Człowiek z Wysokiego Zamku

The Man in the High Castle
2015 - 2019
7,5 17 tys. ocen
7,5 10 1 16993
6,0 2 krytyków
Człowiek z Wysokiego Zamku
powrót do forum serialu Człowiek z Wysokiego Zamku

Kilka pytań

ocenił(a) serial na 7

Witajcie. Jestem już po seansie 2 sezonu. Uważam, że był zdecydowanie lepszy od pierwszego. Po obejrzeniu całości widzę, że historia trzyma się kupy i sądzę, że jest jeszcze szansa na kolejne sezony. Jednak mam takie pytania związane z serialem i po części z powieścią (nie czytałem jej, jednak jest na mojej liście "do przeczytania"):
-Czy Tagomi dostarcza te filmy Człowiekowi z Wysokiego Zamku czy ten film z "innego świata" nie ma nic wspólnego z kolekcją filmów CzWZ?
-Jak to było w książce. Były postacie z takimi umiejętnościami jak Tagomi? Czym jest spowodowane posiadanie takich umiejętności?
Pewnie serial ma mało wspólnego z powieścią, ale wole się dopytać. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

ocenił(a) serial na 7
PlaceHolder

Serial w chwili obecnej z powieścią prawie wcale nie koresponduje. Powieść jest o ułudzie, o iluzorycznej rzeczywistości, powoli demontowanej, natomiast serial jest o świecie alternatywnym.

W powieści Niemcy i Japonia rzekomo wygrały wojnę, natomiast Człowiek z Wysokiego Zamku, Abendsen, to pisarz science-fiction, który stworzył alternatywną historię, w której alianci wygrywają wojnę w 1948 roku. Churchill na początku lat 60. wciąż jest premierem Wielkiej Brytanii.
Żadna z rzeczywistości nie jest więc rzeczywistością czytelnika. I każda rzeczywistość jest fałszywa. Dick mruga do nas okiem, sugerując, że nasza również. Nie można mieć pewności co jest rzeczywiste, a co ułudą.

Fałsz można odkryć studiując chińską Księgę Przemian Yijing, co też robi pan Tagomi, a później także Juliana.

ocenił(a) serial na 7
per333

Jezu, jak mnie zachęciłeś do tej powieści. Po Nowym Roku lecę do księgarni.