PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151851
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

mieszkającego w dziurze gdzie się urodził, rolnika nie akceptującego innych orientacji seksualnych, ubranego jakby przespał 30 lat. Mowa oczywiście o Mike'u Zlozowskim z 5 odcinka trzeciej serii. Powoli zaczyna chyba brakować pomysłów scenarzystom.

użytkownik usunięty
kuszczak

W tym odcinku raczej nie było mowy o Polakach, tylko o Amerykanach mieszkających w jakiejś dziurze, a że w Polsce tak jest to nie znaczy, że w każdym możliwym serialu piją do naszej narodowości. Jak widać w kraju bardzo "rozwiniętym" też są zacofani, ludzie z innej epoki, czyli Ameryka nie jest aż tak wspaniała jak sie na to kreuje, jest jak każde inne państwo.

Częściowo masz rację, ale wybranie nazwiska kończącego się na ski absolutnie nie było tu przypadkowe.

kuszczak

o ile wiem to typowo polskie nazwiska kończą się na "-ak" a nie na "-ski"

chop_suey_2

Mylisz się, charakterystycznym wyróżnikiem nazwisk polskich od zagranicznych są -ski, -dzki i -cki. Także nazwanie bohatera Zlozowski miało na celu wskazać jego polskie korzenie. No chyba, że scenarzyści myśleli o Macedonii, no ale nie oszukujmy się ;)

chop_suey_2

Wśród 20 najpopularniejszych nazwisk (męskich, bo w tym momencie o tych mówimy) znajduje się 13 z przyrostkiem -ski. http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/87/3057/Najpopularniejsze_imiona_i_nazwiska_w_ Polsce_w_2009_roku.html
Natomiast według anglojęzycznej wikipedii takimi nazwiskami mogą szczycić się jedynie Polacy.
Być może miałaś na myśli pradawne polskie nazwiska. Być może nie tylko w Polsce takie nazwiska występują.
Ale ważne jest to, że obecnie nazwiska kończące się na -ski są u nas najczęstsze; a przeciętny widz zapewne nie wnika w to, gdzie jeszcze takie zobaczy, ale opiera się na stereotypach i pospolitych źródłach.

ocenił(a) serial na 10
kuszczak

Ja bym się tu bardziej skłaniała ku temu iż ma Mike Zlozowski, miał korzenie Polskie (z resztą tak jak Duchovny w rzeczywistości), ponieważ gdyby chciel pokazac, że to rodowity Polak, to nie dali by mu na imię Mike, tylko jakiś Jarosław, albo inne typowo polskie imię.

Może w filach Polacy są uważani za "dziady w przetarych jeansach", ale uważam, że z tymi nazwiskami to nie jest tak źle, bo w Hollywood mamy kilku ludzi (niekoniecznie Polaków) których nazwiska kończą się na -ski (bądź -sky - zamerykanizowane)którzy odwalili kawał dobrej roboty. Mam na myśli m. in. Jareda Padalackiego, mniej znany John Krasinski czy dosłownie wybitny talent - Anna Chlumsky.
Może nie Polacy, ale ich korzenie najpawdopodobniej sięgają naszego kraju - ja jestem dumna, z tego, co oni (i nie tylko oni, bo jest ich dużo więcej) zrobili dla światowej kinematografii.

ocenił(a) serial na 8
kuszczak

Ludzie to jest tylko nazwisko, myślę że nikt nie miał na myśli Polski nazywając go.

kuszczak

oczywiście rozumowanie scenarzysty było takie:

w ameryce są "dziury" takie dziury zamieszkują rodowici "country"
amerykanie na wsiach ale hank jest z miasta , miejskie dziury
zamieszkują rozmaici włosi , polacy , irlandzczycy oraz murzyni
ztąd nazwisko zlozowski , ale my musimy zaczynac kolejną patriotyczną
kampanie bo przecież polacy na całym świecie zamieszkują głównie
najbogatsze dzielnice i zajmują najintratniejsze stanowiska :) :) :)

kuszczak

ja bym dał kontrolnie w pysk pomysłodawcy tego nazwiska w tym odcinku ,temu borata tez za mówienie "jak sie masz" etc. Chuj im na plecy.