PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10041113}

Ciała

Bodies
2023
6,9 16 tys. ocen
6,9 10 1 16455
7,2 12 krytyków
Ciała
powrót do forum serialu Ciała

skąd się w ogóle wziął ten typ, skoro musiał się cofnąć w czasie, żeby się urodzić (spłodzić)? bez sensu kompletnie...

ocenił(a) serial na 10
gabsu

Widzę, że nie oglądałeś uważnie. Ta pętla trwa już x razy. Pierwszy raz jak się cofnął świat wyglądał inaczej. W końcu po X razach cofania się stworzył ją idealną. Mam nadzieje, że rozumiesz.

ocenił(a) serial na 5
2076

Super, ale żeby cofnąć się za 1 razem, musiał się jakoś urodzić, zeby ją w ogóle zacząć....A nie, że on sam siebie płodzi xD Żeby cofnąć się po raz 1 musiał się urodzić, a nie mógł się urodzić skoro sam jest swoim przodkiem.

ocenił(a) serial na 6
SineCera

To się nazywa paradoks dziadka , tylko że w tym paradoksie chodzi o to że po przeniesieniu do przeszłości nie możesz swojego dziadka zabić, a tu wracasz po to żeby go spłodzić, i to jest największy paradoks tego filmu - coś co w realnym świecie, ale takim w którym możliwe są podróże w czasie, nie ma prawa się wydarzyć.

ocenił(a) serial na 6
SineCera

Dobrze kombinujesz. To samo tyczy się wehikułu czasu. Facet dzięki niemu cofa się aby stworzyć to co już stworzył. Żeby dokonać eksplozji i odbudować swój wyidealizowany świat, musi najpierw to przygotować, ale żeby przygotować musi mieć wehikuł, który powstaje w przyszłości która już istnieje, zatem jak może istnieć skoro żeby ją stworzyć taką jaka jest, musi wpierw się cofnąć w przeszłość...i tak w kółko. Wiem, że to pętla ale od strony logicznej jest to istny abstrakcja. Nie trafia do do mnie, aczkolwiek sam serial dobrze się ogląda.

ocenił(a) serial na 5
Bokciu

Oczywiście, ogląda się go dobrze. Ale dla człowieka logicznie myślącego to jest abstrakcja. Chłop powstał z niebytu. Bo najprościej mówiąc musiał sam się spłodzić. Jest w tym filmie dużo więcej takich dziur. Jak np. fakt, że Elias trafia sobie od razu w rok 1890, a ciało Defo ląduje w 4 różnych okresach czasu, w tym dwa razy w 2053 roku. Jak?

ocenił(a) serial na 6
SineCera

Zgadza się...nie wspominając o tym, że oni wchodzili w ten portal bez żadnych wcześniejszych ustawień i przenosili się dokładnie to tego roku i dnia, do którego chcieli.

SineCera

Pętla z założenia nie ma początku, początek jest końcem, koniec początkiem i nie jest to "dziura" w fabule tylko takie założenie, które jest oczywiście paradoksem. Natomiast to urządzenie do podróży w czasie to taki deux ex machina użyty pewnie po to żeby nie komplikować i nie przedłużać zbytnio serialu. szkoda, że poszli na łatwiznę...
Ps polecam serial Dark - wg mnie lepiej przedstawiono tam problematykę pętli czasowej.

ocenił(a) serial na 10
SineCera

Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś, bo sam sobie odpowiedziałeś.

ocenił(a) serial na 5
2076

Nie, nie odpowiedziałem sobie.