w PL tę książkę?

RomeYY

Powinna być w niektórych Empikach, oraz na pewno w księgarni wydawcy: www.labotiga.pl. Dokładnie tu: http://www.labotiga.pl/bog-nas-nienawidzi