PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=799827}

Czarnobyl

Chernobyl
2019
8,8 246 tys. ocen
8,8 10 1 245519
8,7 68 krytyków
Czarnobyl
powrót do forum serialu Czarnobyl

Oczekiwania były bardzo duże, toteż ocena jest surowa.

Niestety, ale uważam, że twórcy kilku szans nie wykorzystali. Pierwsza sprawa - aż się prosiło o rosyjski. Bez dwóch zdań, dialogi po angielsku rujnują cały klimat. Dodatkowo, postaciom brak spójności - część mówi z lekko rosyjskim akcentem, część nie. Słabo to niestety brzmi, i mi się to nie podoba.

Następną kwestią jest rozjeżdżanie się faktów z rzeczywistością. Ja naprawdę wiem, że nie jest to dokument, ale niektóre rzeczy można było mimo wszystko zrobić tak, jak być powinno - choćby głupi dym ze szczątków reaktora, który w rzeczywistości wcale nie był czarny. Czy górnicy, którzy wcale nie pracowali bez ubrań - durna i zupełnie niepotrzebna scena.

W końcu fabuła - twórcy nie wykorzystali dostatecznie szansy by oddać hołd ludziom, którzy przyjechali na miejsce (nie mogąc odmówić) i poświęcili swoje życie i zdrowie, by zlikwidować skutki tej katastrofy. Zamiast tego, mamy przepychanki z KGB i KC, a całość odbywa się w taki sposób, że widz odnosi wrażenie, jakoby faktycznie dowództwo przejmowało się bezpieczeństwem ludności i likwidatorów (bzdura!). Wybieleni - teraz świat wie, jaka dobra ta komunistyczna władza była.

A historii prawdziwych ludzi, którzy ponieśli wielkie konsekwencje zaniedbań tego zbrodniczego systemu politycznego ile mamy? Strażak i jego żona, górnicy, chłopak strzelający do psów. Kilku z wielu. Z bardzo wielu tych, którzy do końca życia borykali się (albo borykają nadal) z efektami choroby popromiennej, żyjąc z marnej renty, będąc dla świata zapomnianymi. I tego mi zabrakło najbardziej - pokazania rzeczywistej skali tej katastrofy.

I właśnie dlatego moja subiektywna ocena to 5.

PythonPL

Idiotyczna scena z nagimi górnikami. Czy scenarzyście zabrakło wyobraźni? Przecież ubranie nie chroni górnika przed chłodem, tylko przed obrażeniami.

zambrotta

ale w realu tak bylo, zdejmowali ubrania i nago pracowali. Ubranie nie ochroni cie i tak przed promieniowaniem

ocenił(a) serial na 5
cool_2

A gdzieś to wyczytał? I zdjęcie jakieś masz? Film?

ocenił(a) serial na 10
PythonPL

Ponoć kliku górników faktycznie pracowało bez ubrań a w serialu przedstawili że wszyscy pracowali bez ubrań. Faktycznie mogło by się obejść bez tej sceny ale idąc tokiem myślenia jednostek takich jak ty co czepiają sie każdych najmniejszych szczegółów to każdy serial powinien stracić po 3 punkty w ocenie a gra o tron za 8 sezon powinna wylecieć z top 10 .

ocenił(a) serial na 5
Brimstonee

Idąc myśleniem taki jednostek jak ty, to każdy film powinien na start dostać 10 gwiazdek bo przecież się starali a ja i tak nie zrobię lepszego. Nonsens. Serial ma ogromny zasięg i wpływy, a ludzie nie widzą w nim różnic między faktami a radosną twórczością, i wielu traktuje to jako dokument. Niestety. Serial po prostu robi złą robotę i zaciera pamięć o Katastrofie i jej Ofiarach.

A gra o tron to dno.

ocenił(a) serial na 8
PythonPL

Sądziłem że należą do jakiejś organizacji w stylu "gejowscy górnicy związku radzieckiego"