PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=683563}

Czarna lista

The Blacklist
2013 - 2023
7,5 23 tys. ocen
7,5 10 1 23166
7,0 3 krytyków
Czarna lista
powrót do forum serialu Czarna lista

(.....) has learned that The Blacklist is casting the role of Alexander Kirk, a foe of Red’s who will play heavily into the final episodes of Season 3 and well into Season 4.

Here’s the full character description: “Charming and charismatic, he is a multi-national businessman whose strong personal ethics and whip-sharp intelligence have made him a major player on the world stage. He is now using his power and resources to strike back against his longtime nemesis, Raymond Reddington.”

What’s more, Kirk and Red “share a history fraught with lies and betrayal, with Kirk connected to one of the most intimate, shocking secrets from Red’s past.”

The NBC drama is seeking a 50- to 65-year-old male to play Kirk, who will appear in Episodes 21 through 23 of the current third season, before returning in Season 4 for roughly eight episodes."

Czyżby ten osobnik podszywał się pod KR i straszy Reda obrazem?

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

czy to oznacza że będziemy mieli 23 odcinki 3 sezonu a nie 22 tak jak zwykle ? ;)

paula125

Ja też się zdziwiłam, aż sprawdzałam ile odcinków miały poprzednie sezony.
Myślę, że to pomyłka autora artykułu.

reneskarb

Przypomniałam sobie, że niektóre seriale NBC dostały dodatkowe odcinki. Tak było z Blindspot więc może i BL dostała jeden gratis.

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

byłoby ciekawie ;)

reneskarb

Wygląda na to, że KR to Alexander Kirk. Wszyscy zakładali, że pod tą nazwą kryje się kobieta.
W związku z tym Alexander Kirk może być biologicznym ojcem Liz?

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

cieszyłabym się, bo nie jestem zwolenniczką tego, że Red jest jej ojcem, ale nie wiem. Nie wydaję mi się, pewnie będzie to kolejny blacklister i jeden z tych główniejszych wrogów Reda, który ma z nim wspólną przeszłość. Heeeej a ja chciałam zobaczyć Katarina :D to czyżby ona naprawdę umarła i jest tak jak mówisz, że są to inicjały ALexandra Kirka ;)

paula125

Ja już sama nie wiem. Jednak taki zwrot akcji byłby ciekawy.
Może KR była żoną Kirka i miała romans z Redem. Tylko najgorsze w tym wszystkim jest to, że w takim wypadku Red kłamał :(

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

obiecał że nigdy jej nie okłamie. Mam nadzieje, że nie zmienią tej zasady.
Kurczę no czemu wszyscy zakładają, że on miał z nią romans?? :D To byłoby takie jakieś wszystko oczywiste, zbyt oczywiste jak dla mnie :D :D nie wiem im więcej nad tym myślę to tym bardziej nie wiem xD xD

ocenił(a) serial na 6
paula125

i skoro idąc tym tropem, bo też na pewno chcesz wierzyć w to (bo taka miała być zasada) że Red nigdy nie okłamie Liz, z tego by też wynikało, że nie jest jej ojcem bo już odpowiedział na to pytanie. Jedynie co by go tłumaczyło to to, że nie wie, że jest jej ojcem

paula125

" Jedynie co by go tłumaczyło to to, że nie wie, że jest jej ojcem"
Powiem szczerze, że tak widzę zakończenie serialu :)

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

Ja pamiętam, że jeszcze w 2 sezonie nie byłaś taka pewna co do tego, że on jest jej ojcem ;) a teraz proszę. co się stało? :D

ocenił(a) serial na 6
paula125

ja mam złe przeczucia, że Red na koniec tego serialu umrze, poświęcając się dla Liz lub coś w ten deseń

paula125

Może Red upozorować swoją śmierć, aby Liz była bezpieczna lub bojąc się, że Liz go odtrąci kiedy dowie się tej strasznej "prawdy". Jeśli tak by się stało to widzę powrót akcji w 4 sezonie po upływie przynajmniej 1 roku.

paula125

W 2 sezonie brałam pod uwagę jeszcze lizzington, ale do tego nie dojdzie. Dlatego najlepszym rozwiązaniem dla obojga biorąc pod uwagę przez co przechodzą i co ich łączy byłoby to, aby koniec końców okazało się, że Red jest biologicznym ojcem Liz. Chociaż pewnie serial zakończy się śmiercią Reda.

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

skoro to dramat to na 100% ktoś umrze na końcu, a ja żadnego lepszego kandydata nie widzę, jak właśnie Reda. Tak też uważam, że do lizzingtona nie dojdzie, no chyba że serial ma mieć 6 sezonów to wszystko jest możliwe. No cóż mam nadzieję, że wyjaśni się w końcu i potwierdzą to na 100000000000% że nie jest jej ojcem ;)
Ja mam nadzieję, że nim nie jest :)

reneskarb

Ulrich Thomsen jako Alexander Kirk
http://www.ew.com/article/2016/04/18/blacklist-ulrich-thomsen-villain

Jakoś nie pasuje mi ten aktor do tej roli :(

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

mi też nie za bardzo, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu ;)

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

skoro to była naprawdę "fake death", to podejrzewam, że Liz nie wróci w tym sezonie. To skoro jej powrót odbędzie się w 4, to jestem bardzo ale to bardzo ciekawa jak to zrobią i jako kto powróci? Może nie jako Elizabeth Keen ale właśnie jako Masha Rostova ;) i co najważniejsze jak Red zareaguje ? Po takim pożegnaniu to mam nadzieję, że i ich spotkanie będzie równie intensywne xD xD xD

paula125

Mnie zastanawia ciągle kto sfingował jej śmierć ? Na pewno w mistyfikacji bierze udział Pani Kaplan i Nick tylko na czyje zlecenie ... Na tumblr pojawiła się teoria, że Pani Kaplan zrobiła to dla dobra Reda (i Liz) bez jego wiedzy. Wiemy, że Red jest dobrym aktorem (scena z M. Pratt), ale moim zdaniem nie udawał i naprawdę myśli, że umarła. Logiczne byłoby gdyby za wszystkim stał Aleksander Kirk - jego śmierć oznaczałaby powrót Liz (w którymś tam odcinku 4 sezonu). Ciekawe co zrobił mu Red, że jest (ma być podobno) żądny zemsty. Gdyby okazał się ojcem Liz to byłby to świetny zwrot akcji i ciekawe dylematy miałaby Liz (ojciec czy Red).

W zasadzie Elizabeth może nazywać się jak chce :) Nie pasuje mi powrót do "Masha Rostova".
Marzę, aby zobaczyć minę Reda kiedy dowie się lub zobaczy żywą Liz :D :D

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

Ojejku ale by było fajnie jakby tak zrobili jak mowisz :) tak ja tez uważam ze Kaplan za tym stoi bo jakos zbyt często w tym odcinku kamera ja pokazywała ;) a propo Nicka to na zdjęciach promocyjnych jest pokazane ze Red z nim rozmawia w tym samym pokoju co zabił wtedy tego kolesia który pobił Liz. Mam osobiście jednak nadzieje ze Red go nie zabije... Red jak zobaczy Liz żywa to chyba zemdleje xD

reneskarb

W ostatnim czasie uśmiercono główną bohaterkę "Sleppy Hollow". Po odcinku finałowym stacja, twórca jak i sama Nicole Beharie potwierdzili, że jej postać nie wróci w przyszłym sezonie. Podobna sytuacja jest z serialem "Castle" gdzie stacja nie przedłużyła umowy ze Staną Katic o czym poinformowała stacja i sama aktorka (a sezon jeszcze trwa).
Zmierzam do tego, że w przypadku BL nikt do tej pory się nie wypowiedział więc dla mnie jest jasne, że Megan Boone wróci w 4 sezonie.

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

tak to jest nasz ostatnia deska ratunku, że jeszcze nikt tego nie potwierdził, a sama Megan wciąż milczy. Nadzieja jeszcze nie umarła ;)

reneskarb

In the Season 3 finale, “Alexander Kirk” — named for Red’s longtime nemesis, to be played by Banshee‘s Ulrich Thomsen — Red will experience a betrayal at the hands of someone very unexpected.

Na kogo stawiacie???? Kto jest zdrajcą?

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

Ja obstawiam Kaplan, oooo kurde a może sama Liz :O :O

paula125

Moim zdaniem też Pani Kaplan. :)
Nie wiem niby Liz była zdeterminowana, aby zrobić coś takiego, ale nie zostawiłaby dziecka.
Mimo wszystko kocha Reda i nie chciałaby go zranić... Już bardziej podejrzewałabym Toma, że zaplanował to bez wiedzy Liz.

Muszę powiedzieć, że Pani Kaplan od początku mnie intryguje. Jeśli to ona to co zrobił jej Red, aby go zdradzić. Pamiętam scenę kiedy zapewniała go, że nie straci Liz. Wydawało się, że oboje są dosyć blisko ... Chociaż nie wiem dlaczego, ale cieszy mnie taka możliwość ....

reneskarb

Właśnie przeczytałam artykuł, że jeśli spin-off BL dojdzie do skutku to Ryan Eggold będzie na stałe w jego obsadzie, a w rodzimej produkcji będzie pojawiał się tylko od czasu do czasu. Jeśli spin-off nie będzie kontynuowany to Ryan Eggold wróci do BL jako regular (czyli będzie go dużo).

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

oooo NIE najgorzej. To niech lepiej się uda w takim razie ten spin-off... Mam już dosyć Toma i jego odkupienia, niech już sobie idzie z tej czarnej listy :D

paula125

Podobno w maju ma zostać podjęta decyzja odnośnie spin-off'a. Też jestem za tym, aby się udał i fani Toma mogli przejść do nowego serialu. Dziwne bo Tom nawet z Giną jest znośny, a z Liz nie mogę na niego patrzeć.

reneskarb

Na stronie http://www.imdb.com/title/tt2741602/episodes?season=3&ref_=tt_eps_sn_3 jest podane, że sezon 3 BL liczy 23 odcinki - może dlatego, że 3x21 to odcinek spin-offa?

S3, Ep22
12 May 2016 Alexander Kirk
The FBI task force's hunt for revenge nears its endgame. As Reddington and the team close in on the mysterious arch-criminal responsible for recent tragic events, they're forced to operate outside their comfort zone - and outside the law - in order to take down their enemy once and for all.

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

Nie wiem dokładnie który, ale tak jeden z odcinków czarnej listy ma byc wprowadzeniem do spinoffa. I tak jak mowisz, pewnie dlatego bedą 23 odcinki ;) mam nadzieje ze finał czarnej listy bedzie naprawdę emocjonujący (tak zeby chciało sie oglądać 4 sezon) oraz, ze zostawia nam jakaś wskazówkę ze Liz jednak żyje ;)

reneskarb

Question: Is Liz really dead on The Blacklist? Is this the end of the show? — VG

Matt Roush: The only question I can answer definitively is that The Blacklist isn't ending; it has already been picked up for a fourth season. Beyond that, this is where I remind this column's readers that this is not a place to find spoilers, and my advice (wearing the "TV therapist" hat) is to ride with the show for a while. You're supposed to be wondering if she's really dead, given the nature of this genre where deception is a given. But at the moment and in the moment, the character appears to be as dead as, say, Jon Snow—which doesn't mean that's the way it's going to play out in the long run. I don't know, and don't want to know before the show is ready to reveal its hand. But it's no secret that Megan Boone, who plays Elizabeth, just had a baby, and this is how they've written her out of the show. For now. If she or the producers had given a series of exit interviews, as is the norm when a major character is dispatched once and for all, then I'd have to conclude she's gone, which for The Blacklist would involve a major reset. But most everyone involved is being pretty coy about it, so my only response to what's going on is to urge fans to stay tuned. (As with Glenn in The Walking Dead, if/when Liz does return from "the dead," it will feel like a cheap stunt, one they'd be well advised never to repeat.)

Czyli jego odpowiedź sugeruje to co sami do tej pory wiemy i podejrzewamy :)
Ktoś zasugerował tutaj na forum, że być może Liz wróci, ale będzie to nowa aktorka (czyli Liz po operacji plastycznej).
Nie chciałabym czegoś takiego ....trudno mi sobie wyobrazić postać Liz jako nie Boone.

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

Na razie Megan Boone nie potwierdziła ze odchodzi, wiec bede sie tego trzymać ;P nie chciałabym zobaczyć innej aktorki w roli Liz, mimo ze Megan nie najlepiej gra. Mam nadzieje ze tego nie zastosują bo to by było jeszcze głupsze niż jej smierć :p. Ale ten komentarz potwierdza to, ze prawdopodobnie Liz żyje, no chyba ze ściemniają xD. Chociaż np odpowiedz Jamesa na temat tego czy ona żyje tez była taka mega mega pokręcona, i jakos mu nie uwierzyłam xD

paula125

Trzeba przyznać, że Megan Boone jest bardzo ładna i brakuje mi tylko charyzmy w postaci Liz (może tak jest pisana). Ogólnie to przyzwyczaiłam się do niej i kiedy trzeba to potrafi stanąć na wysokości zadania np. odc. kiedy była w hipnozie. Porównując 1 sezon i obecny to jest moim zdaniem zmiana na lepsze jeśli chodzi o jej aktorstwo. Poza tym to młoda aktorka więc nie można jej nawet porównywać ze Spaderem.

Już wiadomo, że finał BL będzie 19 maja - 3x23 "ALEXANDER KIRK: CONCLUSION"
Cieszę się, że na koniec zaserwują nam podwójny odcinek :)
Wiadomo, że Kirk nie zostanie pokonany i będziemy go oglądać w 4 sezonie.
Mam nadzieję, że nie rozczaruje mnie jako złoczyńca xD

ocenił(a) serial na 6
reneskarb

Ja też uważam, że w duże mierze jest to wina scenariusza, a nie samej Megan. Mimo wszystko wydaję mi się, że i tak lepiej gra niż grała :) I wciąż najlepiej wychodzą jej sceny ze Spaderem :)

Hmm może być ciekawie. I wciąż cichutko wierzę, że pokażą nam jakąś wskazówkę, że Liz żyje ;)
Oby nie był kolejnym Lutherem Braxtonem bądź Berlinem bez charyzmy xD

reneskarb

Ciekawy artykuł o tym jak każdy z zespołu oraz Red radzą sobie ze śmiercią Liz i szukają sprawiedliwości (zemsty) : http://www.ew.com/article/2016/04/27/blacklist-liz-funeral-hunt-killer

reneskarb

“ALEXANDER KIRK: CONCLUSION”

05/19/2016 (09:00PM - 10:01PM) (Thursday) : As Reddington (James Spader) and the task force close in on the person responsible for Liz’s death, a shocking betrayal leaves them racing to save one of their own.

Kto przetłumaczy mi opis odcinka?

reneskarb

Oglądał ktoś fotki z 3x23? Czyżby zdrajcą okazał się Ressler ???

reneskarb

Po której fotce to wnioskujesz?

asikh

Ressler mierzy z broni do snajpera, a później do Reda, ale chyba najbardziej przekonuje mnie mina Dembe. Może być coś na rzeczy ...tego na pewno nikt by się nie spodziewał. Podobno w zespole będzie rozłam jeśli chodzi o zemstę za śmierć Liz.

reneskarb

A to... serio? Nie wierzę, by twórcy tak nam zaspoilerowali odcinek.
Po tym zdjęciu to byłabym pewna w drugą stronę

asikh

Może i chcą nas zmylić. Po promo 3x23 wynika, że to Tom zdradzi.
W rzeczywistości może być to ktoś zupełnie inny. Ja stawiałam na Panią Kaplan.
Teraz to już sama nie wiem :(
Ludzie na tumblr piszą, że to Cooper.
Skoro Tom odnalazł matkę to może Liz (która pewnie żyje) odnajdzie ojca.

reneskarb

Nie oglądałam dwóch ostatnich, czemu wszyscy piszą że odnalazł matkę? Pojawiła się jakaś nowa postać? Bo chyba nie piszecie o Susan H. (która nie jest jej matką).

asikh

Susan H. to biologiczna matka Toma było o tym w odcinku 3x22 na tym ma być budowany spin-off BL, który dostał zielone światło od NBC.

Matka Liz prawdopodobnie popełniła samobójstwo. Teraz pojawiły się spekulacje, że ten nowy złoczyńca Alexander Kirk to ojciec Liz. Pewnie dowiemy się tego w finale 3x23.

reneskarb

Aaaa, to już jasne. Dzięki :)
W finale pewnie wyjdzie siostrzyczka Liz albo Liz wróci... ;)

reneskarb

Przekonuje Was taka teoria?

I definitely don’t think Red is the real Raymond Reddington. I think the fire happened at the Reddington house. Reddington and Carla’s. I think that’s why the FBI only had one picture of Red (because they burned in the fire), why they thought he disappeared instead of having been shot to death by Liz, and why they put Carla and Jennifer into protective custody to begin with. I think that’s why Red hesitated on the phone when Liz asked him if he was her father, and why he couldn’t tell Liz her father’s identity. Because she killed her father, and Red stole his identity afterwards. I think that’s why Carla speaks about Red as she does. I think part of Carla’s agreement with Red… was to let him assume her husband’s identity. If the real Reddington was her father, then he did die in the fire. That’s how Red can be her father…and yet not. This could also be why Tom believes Red is Liz’s dad, and why he told Liz that her father is alive. So it was Carla’s husband Liz shot. “I kept my end of the bargain… didn’t say anything about you or Elizabeth.” It also might explain why Carla and Tom both told Liz that Reddington isn’t who she thinks he is. Possible Tom knows he’s not the real Reddington, and thinks he’s pretending to be, and why Tom said Red was using her.

“Everything about me is a lie.”

Probably so. If Red isn’t the real Raymond Reddington, then the real Raymond Reddington hasn’t committed any crimes….

Heading back to Mr. Gregory Devry.

No DNA on file since 1990. Forged documents, which Red can get rather easily, so becoming Reddington would be simple for him.

Or it could be the total opposite. I’ll explain using Red and Reddington, “Reddington” being the real Reddington and “Red” assuming he’s the fake Reddington. Okay, so Red could have assumed Reddington’s identity to keep his connection to Liz a secret. That he’s her father. By doing that, he assumes that Carla is his wife and Jennifer is his daughter. The real Reddington is dead, yet the fake Red is alive…which is how Red can be Liz’s father, and yet not…because technically, the real Reddington died in the fire.

reneskarb

W sumie.. że Red to nie Red, nawet niezła koncepcja. Nie wiem czy nie przewinęła się taka myśl tutaj na forum tak ogólnie, ale ktoś próbuje logicznie łączyć pewne fakty znane z serialu i nieźle to nawet wyszło (trzeba też zakładać, że Red w pewnych kwestiach rzeczywiście mówi prawdę, jak o tym, że 'jest kłamstwem' i potraktować taką wypowiedź dosłownie).

matiiii

Mnie przyszło to na myśl i pisałam o tym tutaj, ale nie potrafiłam połączyć tego tak zgrabnie.
W sumie gdyby w finale finałów okazało się, że Red to nie Red byłabym pod wrażeniem.
Zobaczymy co wyjdzie z Kirkiem czy to naprawdę biologiczny ojciec Liz :)

reneskarb

Najlepsze w tym rozwiązaniu jest to, że dla widzów 'Red' i tak pozostałby tą samą osoba, którą śledzili przez 'tyle' sezonów, hehe :)
Nie zdziwię się, jak twórcy serialu i z tym będą 'bawić' się z widzami, i będziemy trzymani przez dłuższy czas w niepewności, czy faktycznie jest ojcem Liz..

reneskarb

Gotowi na 4 sezon BL ???

http://www.ew.com/article/2016/09/15/blacklist-liz-keen-history

Osobiście liczę na ujawnienie historii Liz i jej rodziny - chociaż tyle ...bo kim jest Red dla Liz to pewnie dowiemy się dopiero w finale i finałów.

reneskarb

Gdyby ktoś chciał poczytać o 4 sezonie: http://www.tvguide.com/news/blacklist-season-4-spoilers-liz-tom-father-red/