PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=799827}

Czarnobyl

Chernobyl
2019
8,8 245 tys. ocen
8,8 10 1 245467
8,7 68 krytyków
Czarnobyl
powrót do forum serialu Czarnobyl

Zwykła historyjka o życiu w czasach socjalizmu... ani to nie wywołuje jakichkolwiek emocji...ani nie intryguje w żadnym stopniu... nie szokuje ani nie zachwyca niczym. A gra aktorska? Zwyczajna, żaden aktor nie ma jakieś większej charyzmy ani się nie wyróżnia.

Jednym słowem - zwykły serial dla maniaków interesujących się czarnobylem. Zresztą ten serial nie jest aż tak zgodny z rzeczywistością jak wszyscy myślą i łatwo sobie wyobrazić jak to mogło wyglądać naprawdę. Ale kto by chciał oglądać nudne szare życie ludzi w latach 80tych?

Nie było żadnego poświęcenia, ludzie po prostu wykonywali swoją pracę, czesto nawet nie byli informowani o niczym i nie mieli świadomości ryzyka, często wręcz byli zmęczeni nudnym życiem więc im było wszystko jedno co się z nimi stanie. Ot, co.

Akurat tego nie zrozumie obecne pokolenie wykształcone, pełne energii życiowej i kochające wszystko wokół które postrzega to wszystko jako bohaterstwo.

Jak widzę te wszystkie 10 to się czuję jakby ludzkość została zarażona przez jakiś wirus który nie pozwala im wystawić niższej oceny niż 10...

Marnexx

Nie jestem znawcą ale też mam wrażenie, że historia jest opowiedziana z perspektywy jednej strony.
Jak było naprawdę nigdy się nie dowiemy.
Dlatego logika nakazuje mi podchodzić mocno sceptycznie do wszystkiego, zwłaszcza w kwestii kto był winny a kto nie....

ocenił(a) serial na 9
Marnexx

Nazwanie tego, co wydarzyło się w Czarnobylu zwykłą historią jest zdecydowanie nadużyciem i sprawia, że reszta Twojej wypowiedzi traci dla mnie wiarygodność. Zwykłą historią jest karambol na autostradzie, albo to, że wybuchł pożar w fabryce butów.

ocenił(a) serial na 8
Marnexx

Stwierdzenie, że to "zwykła historyjka o życiu w czasach socjalizmu" może dotyczyć "Alternatyw 4" a nie serialu opowiadającym historię zmagań ludzi ze skutkami jednej z największych katastrof XX wieku.

KlimsonP

tak, tak. Wielka katastrofa to chyba nadużycie.... skoro nawet podawanie płynu lugola młodzieży okazało się po czasie działaniem trochę przesadzonym a wyemitowane promieniowanie nie było aż tak katastrofalne w skutkach jak oczekiwano

ocenił(a) serial na 8
Marnexx

Nie mniej jednak z powodu tej katastrofy wysiedlono kilkaset tysięcy osób i wydano miliardy dolarów na usuwanie jej skutków. Teraz, z perspektywy czasu, możemy mówić, że problem nie był tak poważny jak sądzono, ale to nie zmieni faktu, że te kilkaset tysięcy osób zostało pozbawione swoich mieszkań i dobytku.
Trudno oszacować ile osób zmarło na różnego rodzaju popromienne choroby ale na pewno było ich znacznie więcej, niż oficjalne 31. Do tego wyłączono z użytku olbrzymie tereny leśne i rolnicze co wraz z kosztami dekontaminacji na pewno mocno odbiło się na gospodarce Ukrainy. Co za tym idzie - wpłynęło też negatywnie na jakość życia przeciętnego obywatela. Kto wie, czy przez swoje skutki polityczno - gospodarcze katastrofa nie była też pośrednio gwoździem do trumny ZSRR.
W związku z powyższym wydaje mi się, iż wydarzenie powodujące tego typu skutki zasługuje chyba na to, żeby uznać je za jedną z największych katastrof XX wieku.

ocenił(a) serial na 5
Marnexx

Może nie na 3 ale faktycznie masz trochę racji w tym co napisałeś.