Witam. Też wyczuwacie podobieństwa między Shingeki no Kyojin, Death Note, Code Guess,
Btoom, Kingdom. Chodzi mi głównie o postacie, które obierają sobie w życiu jeden cel i dążą
do niego ze wszystkich sił, nie patrząc za siebie:
- Kira - nowy świat.
- Zero - lepsze życie dla siostry, niepodległość Japonii.
- Btoom !, nie pamiętam imion - walka o przetrwanie i wydostanie się z wyspy.
- Shin - zostanie największym siogunem na świecie,
- Eren - pokonanie wszystkich tytanów.
Mają dość swojego życia i chcą coś zmienić, siłą, inteligencją, nieraz nie jest to dobra droga,
lecz nie zważają na to i ciągle prą na przód, po każdym upadku wstają. Uwielbiam takie anime i
dla mnie sa one najlepsze. Przejdźmy do sedna, czy znacie podobne tytuły, które od początku
wciągają fabułą, akcją i walką o ten jeden cel, o przetrwanie w brutalnym świecie (zależnie od
anime). Z góry dziękuje za tytuły i proszę tylko o bardzo podobne i nie tasiemce. ;)
Można powiedzieć, że są podobni, ale nie tacy sami. Zazwyczaj kiedy widzę wśród gatunków słowo: dramat, to oczekuje i można oczekiwać, że jeden z głównych bohaterów umrze. Najlepszym fenomenem w takich anime jest to, że mimo tego, że główny bohater jest zły to jesteśmy za nim do samego końca. Najbardziej zepsutą postacią do samego końca był Kira. Natomiast jeśli chodzi o resztę to tak naprawdę widać, że mimo zła są dobzi. Po napisaniu tego wyżej i zastanowieniu muszę powiedzieć, że wszystkie te postacie są całkowicie różne od siebie.
Nie można powiedzieć, że Lulu chciał niepodległości Japonii, czy ocalić siostrę- tak było na początku, ale później coraz więcej się dowiadujemy, a najlepszym przykładem jest ostatnia scena i ostatni plan Zera i jego rezultat (oczywiście są małe dziury w fabule- ale co tam).
Mimo, że nie znam obecnie żadnych podobnych anime to musiałem powiedzieć te moje bzdury :|
Oczywiście są różni, ale zarazem tak podobni bo bez względu na wszystko dążą do obranego celu. Nie chodzi mi o to czy postać jest zła czy dobra przez całe anime lub połowę odcinków dobra a resztę zła czy na odwrót :D Chce po prostu takie anime z takimi bohaterami - geniuszami lub głupkami, którzy mimo zmian przechodzących z odcinka na odcinek dalej dążą do celu, nawet gdy go zmienią jak Zero.
Do listy dołączyłbym Kamine z TTGL i w sumie Ryuko z Kill la Kill. Do do podobieństw, to zauważyłem jeszcze jedno - naukowcy (szczególnie od mechów) zawsze są podobni do siebie: ekscentryczni, jarający się swoimi zabawkami, trochę postrzeleni i często przedkładający życie ludzi nad swoje eksperymenty. Odniesień można szukać właśnie w CG (aż 2), w TTGL, w Gundamie, w Bleachu i pewnie w innych anime, o których zapomniałem :P
Takich anime, gdzie główny bohater dąży uporczywie do jakiegoś celu są przecież niezliczone ilości. Jak można porównać prymitywną walkę o przetrwanie z Btoom, ratowanie własnego tyłka, do walki Kiry o idee, stworzenie nowego lepszego świata? Przecież to nawet koło siebie nie stało. Tak samo wydaje mi się, że Light i Eren jedyne co mają ze sobą wspólnego, to jest właśnie dążenie do jakiegoś celu, ale cele całkiem się różnią, a motywacje obu bohaterów to już kompletne zaprzeczenie, nie wspominając o sposobach działania.