Bede pewnie w mniejszosci kiedy napisze ,ze ten serial rozczarowal mnie a liczylam na wiecej po takiej wszechobecnej reklamie i pozytywnych opiniach w social mediach . Wiem ,ze dla wiekszosci widzow tragedia w Czarnobylu jest nowym niezbadanym tematem ,ktory moze zaciekawic i wciagnąć .Wiele osób nie zna tych czasow i nie byla swiadoma w jaki sposob byla odebrana ta tragedia w naszym kraju a bylo o niej mowione pomimo zakazow.
Dobrze ,ze pewna grupa naszego spoleczenstwa chce dowiedziec sie o tych czasach i zrozumiec co wtedy sie wydarzylo. Dla mnie ten serial nie wniósł nic nowego , byl wrecz siermiezny i ciezki . Te czasy zostały przerysowane przez zachodnią produkcje i przejaskrawiony. Nie do konca zgadza sie z prawda. Bedac na Ukrainie po wybuchu przekonalam sie ,ze mieszkancy rowniez zachowywali sie inaczej niz w filmie , bylam w tym czasie blisko tego miejsca i odebralam to zupelnie inaczej. Nawet spotykalam sie z zartami w tym temacie opowiadanymi przez mieszkancow. W Polsce tez mowilo sie duzo na ten temat i zupelnie otwarcie bez zadnych problemow.
Wiem ,ze ja odbieram ten film w zupelnie inny sposob i pewnie fakty zupelnie nie zgadzają mi sie . Mimo to dobrze ,ze powstal i ponownie rozgorzała dyskusja na jego temat bo unikniecie kolejnych takich tragedii jest najważniejsze a nie serial fabularny.