PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=738303}

Colony

2016 - 2018
7,0 5,4 tys. ocen
7,0 10 1 5419
Colony
powrót do forum serialu Colony

S01E05 Opinia

ocenił(a) serial na 4

Miałem nadzieję, że uśmiercenie ciekawej postaci szefowej Willa miało głębszy sens, niż tylko ułatwienie mu awansu. Zakładam tutaj, że z biegiem czasu sam przystąpi do ruchu oporu, bo na tę chwilę facet jest postacią wybitnie negatywną. Pasja z jaką wykonuje swoje obowiązki dalece wykracza poza współpracę konieczną. Przecież odzyskanie syna jest mało realne (nie wiadomo nawet czy on jeszcze żyje), a ludzi których łapie skazuje na tortury, zesłanie do fabryki czy śmierć (które nawiasem mówiąc nie robią na nim większego wrażenia). Jeżeli jednak ma być tym, który będzie rozwalał system od środka, to mając nad sobą bezpośrednią kontrolę przenikliwej szefowej dodałaby całej historii większego kolorytu i w pewnym sensie usprawiedliwiała jego czyny (stały nadzór i rozliczanie z wyników).

Nie kupuję tej szopki z trybunałem. Kiedy ludzie żyją w czasach zamordyzmu, to ludzie po prostu "znikają" lub się ich zsyła do fabryki (cokolwiek to znaczy), więc nie uwierzą w szopkę w postaci publicznego procesu. Ta śmierć co najwyżej przysłuży się ruchowi oporu, bo z faceta zrobią męczennika. Dziwię się też zaskoczeniu Geronimo, że pełnomocnik Snyder go wydymał. Był aż tak głupi czy naiwny?

W końcu pokazali świat za murem. Widać duże zniszczenia, ale co się stało ze wszystkimi ludźmi/zwłokami? Ktoś tam musiał posprzątać, pytanie kto i w jakim celu, skoro i tak nikt tam nie mieszka? No i dlaczego obcy nie korzystają z zapasów zza muru by nakarmić ludność? Wszak człowiek najedzony staje się leniwy i mniej skory do buntu.

Zastanawiam się też po kiego grzyba ci młodzi wracają do swoich domów, skoro tu mogliby sobie spokojnie żyć za murem? A propo muru, to zastanawiam się w jaki sposób tak szybko go wybudowano i z czego? Zakładając, że technologia najeźdźców pozwala na tak szybką budowę, to jednak tak potężny mur wymagałby ogromnych ilości budulca.

Intrygujące było zakończenie odcinka. Czyżby miało dojść do konfrontacji głównych bohaterów?

ocenił(a) serial na 7
acidity

tak jak już kolega pisał myślałem że po śmierci szefowej Willa serial ruszy z kopyta a tu nadal pomalutku i bez większych nowości poza pokazaniem świata poza kolonią , który tak naprawdę wygląda jak po apokalipsie a nie podbiciu przez obcych bo ich tam w ogóle nie ma . dobre pytanie zadałeś czemu nie wezmą tego jedzenia i dadzą go ludziom w Koloni żeby nie było buntu ,
ciekawi mnie też motyw teleskopu dlaczego tak im zależy żeby nie można było ich oglądać może ich statki czy coś są w powietrzu nad Ziemią , ale to tylko moje zgadywania ?
i jeszcze 1 pytanie mnie nurtuje czy bohaterzy tego serialu Will , Katie czy nawet Snyder w ogóle widzieli na własne oczy tych obcych :) bo to też chyba nie zostało powiedziane wprost .

ocenił(a) serial na 7
Daniel_Kot

Facet który dogadał się z Snyderem , chyba mu było Luis Ortega to moim zdaniem największa pomyłka serialu ponieważ tak zacięcie i z wielką pasją głosił przemówienia Geronimo a potem zdradził te przekonania naiwnie licząc na słowo Snydera . Co praktycznie 100 % widzów wiedziało że bo procesie dostanie kulkę w łeb a dostał sznur na szyję .
Najbardziej kuriozalna scena to złapanie tego młodego na moście , rzuciło się na niego nie będę liczył ale chyba z 10 ludzi z agencji .
to pytanie zadałem już pod 4 odcinkiem , kto ten mur w koloni zbudował ludzie czy obcy ??? moim zdaniem to ludzie na polecenie obcych a tak naprawdę obcych widziała tylko jedna osoba z koloni ,teraz typował bym Helenę która była pokazana w tym odcinku , i to by miało sens w każdej koloni na świecie tylko 1 osoba w rozmawiała z obcymi , i dlatego ludzie się ich boją ale to wszystko na razie zgadywanki
moja ocena odcinka to 7/10
czekam na kolejne