Witam. Skończyły mi się seriale do oglądania i chyba wezme się za castle. I tutaj mam pytanie czy ten serial posiada jakiś główny wątek? Czy to tylko typowy procedural w którym tylko finały są jakoś połączone
Do przedostatniego odcinka 6 serii głównym motywem jest zabójstwo mamy Kate. Od finału 6 serii jest nowy wątek o którym na razie za wiele nie wiadomo. Wątek główny jest poruszany w kilku odcinkach na sezon, niekiedy w czasie proceduralnych jakaś scena jest poświęcona na tą sprawę. Ponadto są watki z życia rodziny Ricka, z reguły poruszane przy śniadaniu przed wyjściem do pracy. No i są postacie powracające w wielu odcinkach np. 3XK o którym pisałem przed chwilą w innym temacie.
Chciałem jeszcze dodać, że postacie są dosyć barwne. Są poruszane wątki z ich prywatnego życia. Na pewno nie jest to typowy procedural typu CSI.
90% odcinków w jakiś sposób rozwija postacie lub relacje między nimi. Na 24 odcinki w sezonie, mniej więcej 10 zazwyczaj jest takich ostro fabularnych. Wątki ważne dla całej fabuły serialu zazwyczaj są w odcinkach łączonych, czyli kiedy jedna historia jest podzielona na dwie części po 45 minut.