PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=326316}

Caprica

2009 - 2010
7,0 2,8 tys. ocen
7,0 10 1 2814
Caprica
powrót do forum serialu Caprica

Odrazu uprzedzam, ze nie jestem fanem BSG, nie widzialem ani jednego odcinka i moge spoilerowac w tekscie :)

Slyszalem wiele dobrego o tym serialu ale po wpisaniu BSG w szukajce na forum zwatpilem bo nie wiadomo od ktorego serialu rozpoczac ogladanie:) I czy kazda seria zazebia sie jakos ze soba. Np. ze stargate sg1 i atlantis polaczen bylo malutko. Mozna bylo ogladac atlantis bez znajomosci sg1.
Co do Caprica jako osoba z zewnatrz kregu BSG moge stwierdzic, ze zapowiada sie narazie nedznie. Drazliwy watek nastolatkow, ktory mozna bylo skrocic o polowe, a istota "przywrocenia do zycia corki" zostalaby zachowana. W koncowce okazuje sie, ze jednak tozsamosc corki przetrwala w robocie a troche rozsmieszylo mnie to, ze taki geniusz komputerowy potrafil przegrac na pendrive tozsamosc corki ale przed tak arcywaznym eksperymentem umieszczenia tej tozsamosci na chipie nie zrobil "backupu" swojej corki i "płakusiał", ze ja stracil.
Nie ocenia sie ksiazki po okladce, ciezko powiedziec na podstawie jednego odcinka pilotowego jaki bedzie caly serial. Jednak Caprica jako film oceniam slabo.

ocenił(a) serial na 9
spinacz86

--[ Wypowiedź fana, który z BSG widział wszystko (poza kilkoma dokumentami itp.) ]--

Oglądając BSG należy obejrzeć pilota, a następnie po kolei sezony. Nie powinno się nic opuszczać. W pewnych miejscach można zrobić przerwę na film "Razor" a także 2 miniserie "webisodów", ale dokładniej nie chce mi się tego teraz opisywać (mogę Ci dać precyzyjną kolejność oglądania, jeśli wyrazisz zainteresowanie).
Caprica nawiązuje w kilku miejscach do BSG ale to osobna historia i można śmiało oglądać bez znajomości "Battlestara". Choć z drugiej strony wiadomo, że jest to produkcja adresowana głównie do fanów tamtego serialu.

Nie będę bronił "Capriki" na siłę. Dla mnie film jest rewelacyjny (najlepszy SF tego roku, choć nie widziałem jeszcze "Moon") ale każdy ma prawo do swojej opinii. Zachęcam jednak do poznawania dalej tego uniwersum, warto :)

ocenił(a) serial na 4
FTW

Po finale BSG ja powiem, ze nie warto. Mozna to opisac tak jakby dopierac sie do super dziewczyny i po sciagnieciu majtek okazalo sie ze ma penisa.

ocenił(a) serial na 9
Zetnakatel

Wiesz co, masz trochę racji. Po finale też byłem rozczarowany. Spodziewałem się czego mocniejszego, w klimacie np. 4x10 (celowo piszę w ten sposób bo nie chcę spoilerów dawać). Ale i tak nie miało to wpływu na moją ocenę serialu. Nigdy nie oglądałem go dla fabuły - moim zdaniem to najsłabsza strona BSG (co jednak nie znaczy, że jest zła - po prostu autorzy tak się zaplątali, że nie szło znaleźć rozsądnego wyjścia).

ocenił(a) serial na 8
FTW

A ja jestem zadowolony z finału BSG. Nawet bardzo. Wyjaśnił większość moich wątpliwości. Z filmu BSG Plan jestem już mniej zadowolony, niemniej jednak tak 6,5/10 dałbym :D W Caprice chciałbym więcej odniesien do BSG i może rozwiązania kilku zagadek, które jeszcze pozostały ale na bocznym torze akcji :):) Wiem że główny jest zarezerwowany na coś innego :)