PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=799827}

Czarnobyl

Chernobyl
2019
8,8 248 tys. ocen
8,8 10 1 247616
8,7 74 krytyków
Czarnobyl
powrót do forum serialu Czarnobyl

Umęczyłem się niemiłosiernie, aby dotrwać do końca tego serialu - a dotrwać musiałem i chciałem, bo seriale mają to do siebie, że zyskują z czasem, z każdym kolejnym odcinkiem aktorzy coraz lepiej czują swoją rolę, twórcy coraz lepiej bawią się formatem, a widz zżywa się z tym wszystkim. I tak choćby niesłusznie skreślany przeze mnie Dexter, czy Detektyw po ciężkich początkach pomalutku wchodzili do mojego filmowego serca z czasem zostając tam na stałe.
Ponadto na filmwebie goszczę już dość długo, a i z większością tutejszych wyborów zazwyczaj się zgadzałem i zgadzam, więc uznałem, że drugie miejsce na filmwebie nie mogło się wziąć z przypadku i do końca będę oglądał cały serial, próbując znaleźć w tym przynajmniej jakieś smaczki, których wcześniej nie widziałem w żadnych dokumentach o serialowej tragedii.
Niestety było ciężko wytrwać do końca, klimat kompletnie nie wciągnął mnie - w przeciwieństwie do dokumentów na podstawie tej tragedii bowiem podczas oglądania przeróżnych filmów dokumentalnych czy to na Discovery czy na NG mialem poczucie: „Czemu tak późno zareagowali?”, „Jeden błąd spowodował taką legendę, nie mogę w to uwierzyć”. Tutaj osobiście tego nie czułem, a było to spowodowane prawdopodobnie mnogością dialogów już w pierwszym odcinku przez co nie było czasu do namysłu: „Ale dlaczego tak?”, wszystko zostało właściwie podane jak na tacy, a wspomniane dialogi też dają poczucie jakby mniejszego realizmu.
Kurczę, może źle się do tego zabrałem, a może faktycznie wszelakie tragedie, wszelakie rozprawki historyczne bardziej przemawiają do mnie w formie dokumentów - jak chociażby Titanic, wszystkie wątki historyczne(wojna światowa, walka o niepodległość etc.), czy właśnie Czarnobyl(i to nie tylko w kontekście serialu, bo produkcje filmowe jak chociażby Reaktor Strachu z 2012 roku również mi się nie podobał i strasznie męczył).
No cóż, gusta są różne, ale nie będę celowo zaniżał oceny temu serialowi, bo szczerze mówiąc wzbudził on ze mnie tak ambiwalentne odczucia, że nie jestem w stanie nawet wyznaczyć jakiejś konkretnej oceny.