Z wielką przykrością patrzę na to, co zrobiono z tym świetnym niegdyś serialem. Trzeba wiedzieć, kiedy skończyć, niestety po raz kolejny popełniono ten sam błąd. Serial powinien skończyć się najlepiej po 4 sezonie, ewentualnie po 3. Zwyciężyła chęć robienia kasy, co oznaczało dla Californication równię pochyłą. Dwa pierwsze sezony były po prostu genialne. Rewelacyjnie połączono komedię i dramat. Do tego dochodził świetny rockowy klimat. 3 sezon obniżył loty, chociaż nie było tragicznie. 4 miał już zdecydowanie inny klimat, ale był idealny do zakończenia serialu z klasą. 5 sezon to już dla mnie inny serial, który zrobił się autoparodią starego Californication, mimo tego, czasami jeszcze bawił. Obecny sezon niestety zepchnął serial na samo dno. Californication z 6 sezonu to bluźniercze, obrzydliwe, prymitywne widowisko dla dewiantów. Ani to ciekawe, ani śmieszne. Zamiast inteligentnego dowcipu zakrapianego erotyką, mamy wulgarne, obrazoburcze, pseudokomiczne epatowanie seksem. Główni bohaterowie w niczym nie przypominają postaci z pierwszych sezonów. Z przykrością muszę stwierdzić, że serial się stoczył. Czasami warto zakończyć w odpowiednim momencie, niż rozmieniać się na drobne.
Zgadzam się. Niestety twórcy seriali rzadko kiedy mogą wyczuć ten czas kiedy trzeba zakończyć.
właśnie obejrzałem sezon 6 - faktycznie spadek formy :/
troszkę zmieniła się proporcja, obrzydliwości > świńskie żarty......
Wszystko zaczyna oburzać, obrzydzać a nie śmieszyć.
Nie ma głębszego sensu w tym wszystkim. Po prostu ludzie się pi#$%% bez namysłu, piją, ćpają i nic z tego nie wynika.
Poza tym wszystko jest zbytnio przewidywalne.
Oceniam :
S1-2 : 10
S3-4 : 9
S5 : 7
S6 : 5
Mam te same odczucia, a co gorsze (przynajmniej w tej chwili) ma być kolejny sezon.
Bardzo słuszne stwierdzenia. Pierwsze 4 sezony powinny być jedynymi jakie powstały.
5 sezon to była żenada bez polotu, ale to co teraz wyprawiają to już katastrofa. Nie dość że nie śmieszne to jeszcze obrzydliwe(te prostackie teksty o sraniu na ludzi itd). Aktorzy już nie grają(tak sztuczne zachowania)a kilku(np. Runkle)to clowni upokarzani na siłę.