PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10041113}

Ciała

Bodies
2023
6,9 16 tys. ocen
6,9 10 1 16462
7,2 12 krytyków
Ciała
powrót do forum serialu Ciała

Dark był całkiem spoko przemyślanym filmem. Racja, w 4 sezonie dorzucili te wymiary i tak to wyglądało trochę na doczepkę, plus wątek dwóch babeczek, które były dla siebie zarówno matkami jak i córkami, ale cała reszta (szczególnie drzewa genealogicznego) miała w cholerę sensu.
Tu atmosfera się zagęszcza, ale niestety im bliżej prestiżu, tym bardziej staje się to wszystko nielogiczne.
Pierwszy przykład z brzegu: skoro ci w 2053 wiedzieli, że Fuhrer przeniesie się w czasie za pomocą ich maszyny, po kiego ją budowali?
Dwa: skoro już zbudowali, to dlaczego fizyk nie wysłał Fuhrera do, dajmy na to, V w. p.n.e.?
Trzy: Fabuła i to dosłownie fabuła - całe to zamieszanie, bomba, wehikuł, zapamiętywanie giełdy itd., to wszystko tylko po to by Elias mógł mieć normalne, życie, kochających ludzi? Sam sobie młodość zniszczył (matka, ojciec, przybrani rodzice, sekta KYAL), żeby potem cofnąć się w czasie i mieć rodzinę? No spoko niby, ale wygląda to trochę jak ta skrzynka, którą dostali bohaterowie Glass Onion - tu zagadka, tam zagadka, jakieś mechanizmy, nie wiadomo co, a kiedy się otwiera, to masz takie: i co, to tyle? Już? Trochę mi czegoś zabrakło. (W Dark w sumie też była ,,bomba", ale to był czysty przypadek, a nie że sobie ktoś tam wysadził ją dla hecy.)
Cztery, a właściwie coś co powinno być jako pierwsze: jakim, żeby nie powiedzieć brzydko, sposobem chłop mógł być własnym potomkiem i przodkiem? No w ogóle. To się nawet na ślinę nie trzyma.
Pięć (chociaż to jako dygresja): o co niby chodzi z tym tatuażem, którym sam się robi? No i dlaczego na końcu Maplewood jest w 2023, a w tle jest budynek z KYAL?
Dorzuciłbym jeszcze parę wątków, ale praktycznie nie chce mi się już tego przypominać. Dziurawe to to jak podłoga dwudziestoletniego Opla.

Freeman_10

Podpowiem ci cos. Dark nie mial nigdy 4 sezonu

devill79

Racja, wydawało mi się zawsze, że to był 4 sezon.

Freeman_10

dlatego ze co sie wydarzylo w petli musi sie wydarzyc w petli. tutaj zachodzi cyctat z Dark. "Nie mozesz tego zmienic, bo ja juz tu jestem" i wynalazca juz tam nbyl wiec musial zbudowac wehikol. Aby przerwac petle musi zajsc warunek, tym warunkiem jest wejscie osoby z zewnatrz Iris by przyczynic sie do wyrzutow sumeinia Elaja czy jak on tam mial i dzieki temu petla sie skonczyla. co wywoalalo kolejne nieoczekiwane zmiany

devill79

Akurat Dark to miał sens i tam to działało. Tutaj jedynym warunkiem jest to, że muszą zmusić Eliasa do niewysadzenia, co jest totalnym debilizmem. Skoro on już wysadził bombę, cofnął się i nagrał płyty to nawet on sam nie może tego cofnąć, bo niby jak? Już to zrobił. Nie jest jakimś półbogiem, że rzeczywistość nagina się do jego woli. To tylko zasada wymyślona przez twórców serialu, żeby mogli dołożyć wątków z cofaniem się Maplewood albo Shakiry. Skoro Elias jednak postanawia nie wysadzać miasta i znika, to dlaczego miałby nie zniknąć gdyby fizyk wysłał go w inny czas? Skoro fizyk nie mógł go wysłać w inny czas, bo ,,to już się stało", w takim razie Elias też nie mógł niewysadzić bomby, bo to już się stało, a dowodem na to jest właśnie ta bomba, nagrania itd.. Wyjaśnienie tego w ten sposób to zwyczajna kpina.