PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371185}

Californication

2007 - 2014
7,7 152 tys. ocen
7,7 10 1 151697
6,9 27 krytyków
Californication
powrót do forum serialu Californication

Ten serial jest jak narkotyk, ponieważ za każdym razem nie mogłem doczekać się kolejnej części i słusznie ktoś stwierdził na forum, że jeśli zobaczy się pełne 12 odcinków to widać gołym okiem, że nie chodzi tu tylko o seks (którego fakt faktem jest sporo). Dawno nie widziałem tak dobrego i treściwego serialu. Fajna formuła (średnio po ok. 25 min odcinek), wciągająca historia, perfekcyjny D.Duchovny, który po sztampowej roli Muldera z "X-files" przeobraził się w pełengo wdzięku i barwnego Hanka Moody. Jedynie Madeline Zima bardzo irytująca, ale to najmniejszy problem. Przezabawny Evan Handler jako Charlie, całkiem fajna Natascha McElhone. Mam nadzieje, że drugi sezon zaskoczy mnie podobnie jak pierwszy...tymbardziej, że zakończenie "jedynki" zadaje pytanie - co dalej?

9/10

ocenił(a) serial na 4
Robson_77

narkotyk ? bez przesady...obejrzałem 2 sezony i powiem...ot taki sobie...śmieszny, ale nie żeby, aż tak wciągający...ta Zima...beznadziejna i tyle...ale poczekaj do 2 sezonu...będzie jeszcze "lepsza"

ocenił(a) serial na 8
MrocznyZiutek

Szanowny MrocznyZiutku właśnie skończyłem drugi sezon i co do jednego jesteśmy w 100% zgodni:) ZIMA była jeszcze "lepsza". Mam nadzieję, że jeje udział w "C." dobiegł końca...Bo zapowiadany jest przecież 3 sezon.

[SPOILER dla niewtajemniczonych]

Szkoda mi Ashbiego, bo niepostrzeżenie wkroczył w ten serial od incydentu z "minetowym gwałtem" i wywołał na mnie bardzo pozytywne wrażenie:) Z marszu stał się (chyba mogę użyć tego słowa) przyjacielem Hanka i tak zostało do końca...szkoda tym bardziej bo mógł odzyskać to co kiedyś sam stracił. No ale cóż, przynajmniej po raz kolejny Hank i Karen mieli happy end na koniec sezonu.

[THE END OF SPOILER]

Pierwszy sezon, jak to często bywa lepszy od drugiego, ale mimo to "C."(i tu się chyba nie zgadzamy) nadal pozostaje niezwykle wciągającym i barwnym serialem patrząc na obecną nudną papkę, którą serwują polskie stacje.

Jak już mówiłem wcześniej - NARKOTYK i basta! ;)

Pozdr.

ocenił(a) serial na 8
Robson_77

Mała korekta: 10/10
Skończyłem właśnie oglądać 1 sezon Dexter'a.
[Kolejny dowód na to, że ludzie w Showtime wiedzą jak robić bdb seriale!]
No właśnie Dexter jest bdb i chętnie zobacze kolejne sezony, ale to właśnie w Californication poczułem "love at the first time", a uczucie nie gaśnie:)

ocenił(a) serial na 8
Robson_77

Naturalnie ..at the first SIGHT* ;)

ocenił(a) serial na 8
Robson_77

A jednak pierwsza myśl/ocena najlepsza.

Wracam do 9/10 (za całokształt), a to z powodu trzeciego sezonu, który był chyba nieporozumieniem. Oczywiście zakończenie (czyt. s3e12 bardzo dobry) daje alternatywę na przyszłość i poprawienie reputacji serialu, ale jeśli ma to być zrobione na siłę to niestety podziękuje.

s1 - 10/10
s2 - 9/10
s3 - 5/10

ocenił(a) serial na 8
Robson_77

Żebym nie wyszedł na hipokrytę: "...sezonu, który był chyba nieporozumieniem".
Oczywiście chodziło mi o porównanie go do dwóch poprzednich. "Trójkę" dało się oglądać, ale wspominając świeżość tego serialu w 1 i 2 sezonie miałem wrażenie jakby w 3 odbywał się jego 12 odcinkowy pogrzeb.

ocenił(a) serial na 10
Robson_77

1 sezon: 10/10
2 sezon: 7/10
3 sezon: 9/10

Moje wrażenia zupełnie inne. 2 sezon to irytująca Mia, której nie trawię i
sporo naiwnych wątków. No i Hank, który trzyma swojego wacka w spodniach.
Trzecia seria, to za to powrót do korzeni i bardzo mnie to cieszyło. Natomiast
Mia, no cóż, irytująca i szpetna pizda. W ogóle nie rozumiem zachwytów nad tą
aktorką - przecież jest tragiczna (nie wnikam w jej kreację, bo ta jest
doskonała).

użytkownik usunięty
ural

Dokładnie te same odczucia co przedmówca, a nawet powiedziałbym, że sezon 3 był najlepszy ze wszystkich jak do tej pory. Bez wątpienia, ludzie w Showtime są w najwyższej formie...